Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus
uudesta vuosirahansäännöstä Suomen Aleksanderin Yliopistolle ja mitä sen johdosta on vaarinotettava.
Annettu Helsingissä, 18 p:nä Maaliskuuta 1875.
Me Aleksander Toinen jne. Teemme tiettäväksi: Sittenkuin Me armossa olemme käskeneet että uuden palkka- ja kulunkisäännön ehdotus Suomen Aleksanderin Yliopistoamme varten on Meidän määräämäimme erinäisten perusteiden mukaan tehtävä ja Yliopiston Kanslerin siihen valitsemat asianymmärtävät miehet ovat semmoisen ehdotuksen valmistaneet, sekä asianomaiset siitä antaneet alamaiset lausuntonsa, olemme Me armossa hyväksi nähneet vahvistaa tähän liitetyn vuosirahansäännön Aleksanderin Yliopistolle, voimassa olemaan 1875 vuoden alusta, ja yhdessä sen kanssa säätäneet seuraavat määräykset noudatettaviksi:
1:ksi. Ne mieskohtaiset palkanlisäykset, joita uudessa vuosirahansäännössä ei ole rahansäännöksillä sovitettu, ovat edellensä suoritettavat tähän asti voimassa olevan perustuksen mukaan. Jos joku palkkio on uudessa vuosirahansäännössä vähennetty, pitää sitä sääntöä noudatettaman, maksettakoonpa palkkio Yliopiston rahastoista tahi valtiovarastosta.
2:ksi. Professori ja kirjastonhoitaja saa ulospalvelleena yhtä suuren pensionin, kuin hänellä virasta erotessaan oli palkkaa vuosirahansäännön mukaan, mutta hyyryrahat lakkaavat sen kuukauden lopussa, jolloin virkaero on myönnetty. Kun professori tahi kirjastonhoitaja virka-aikanansa kuolee, maksetaan hyyryrahat saman kuukauden loppuun asti.
3:ksi. Sille jumaluusopin professorille, jonka palkkaan palkkapitäjäkin kuuluu, annetaan oikeus valita joko nykyinen rahapalkkansa ynnä palkkapitäjä, taikka uudessa vuosi- rahansäännössä määrätty palkka ilman palkkapitäjättä.
4:ksi. Ne professorit, jotka ovat hakeneet ja saaneet ulos- palvelleen edut Yliopiston entisen vuosirahansäännön mukaan, saavat edellensä säästökassasta sen osan pensionejansa, joka palkankoroituksena asetusten mukaan heille virka-aikanansa sanotusta kassasta maksettiin, ja sama olkoon voimassa heidän oikeudenomistajain armovuosiajan suhteen.
5:ksi. Vakinaisen professorinviran taikka kirjastonhoitajan viran auki ollessa maksettakoon valtiovarastosta ainoastansa tavallinen palkkasumma 5500 markkaa ja tämä summa, kuin myös muidenkin opettajain ynnä virkamiesten ja palveliain joutilaina olevat palkat menkööt Yliopiston säästökassaan, siten kuitenkin, että kaikki edellämainitut palkat lankeavat valtiorahastolle sittenkuin säästökassa on kasvaanut niin suureksi, että kaikkien professorien ja kirjastonhoitajan siitä suoritettavain hyyryrahain summa, kuin myös neljännessä kohdassa mainitut ulosmaksot saatetaan kassan pääoman koroilla vuosittain suorittaa. Älköön säästökassasta ulosmaksettako taikka sen suoritettavaksi pantako muita maksuja, kuin:
1) lisähyyryrahat kirjastonhoitajalle ja niille professoreille, joilla ei ole vapaata asuntoa, sekä myös rahansäännökset polttopuita ja valaistusta varten tähtitieteen, kasvitieteen ja kemian professoreille, joille on hankittuna vapaa asunto, ja joilla ei kenelläkään tästälähin ole oikeutta Yliopiston rahansäännöksistä saada omia asuinhuoneita varten polttopuita;
2) muiden opettajain ja virkamiesten sekä palveliain virkasijaisten palkkiot;
3) maksut Yliopiston leski- ja orpokassaan, 260 §:n mukaan Yliopiston asetuksissa vuodelta 1852, sekä
4) ne muut rahansäännökset, jotka nyt ovat säästökassan suoritettaviksi pannut, mutta vähitellen tulevat lakkaamaan.
6:ksi. Valtiovarasto alkaa kussakin kohtaavassa tapauksessa suorastansa maksamaan niin hyvin virka- ja armovuosi- palkat kuolinhuoneille niiden Yliopiston opettajain, virkamiesten ja palveliain jälkeen, jotka virassa ovat kuolleet, kuin myös pensionit mainituille hengille, kun he säädetyssä järjestyksessä ovat saaneet semmoisen edun, jota vastaan alhaisempain virkamiesten ja palveliain varustamista varten pensionilla tähän asti ollut 1600 markan vuotuinen rahansäännös valtiovarastoon palautetaan.
7:ksi. Yliopiston lehtoreille Armollisen Julistuksen kautta 30 päivältä Tammikuuta 1871 myönnetty palkanlisäys säästö- kassasta tulee uuden vuosirahansäännön toimeenpanon jälkeen poisjäämään.
8:ksi. Yliopiston kamreeri saa vuosittain, vuosirahan- säännössä määrätyn palkan lisäksi, 120 markan palkkion Yliopiston leski- ja orpokassasta sekä kymmenesosan prosenttia kaikista hänen hoidettavistansa yksityisistä lahjarahastoista, joll´ei lahjanantaja ole isompata palkkiota hänelle määrännyt.
9:ksi. Palkat kahdelle konsistoriumin amanuensille maksetaan edellensä vanhan palkkasäännön mukaan, kunnes niistä, jotka nyt näissä viroissa ovat, jompikumpi poiseriää, jonka jälkeen uuden vuosirahansäännön määräykset yhden amanuensin palkasta ja rahansäännöksestä kansliassa tarvittavaa lisäapua varten ovat noudatettaviksi otettavat.
10:ksi. Nykyiset pedellit pysytetään heille asetusten 230 §:n mukaan määrätyissä palkka- ja muissa eduissa.
11:sta. Magneetilliselle observatoriumille myönnetyt erinäiset rahansäännökset maksetaan toistaiseksi tätä ennen määrätyllä tavalla.
12:sta. Yliopiston tulliraha- ja rakennusrahastoista tähän asti menevät rahansäännökset ovat, siltä osalta kuin ne uudessa vuosirahansäännössä ovat valtiovaraston suoritettaviksi pannut, vastedes sanotuista rahastoista maksettavat 1878 vuoden loppuun asti.
13:sta. Yliopiston konsistoriumi on, niin kuin muutkin maan virastot, velvollinen joka vuosi Suomen Senaatiimme laittamaan seuraavan vuoden tilausarvion niistä rahanjäännöksistä, jotka armollisimmasti ovat yleisistä varoista Yliopistolle myönnetyt.
14:sta. Muutoin lakkautetaan tämän kautta kaikki Yliopiston asetuksissa ja Armollisessa Julistuksessa 1 päivältä Lokakuuta 1852 sekä Armollisissa Kirjeissä samalta päivältä ja 11 päivältä Heinäkuuta 1859 ynnä useammissa asetuksissa annetut määräykset palkoista ja rahansäännöksistä Aleksanderin Yliopistolle.
Jota kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 18 p:nä Maaliskuuta 1875.
VUOSIRAHANSÄÄNTÖ
Suomen Aleksanderin Yliopistolle.
A. Palkkoja ja hyyryrahoja opettajille sekä Kirjastonhoitajalle.
Yhdelle. Kaikille.
31 Professoria ja Kirjastonhoitaja 5500 176 000
Hyyryrahoja 28 Professorille ja Kirjaston-
hoitajalle, jotka eivät saa vapaita huoneita
1000 29 000
1 Ylimääräinen Suomen kielen Professori
Lainopin Tiedekunnassa - 5000
1 Ylimääräinen Professori silmätautien opissa
5000
1 Ylimääräinen Professori kuppa-
ja ihotauteja varten 5000
1 Anatomian-neuvoja 5000
5 Lehtoria 3000 15 000
3 Opettajata, musiikissa, piirustustaidossa ja
voimistelussa 3000 9000
Palkkio 1 Opettajalle miekkailutaidossa - 2000
- vanhemmalle Alaopettajalle voimistelussa - 800
- nuoremmalle Alaopettajalle voimistelussa - 720
B. Pöytärahoja ja palkkioita ym.
Pöytärahoja Varakanslerille - 8000
Hyyryrahoja Varakanslerille - 2000
Pöytärahoja Rehtorille - 4000
Palkkiota Vararehtorille - 600
" räntterian Inspehtorille - 800
" 2 Jäsenelle Konsistoriumin Talous-
Osastossa 400 800
" 5 Tiedekunnan Dekaanille 1000 5000
" 6 Osakunnan Inspehtorille 1000 6000
" sille, joka hoitaa Rehtorin luentoja - 1000
Apurahaa 12 Dosentille 2500 30 000
Apurahan koroitusta 6 Dosentille 1000 6000
C. Palkkoja ja palkkioita virkamiehille ja palvelioille.
1 Kanslerin Sihteeri - 2400
1 Varakanslerin Sihteeri - 1600
1 Yliopiston Sihteeri - 5000
1 Kamreeri - 6000
1 Asiainvalvoja, palkkiota - 1800
1 Taloudenhoitaja - 2500
1 Konsistoriumin Notarius - 2500
1 Amanuensi - 1500
...
1 Assistentti farmaciaopillisessa laboratoriumissa - 1200
1 Assistentti patologis-anatomillista laitosta varten -1200
1 Puutarhuri - 2400
1 Alapuutarhuri - 800
1 Päällysvahtimestari (siihen luettuna 400 markkaa
ulosottomiehen palkkiota ja 200 markkaa vaatetus-
rahoja) - 1400
2 Kursoria (siihen luettuna 150 markkaa vaatetus-
rahoja kumpaisellekin) 650
4 Pedelliä (siihen luettuna 200 markkaa vaatetus-
rahaa kullenkin) 1200
6 Vahtimestaria: 1 yleisessä kirjastossa, 1 eläintie-
teellisessä museumissa, 1 kemiallisessa laborato-
riumissa, 1 tähtitieteellisessä observatoriumissa,
sekä 2 palvelusta varten anatomis-fysiologillisissa
ja farmaciaopillisissa laitoksissa (siihen luettuna
150 markkaa vaatetusrahoja kullenkin) 650
6 Renkiä: 3 Yliopiston pääkartanoa, 2 laborato-
riumi- ja museumikartanoa sekä 1 kirjastonkar-
tanoa varten (siihen luettuna 100 markkaa vaate-
tusrahoja kullenkin) 550
D. 4. Ylimääräisille Professoreille, joita 16 §:n mukaan Armollisessa Julistuksessa 30 päivältä Toukokuuta 1871 saatetaan enemmin tahi vähemmin Yliopistoon ottaa, maksetaan erinäinen määräpalkka valtiorahoista.
....
F. Stipendioita ja apurahoja.
Stipendioiksi - 16 000
Raha-avuiksi niille, jotka venäjän kielen oppi-
mista varten oleskelevat Yliopistossa Venäjällä - 20 000
Apurahaksi nuorille kirjailioille - 3600
Kaksi lainopillista stipendioa - 1400
Almurahoiksi - 2300
Yhteensä 489 940
Muist.1. Kun valtiovarastosta ulosmaksetaan tässä vuosirahasäännössä määrätyt summat, pitää poisluettaman anatomian ja kasvitieteen Professoreille sekä Kirjaston- hoitajalle palkan eteen erinäisistä lahjarahastoista määrätyt rahat, jotka yhteenluettuina tekevät 1303 markkaa.
Muist. 2. Tässä edelläpäin kullenkin vakinaiselle Professorille ja Kirjastonhoitajalle määrätty palkka lisätään 750 markalla viiden vuoden viranteon jälkeen sekä 750 markalla vieläkin viiden vuoden samanlaisen toimessaolon jälkeen.
Muist. 3. Paitsi vuosirahansääntöön otettuja hyyryrahoja saavat ne Professorit, joilla ei ole vapaata asuntoa, ja Kirjastonhoitaja, mainittujen rahain lisäksi itse kukin 1000 markkaa vuosittain Yliopiston säästökassasta, kuin myös sanotusta kassasta tulee tähtitieteen, kasvitieteen ja kemian Professoreille, joille vapaa asunto on hankittu, kullenkin samoin 1000 markkaa vuodessa polttopuita ja valaistusta varten säädettyinä määrärahoina.
(luetteloa on lyhennetty)