Keisarillisen Majesteetin Armollinen
OPINNON JA JÄRJESTYKSEN OHJESÄÄNTÖ
Suomen Aleksanderin-Yliopiston oppilaille.
Annettu Helsingissä, 9 p:nä Kesäkuuta 1873.
Me Aleksander Toinen jne., Teemme tiettäväksi: Meille siitä alamaisuudessa tehdyn esityksen johdosta olemme Me, edistääksemme opintoahkeruutta sekä muutoinkin hyvää järjestystä Suomen Aleksanderin-Yliopistomme oppilaissa, hyväksi nähneet, kumoomalla mitä sen puolesta on säättynä mainitulle Yliopistolle 1 päivänä Lokakuuta 1852 vahvistettujen Asetusten 30 §:ssä, 126 §:n 3 kohdassa sekä 127, 274 - 280, 283 - 287, 291 - 318 §§:ssä ja 319 §:n 2 kohdassa, Armossa vahvistaa seuraavan
Opinnon ja Järjestyksen Ohjesäännön Suomen Aleksanderin-Yliopiston oppilaille.
1 §. Ylioppilas harrastakoon Jumalan totista tuntemista ja palvelemista sekä noudattakoon ahkeruutta opinnoissaan ynnä säädyllisyyttä, kuntoa ja järjestystä tavoissa ja elämässä. Älköön hän muiden rauhaa Yliopistossa taikka ulkona Yliopistosta häiritkö, älköönkä heitä sanoilla, käytöksillä tahi töillä loukatko.
2 §. Ylioppilaan, jolla on aikomus lukuterminan kuluessa käyttää Yliopiston opetusta, pitää terminan alussa oleman siellä läsnä ja ennen yhteistä sisäänkirjoitusta ilmoittaman itsensä ja asumuksensa Rehtorille sekä sen Osakunnan Inspehtorille ja Kuratorille, johon hän kuuluu. Jos hän asuntopaikkaa muuttaa, olkoon velvollinen kahdessa päivässä sen jälkeen siitäkin ilmoittamaan.
3 §. Ennen yhteistä sisäänkirjoitusta pitää ylioppilaan ei ainoastansa Osakunnan Kuratorille antaa tietoa niistä luennoista ja harjoituksista, joissa hän lukuterminan kuluessa aikoo käydä, ynnä muistakin opintoluetteloon otettavista asioista, vaan myös ilmoittaa itsensä niille opettajille, joiden opetusta hän haluaa käyttää, saadaksensa neuvoja ja valistuksia opintoinsa tavasta ja järjestyksestä.
4 §. Ylioppilaan pitää välttämättömästi sisäänkirjoitus- päivänä oleman siinä juhlallisuudessa läsnä, joka lukuterminan alkamisen johdosta Yliopistossa ja kirkossa tapahtuu.
5 §. Ylioppilas olkoon velvollinen opintoaineiksi osaltansa ilmoittamaan vähintäänki kahden Yliopiston opettajan luennot sekä ahkerasti, säännöllisesti ja tarkkuudella niissä käymään. Jos ylioppilas lukuterminan kuluessa tahtoo opintoainetta vaihtaa, älköön sitä häneltä kiellettäkö, kun hän asianomaisille opettajille ja rehtorinkansliassa siitä tekee oikean ilmoituksen. Jos hän ahkerain tieteellisten harjoitusten tähden taikka muusta otollisesta syystä tarvitsee vapautusta luennoissakäynnin velvollisuudesta, ilmoittakoon sen Dekanille, esitystä varten Tiedekunnassa tahi Osastossa, joka asian tutkittuansa saa myöntää tahi kieltää semmoisen vapautuksen.
6 §. Ylioppilaan pitää oleman varustettuna säädetyn kaavan mukaisella opintokirjalla, jossa seisoo hänen nimensä ja syntymävuotensa, minä päivänä hän on Yliopistoon kirjoitettu sekä mihin Osakuntaan ja Tiedekuntaan hän kuuluu.
7 §. Kun ylioppilas ilmoittaa itsensä opettajalle, niin kuin yllä on sanottu, annettakoon opintokirja esiin ja opettaja kirjoittakoon siihen nimensä, opetusaineen ja ilmoituspäivän. Kolme viikkoa ennen lukuterminan loppua pitää ylioppilaan taasenkin antaa opintokirjansa opettajalle, semmoista opettajan siihen tehtävää muistoonpanoa varten, kuin Yliopiston Asetusten 127 §:ssä on määrätty. Jos opettaja tämän tähden katsoo tarpeelliseksi jonkun tahi joidenkuiden ylioppilaiden kanssa pitää erinäistä keskustelua, olkoon kukin kutsuttaissa velvollinen siihen tulemaan.
10 §. Kuria koskevasta rikoksesta tuomittakoon ylioppilas asianhaarain mukaan johonkin tässä alempana mainituista rangaistuksista, jotka ovat:
1. Nuhde ja varoitus, joko Rehtorin yksityisesti antama, asianomaisen Tiedekunnan Dekanin läsnäollessa, taikka Kurinpidontoimikunnan pöytäkirjan ääressä;
2. Stipendion menetys joko määräajaksi taikka ijäksi, jossa kuitenkin on vaarinotettava mitä yksityisten stipendioin perustajat tämmöisiä tapauksia varten ovat säätäneet;
3. Karceriaresti korkeintaan neljätoista päivää kestäväksi määräajaksi, joko lukuterminan tahi lupa-ajan kuluessa, jolloin syypääksi tuomitun tulee itse kustantaa elatuksensa taikka, jollei hän sitä voi, Yliopiston varoista saada viisikymmentä penniä päivässä elatukseksi; sekä
4. Relegationi eli poissulkeminen Yliopistosta, joko Rehtorin yksityisesti määräämä taikka Kurinpidontoimikunnan tuomitsema, joka velvoittaa syypään, jollei häntä ole ijäksi Yliopistosta eroitettu, pakenemaan vähintäänki viidenkymmenen virstan päähän yliopistokaupungista.
2 ja 3 kohdissa mainittuihin rangaistuksiin saattaa ainoastansa Kurinpidontoimikunta tuomita.
...