Keisarillisen Majesteetin Armollinen Ohjesääntö
alhaisemmille maanviljelyskouluille Suomessa.
Annettu Helsingissä, 30 p:nä Lokakuuta 1874.
Me Aleksander Toinen jne. Teemme tiettäväksi: että Me, Suomen alhaisempain maanviljelyskoulujen vastaista järjestystä, hoitoa ja tointa varten, olemme hyväksi nähneet Armossa ulosantaa seuraavan ohjesäännön:
I. YLEISIÄ SÄÄNTÖJÄ.
1 §. Alhaisemman maanviljelyskoulun tarkoituksena on antaa nuoremmille miehille oppia, käytännöllistä harjoitusta ja taitoa täydellisemmästä maanviljelyksestä sekä sitä varten myöskin opettaa heille ne edeltävalmistavat tiedot, jotka maanmiehen-elinkeinon harjoittamiseen ovat tarpeellisia.
2 §. Koulussa pitää äidinkielellä opetettaman seuraavia oppi-aineita:
1:ksi. Selvää sisälukua erinäisellä vaarinpidolla taidosta oikein käsittää mitä luettu sisältää.
2:ksi. Harjoitusta kaunokirjoitukseen ja lasku-oppiin, kolmiluvunlaskun ja kymmenislaskun loppuun asti, sekä jotakin harjaantumusta päässä laskemiseen, viivakuvausta yksinkertaisempain talousrakennusten ja asekalujen riitinkien tekemistä varten, sekä kappal- ja tasanneskuvioin mittausta.
3:ksi. Yleistä ja erinäistä kasviviljelystä ja yleisimmästi viljeltyjen rehukasvien tuntemista.
4:ksi. Neuvoja maanlaaduista ja kompostisekoituksista.
5:ksi. Metsänhoidon yleisempiä perustuksia.
6:ksi. Koto-eläinten hoitoa ja ruokkimista sekä oppia yleisimmästi tavattavista koto-eläinten taudeista.
7:ksi Käytännöllistä harjoitusta käsityöhön ja kaikkiin maanviljelystöihin, niinkuin riihen tappoon eli puimiseen, kyntämiseen ojittamiseen ym.
8:ksi. Yleisiä käsitteitä puutarhanhoidosta, niinkuin kaalin ja juurikasvien, marjapensasten sekä puiden istutuksesta ja hoidosta, humalanviljelyksestä yms.
9:ksi. Yleiset piirteet maan kunnallisasetuksesta, palkollissäännöstä, tilustenrauhoitusasetuksesta sekä lauttausasetuksesta.
I I. KOULUN HALLITUKSESTA.
3 §. Keisarillisen Suomen Senaatin Maanviljelys- Toimi- kunnan, joka hoitaa maanviljelys-oppilaitosten päävalvon- taa ja tarkastusta, tulee siihen valituilla hengillä aika-ajoin tarkastuttaa nämät oppilaitokset.
I V. OPPILAISTA
12 §. Kuhunkin kouluun ottaa johtokunta vähintäänkin kaksitoista vapaa-oppilasta kahdeksastatoista kolmeen- kymmeneen ikävuoteen asti, jossa etuoikeus annetaan semmoisille tilanomistajain lapsille, joista on luultava, että he aikaa myöten tulevat omaa maanviljelystänsä hoitamaan.
Jos koulussa siihen on tilaa, saadaan, paitsi vapaa-oppilaita, myöskin maksavia oppilaita ottaa, jotka koulussa saavat samat edut ja ovat samain ehtojen alaisia, kuin vapaa- oppilaat, sitä vastaan että koulukassaan maksavat kaksi- kymmentä markkaa kultakin kuukaudelta.
13 §. Kouluun pääsemisen ehtoina vaaditaan papintodistus ijästä, hyvästä maineesta ja Herran ehtoollisella käynnistä sekä lääkärintodistus terveestä ruumiinrakennuksesta, jonka ohessa hakemusta pitää seuraaman uskottavan hengen antama todistus selvästä sisäluvusta.