Kotkasta tammikuussa. - Ei ole koskaan näkynyt kirjoituksia sanoma lehdissämme täältä Kotkasta, paitsi mitä Suomen- lehdessä viimevuonna kirjoitettiin täkäläisistä murhista, j.n.e. Et siis pahastune, armas Työmiehen ystävä, jos lausun sulle pari sanaa täältä, ystäviltäsi työmiehiltä. Mitään ihastuttavia asioita emme voi täältä ensikirjeessä sinulle jutella, jota et saattane paheksia sen vuoksi, kuin et sinäkään, armas ystävämme, ole ennemmin tullut tuttavuutta kanssamme tekemään. Oltuamme kauvemmin keskinäisessä tuttavuudessa, voimme meki, työmiehet, jutella iloisempia ja imarreltavia kanssapuheita keskuuselämästämme, kuin sinä saat ensin ystävyydelläsi meidän vähän viljellyn järkemme kypsymään niin paljon, että voimme keskuuselämämme sille kannalle järjestää, josta sopii ilahuttavia asioita julkisuu- dessa kanssasi jutella. Niinkuin tietty on, on ihmisjärki raaka viljelemättömässä tilassa; niinpä näyttää täälläki, kuin kat- selee työkansan elämää, ettei paljon muuta näe joutohetkinä, kuin juopumusta, jonka mukana seuraa kaikki siveätä elantoa loukkaavat huvitukset, niinkuin tappelukset, väärät kielten kannot, j.m.s. pahuuden esimerkit.
Se on totinen totuus, että ihmisen mieli tekee aina huvituksia etsimään, ja minkä lapsuudesta on oppinut, se ijäkkääm- pänäki seuraa aina sitä opittua rataa. Se vahvistuu aina joko hyvyyden eli pahuuden poluille horjahtamaan. Pahuuden puoli näkyy meidän työkansassa ylimalkaan vallitsevan. Täällä kuin on työväkeä ympäriltä maamme, niin niistä näkee, miten harvat on rakastunna kirjallisuuteen niinkään paljon, että tuntevat ihmiselämää muulta kuin pahuuden kannalta. Monta avioliittoaki on rakettu sivili-liitoiksi. Miehet elävät yksissä naisten kanssa ilman kuuIutusta sen vähemmin vihkimystä, ja voivat kuitenkin täydellistä avioliiton elämää seurata, koska lapsukaisia keskuudessaan synnyttävät!? - Löytyy kumminki täällä työmiesten joukossa semmoisiaki, jotka rakastavat kirjallisuutta sen verran, että tilasivat täksiki vuodeksi useampia sanomalehtiä, niinkuin Uuden Suomettaren, Työmiehen Ystävän, Ristilliset Sanomat, Kansakoulun ja Virallisen lehden, enkä tiedä, jos vieläki tilaavat muita sanomalehtiä, kuin kevätpuoleen palkat nousevat, jota työmiehet odottavat. - Täällä onki elanto sangen kallis, joka myös paljon rahaa kuluttaa. Voi maksaa 1 m. 25 p., sianliha 60 p. naula ja perunat 60 p. kappa, j.n.e.
Koulua työmiesten lapsille täällä ei vielä ole muuta, kuin yksi Hackmannin sahalla, jossa naisopettaja neuvoo alkuopin aineita. Tämä vähäki on hyvä, kuin mainittu mies niinki paljon on saanut toimeen, että työväen lapset edes sillä sahalla oppivat lukemaan, kirjoittamaan: lukualaskemaan, j.n.e. Ajan alaan sopii sahanomistajien tänne usemmanki koulun perustaa, kuin kaikki sahat pääsevät kuntoon. Niitä on neljä käynnissä ja toiset neljä vasta rakennuksella.
Työmies R. I-nen
(Työmiehen ystävä 4/1874)