Keisarillisen Majesteetin Armollinen Ohjesääntö
Ylitarkastajille, Tarkastajille ja muille, joiden velvollisuutena on katsoa paloviinan valmistuksen ja tisleerauksen perään.
Annettu Helsingissä, 26 p:nä Toukokuuta 1875.
Me Aleksander Toinen jne. Teemme tiettäväksi: että sittenkuin paloviinan valmistuksesta, myymisestä, varustossapidosta ja kuljetuksesta 9 päivänä Kesäkuuta 1873 annetun Armollisen asetuksen 44 §:ssä on säädetty, että lähempiä määräyksiä sen lisäksi, mitä mainittu asetus sisältää, tulisi annettavaksi niistä vaarinottamisista, jotka paloviinan valmistuksen ja tisleerauksen peräänkatsomista varten käyvät tarpeellisiksi, niin olemme Me hyväksi nähneet Ylitarkastajille, Tarkastajille ja muille, joiden velvollisuutena mainittu peräänkatsanto on, vahvistaa seuraavan ohjesäännön.
1 §. Kohta kuin Ylitarkastaja on nimitetty ja ennen kuin hän alkaa toimitustansa täyttämään, pitää hänen läänin- hallitukselle näyttää sääntökirjansa ja ilmoittaa itsensä määrättyä virkavalaa tekemään. Sen jälkeen on hän velvollinen Senaattimme Talous-Osaston Valtiovara- Toimikunnalle, lääninhallituksille sekä piirikunnassa olevien prännien ja väkiviinatehtaiden omistajille ja sinne otetuille tarkastajille laittamaan tiedon siitä paikasta, johon kirjeet hänelle ovat ohjattavat. Luettelo niin hyvin niistä henkilöistä, jotka ovat saaneet oikeuden harjoittaa paloviinan vähittäin- myymistä, kuin myös niistä, jotka ovat määrätyt tätä myyntiä valvomaan, tulee lääninhallituksen antaa Ylitarkastajalle.
2 §. Ylitarkastajan tulee visusti noudattaa yllämainittua Armollista asetusta ja erittäisin niitä määräyksiä siinä, jotka lähinnä koskevat hänen virkatointansa, sekä tänä päivänä annettua Armollista julistusta siitä, mitä prännejä asetettaissa pitää noudatettaman, kuin myöskin tätä ohjesääntöä.
3 §. Sen peräänkatsannon vuoksi, jota Ylitarkastaja on velvollinen pitämään pränneistä ja väkiviinatehtaista sekä niihin asetettuin tarkastajain toimessaolosta, tulee hänen kerran kuukaudessa polttovuoron kuluessa käydä jokaisessa piiriinsä kuuluvassa käytteellä olevassa paloviinaprännissä ja väkiviinatehtaassa sekä myös useammastikin, erinäisten asianhaarain sitä vaatiessa; ja pitää Ylitarkastajan pränneissä käydessään aina olla mittauksissa ja koetuksissa läsnä, sekä tutkia että käytetyt mitta-astiat ja koneaseet ovat säännöllisiä, jota varten säntilliset koneaseet Hallituksen toimen kautta tulevat Ylitarkastajalle laitettaviksi. Näillä käyntimatkoillansa pitää hänen myöskin tarkastaa prännistä pidettyä pöytäkirjaa ja siinä visusti tutkia tarkastajain tekemät lausunnot paloviinan muuttamisesta säännöllisen- voimaiseksi ja, jos siinä vikoja löytyy, oikaista ne tarkastajan läsnäollessa, kuin myös läpikäydä tähän oheen pannun kaavan mukaan tehdyt varastopäiväkirjat ja löytyvät palo- viinavarat. Muutoin on Ylitarkastaja velkapää läänin- hallitukselle ilmoittamaan ei ainoastansa onko alivalmistusta jossakin prännissä tapahtunut, vaan myös missä paloviinan- valmistaja on jättänyt kahdessa vuodessa ulosottamatta varastoon pantua paloviinaa.
Väkiviinatehtaan katselmuksessa tulee Ylitarkastajan tutkia teosten puhtautta ja voimaa, tarkastaa tarkastajain pitämät päiväkirjat ja tulleet passitukset, kuin myös läpikäydä se tarkastusluettelo, joka 60 §:n mukaan Armollisessa asetuksessa 9 p:ltä Kesäkuuta on tehtaalle myönnetty, sekä muuten katsoa, että tarkastusta tehtaalla ja sen myynti- paikalla asianomaisesti hoidetaan.
4 §. Jos Ylitarkastaja, 9 p:nä Kesäkuuta 1873 annetun Armollisen asetuksen 38 ja 39 §§:ssä sanotusta syystä, on vaadittu apulais- tahi virkaatoimittavan tarkastajan asettamiseen, pitää hänen siihen ottaa hyväarvoinen ja niin taitava mies, että se moitteettomasti voi toimitusta hoitaa, ja ennen lähtöänsä prännistä antaa hänelle sitä varten tarpeellista ohjausta sekä osoittamalla asiata koskeviin asetuksiin että viinanpolttokalujen tutkimisella ja viinan mittauksen ja koetuksen kautta; ja saa Ylitarkastaja ottamallensa tarkastajalle määrätä korkeintansa kaksi- kymmentä markkaa trahtamenttirahaksi päivässä.
Jos Ylitarkastaja on virasta eroittanut vakinaisen tarkastajan, pitää hänen huolta pitää, että siitä läänin- hallitukselle tehtävä ilmoituksensa joutuu sinne viimeistäänkin kahdeksassa päivässä siitä päivästä lukien, jon virasta eroittaminen tapahtui.
5 §. Viimeistäänkin ennen 15:ttä päivää kussakin kuussa pitää Ylitarkastajan jättää Senaatin Valtiovara-Toimikunnalle kertomus, mitä vaarinotettavaa hän lähinnä edellisen kuukauden tarkastuksissa on huomannut, sekä ilmoitus minä aikana hän kussakin prännissä on käynyt, kuin myös kuka tarkastajanvirkaa siinä toimittaa.
6 §. Sen kertomuksen ohessa, jonka Ylitarkastaja, 41 §.n mukaan Armollisessa asetuksessa 9 p:ltä Kesäkuuta 1873, on velvollinen toimistansa antamaan Senaatin Talous- Osastolle, ja joka on sisään lähetettävä kuukauden kuluessa polttoajan loputtua, pitää hänen laittaman summittainen yleissilmäys paloviinan valmistuksesta ja yhteenveto pränneissä pidetyistä varastopäiväkirjoista; ja pitää jälkimäisen puolen vuoden kertomuksen ohessa olla luettelo läänissä olevista väkiviinatehtaista ja niihin asetetuista tarkastajista sekä ilmoitus näihin tehtaihin tulleen paloviinan kannumäärästä.
7 §. Prännin tarkastajan määrää läänihallitus erittäin jokaiseksi polttovuoroksi. Joka haluaa päästä tarkastajaksi, antakoon sisään kaikki ne todistukset, joilla tahtoo toteen näyttää soveliaisuuttansa, niiden seassa välttämättömästi todistuksen Ylitarkastajalta, että haltijalla on tarpeellinen tieto niin hyvin paloviinan koetuksen tavasta, kuin myös paloviinan valmistuksen ja sen peräänkatsannon suhteen voimassa olevista asetuksista ja määräyksistä.
Tarkastajaksi älköön valittako ketään, jolla on yleinen tahi yksityinen virka tahi toimitus, jonka hoitamisen vuoksi hänen on pakko lähteä prännistä poikkeen.
8 §. Kohta kun tarkastaja on toimitukseensa nimitetty, pitää hänen antaa asuin- tahi olopaikastansa tieto sen prännin omistajalle, johon hän on asetettu, sekä samalla ilmoittaa, että pränninomistaja on velkapää aivotusta paloviinan valmistuksesta tekemään ilmoituksen tarkastajalle viimeistäänkin neljätoista päivää ennen sen alkamista, sillä uhalla että pränninomistaja itse saa kärsiä tappion muuten ehkä viipyvästä katselmuksesta.
9 §. Ennen kuin tarkastaja toimitukseensa astuu, pitää hänen tehdä virkavala joko läänihallituksen taikka lähimmän kaupungin maistraatin edessä, sekä läänihallituksen hänet varustaa toimen hoitamiseen tarpeellisilla lukoilla ja koetusaseilla, jotka kruunun kustannuksella hankitaan. Tarkastajan tulee myös läänihallitukselta saada sopia siitä kontrahdista, joka on tehty sen paloviinanvalmistajan kanssa, jonka pränniin hän on asetettu.
10 §. Mitä 2 §:ssä on määrätty Ylitarkastajan velvollisuu- desta toimituksessaan tarkasti noudattaa siitä voimassa olevia sääntöjä, pitää myös sovitettaman tarkastajaankin, hänelle kuuluvain velvollisuuksien suhteen.
...
(Ohjesääntö sisältää näiden lisäksi vielä 13 muuta pykälää.)