Keisarillisen Majesteetin Armollinen
Koulujärjestys
Suomen Suuriruhtinanmaalle.
Annettu Helsingissä, 8 p:nä Elokuuta 1872.
Me Aleksander Toinen jne., Teemme tiettäväksi: Sittenkuin alkeisoppilaitosten uudestajärjestäminen maassa on näkynyt tarpeen vaatimaksi sekä Meidän Suomeen asetettu Senaatimme, Meidän armollisessa julistuksessa 30 p:ltä Marraskuuta 1871 määrättyämme vissit perustukset semmoiselle uudelle muodostukselle, on alamaisuudessa Meille antanut lauseensa ja ehdoituksensa asiassa, olemme Me armossa hyväksi nähneet vahvistaa seuraavan Koulujärjestyksen Suomen Suuriruhtinanmaalle.
Ensimmäinen Luku.
Alkeisoppilaitosten järjestämisestä sekä opetusjärjestyksestä.
...
5. Koulukuri.
35 §.
1. Oppilas harrastakoon jumalanpelkoa ja hyviä tapoja sekä vaarinottakoon opiilaitokselle säättyä järjestystä. Tämän suhteen erehdyttyänsä sekä millä tavoin tahansa rikottuaan siveyttä ja säädyllisyyttä vastaan, olkoon hän opettajainsa nuhteiden ja rankaisemisen alainen.
2. Oppilaan pitää osoittaman kunnioitusta ja välttämätöntä tottelevaisuutta opettajiansa kohtaan sekä kuuliaisuudella ja nöyryydellä vastaanottaman heidän ohjeitansa, varoituksiansa ja rankaisemisiansa.
3. Oppilas kohdelkoon oppilastoveriansa rauhallisesti ja ystävällisesti; ja olkoon kaikellainen väkivaltainen tahi häpäisevä menettely oppilaiden kesken kielletty.
4. Siksi päiväksi, jona lukukausi alkaa, pitää oppilaan välttämättömästi saapua oppilaitokseen, jos ei hänellä ole laillista estettä.
5. Oppilaan pitää alati määrätylle kellon lyömälle tuleman opetushuoneesen, puhtaana ja siivosti vaatetettuna sekä tarpeellisilla oppikirjoilla varustettuna, kuin myös ääneti odottaman opetuksen alkamista, seuraaman sitä alituisella tarkkaamisella ja kotona ahkerasti itseänsä siihen valmisteleman.
6. Kaikkinainen turmeleminen tahi vahingonteko opetus- huoneen sisustukseen tahi opetettaessa käytettyihin kaluihin on siihen syyllisen maksettava; mutta milloin ei syypäästä selvää saada, pitää vahinko viipymättä palkittaman varain kokoomisella niiltä luokan oppilailta, joiden yhdessä ollessa vahingonteko on tapahtunut.
7. Oppilas vaarinottakoon oppikartanon ulkopuolella kaikkea, mikä hyvään järjestykseen sekä siveään ja kunnolliseen käytökseen kuuluu, kuin myös huolellisesti hoitakoon asuntoansa ja omuuksiansa.
8. Jos oppilas, jonka vanhemmat tahi holhumies ei ole kaupungissa, haluaa lukukauden aikana käydä yleisissä huveissa, pyytäköön siihen joka kerta luvan rehtorilta.
9. Kenenkään oppilaan älköön olko lupa pitää vieraspitoja taikka oleskella kellareissa, ravintoloissa tahi sellaisissa julkisissa paikoissa.
10. Kaikki rahaa tahi rahan arvoa koskevat pelit, niin myös tupakanpoltto ja muut nuorisolle sopimattomat askaroitsemiset olkoot kovasti kielletyt.
11. Jos useat tahi kaikki oppilaat jossakin luokassa tahi koko oppilaitoksessa sanovat olevansa yhtä syylliset tehtyyn rikostyöhön taikka vastahakoisuudesta eivät tahdo antaa sen toimeenpanijaa ilmi, niin opettajakunta, sen tiedon mukaan kuin sillä ennestään on kunkin oppilaan luonteesta ja olotavasta, rangaiskoon yhtä tahi useampaa asianhaarain mukaan.
Ylläseisovista kohdista 1 - 10 pitää kopian oleman jokaisessa luokkahuoneessa julki naulattuna.