Keisarillisen Majesteetin Armollinen Järjestysssääntö
liikenteelle Kautun ja Kaivoskannan nostosiltain lävitse Ruoveden pitäjässä sekä Varkaantaipaleen nostosillan kautta Kristiinan pitäjässä.
Annettu Helsingissä, 5 p:nä Toukokuuta 1881.
Me Aleksander Kolmas jne., Teemme tiettäväksi: että Me, tehdystä alamaisesta esityksestä, Armossa olemme katsoneet hyväksi ulosantaa seuraavan
Järjestyssäännön liikenteelle Kautun ja Kaivoskannan nostosiltain lävitse Ruoveden pitäjässä sekä Varkaantaipaleen nostosillan lävitse Kristiinan pitäjässä.
I. Mitä läpikulusta on vaariinotettava.
1 §. Kautun ja Kaivoskannan sekä Varkaantaipaleen nostosillat pitää, paitsi sunnuntai ja pyhäpäivinä kello 8:sta aamulla kello 1:een päivällä, pidettämän vesiliikenteelle päästävinä kaikkina tunteina vuorokaudessa purjehdusajan alusta Elokuun 15 päivään asti, mutta sen jälkeen purjehdus- ajan loppuun asti yhdestä tunnista ennen auringon nousua yhteen tuntiin asti sen laskun jälkeen, ellei ole semmoista kuutamoa, että läpikulku myöhemminkin ilman vaaratta tapahtua saattaa, jossa tapauksessa se yönkin aikana on sallittava, kuitenkin ilman edesvastausta sillanvartijalle, jos syntyy onnettomuutta taikka vahinkoa sillalle tahi laivalle riittämättömästä valaistuksesta, joka edesvastaus kohdatkoon liikenteenharjoittajaa.
Höyrylaivain, jotka kuljettavat matkustajia, sekä muitten pursien sallittakoon kuitenkin erittäin kiireellisissä tapauksissa, tapahtuvasta ilmoituksesta, kulkea lävitse myöskin sunnuntai ja pyhäpäivinä edellä puolen päivää velvollisuutta vastaan siitä joka kerta sillanvartijalle maksaa viisikymmentä penniä.
Ensinmainittujen molempien siltojen lävitse saavat 18 jalkaa leveät ja 5 jalan syvälle käyvät sekä Varkaantaipaleen sillan lävitse 24 jalkaa leveät ja 6 jalkaa syvälle käyvät alukset kulkea.
2 §. Kun alus lähenee jotakin näistä siltapaikoista, pitää, tarpeellisen matkan päässä siitä, vauhti vähennettämän, niin ettei vahinkoa tapahdu nostosillalle tahi sen yläpuolelle rakennetuille duc d´albeille. Jos tämä laiminlyödään ja vahinkoa tapahtuu, olkoon sakko kaksitoista markkaa ja syyllinen velvollinen vahinkoa korvaamaan.
3 §. Alukset saavat kulkea sillanaukon lävitse siinä järjestyksessä kuin ne ovat tulleet; matkustajahöyryvene olkoon kuitenkin oikeutettu ennen muita odottavia pursia lävitse pääsemään.
4 §. Kun nostosillan lävitse on kuljettava, tulee purjealusten varovasti asettua pollarin tahi vetotien viereen, tullaksensa, sittekuin liikkuva osa nostosillasta on täyteen korkeuteen ylösnostettu, niin pian kuin tapahtua saattaa lävitse hinatuksi, jota vastaan yksinäinen höyrylaiva höyryn- voimalla, kuitenkin hiljaisella vauhdilla ja tarpeellista varovaisuutta noudattamalla, kulkekoon siltapaikan lävitse. Jos tätä vastaan rikotaan, vetäköön syyllinen sakkoa neljä- kymmentä markkaa ja korvatkoon vahingon.
5 §. Kaikki puuaineen lauttaus olkoon, kahdenkymmenen markan sakon uhalla ja velvollisuudella korvata vahinko, kielletty Kaivoskannan ja Varkaantaipaleen kanavain kautta sekä siinä osassa Kautun salmea, jonka ylitse nostosilta on laitettu.
6 §. Jos muuten tehdään vahinkoa nostosillalle tahi muille siltojen piireihin kuuluville laitoksille, rakennuksille ja istutuksille ym., vetäköön rikollinen sakkoa kaksikymmentä markkaa ja korvatkoon vahingon.
II. Sillanvartijain velvollisuuksista.
7 §. Sillanvartijan tulee kernaudella ja kohteliaisuudella sekä ilman viivytystä olla yleisölle apuna kaikissa, mitä hänen virkatoimeensa kuuluu, kuin myöskin palvelusta tehdessään käyttää univormulakkia, joka on varustettu kanavan ja sillanvartijoille tätä ennen varustetulla virkamerkillä.
8 §. Liikkuvat sillat pidetään avattuina ainoastaan sillä aikaa, kuin laivat kulkevat aukosta, jonka jälkeen sillanvartijan tulee ne heti sulkea.
9 §. Sillanvartijan tulee tarkasti hoitaa nostosiltaa ja sen koneistoa sekä duc d´albeja ja muita siltaan kuuluvia laitoksia kuin myöskin valvoa, ettei niille tehdä vahinkoa.
Avainta sillan koneistoon pitää sillanvartijan luonansa säilyttää eikä hän, millään tekosyyllä, saa antaa syrjäiselle henkilölle tilaisuutta sitä käyttämään.
10 §. Sillanvartija on niinikään velvollinen alati pitämään siltapiiriä kuin myöskin liikkuvia sillanosia puhtaina ja siisteinä sekä, muistuttamatta ja ilman erinäistä korvausta, toimittamaan kaikkia sillalla sattuvia vähempiä korjaustöitä, johon aineksia ja, jos niin tarpeelliseksi havaitaan, myöskin apua saadaan ilmoituksen jälkeen Piiriinsinöörin luona.
11 §. Sillanvartija on, virkansa kadottamisen ja lainmukaisen edesvastauksen uhalla, kielletty myymästä tahi jakamasta paloviinaa tahi muita väkeviä juomia sekä velvollinen, jos muut semmoista säädyttömyyttä siltapiirin läheisyydessä harjoittavat, siitä heti asianomaiselle kruununpalvelijalle ilmoittamaan. Niinikään on sillanvartija kielletty laivureilta tahi liikenteenharjoittajilta vaatimasta tahi vastaanotta- masta kestitystä tahi juomarahoja. Tämän kiellon rikkominen rangaistaan, ensimmäisellä kerralla varoituksella Piiriinsi- nööriltä ja jos rikkominen uudistetaan viran kadottamisella.
Jos sillanvartija havaitaan juopuneeksi palveluksen toimituksessa tahi hän siinä joutuu kiinni laiminlyönnistä, huolimattomuudesta tahi vastahakoisuudesta, eroittakoon hänet, jos hän saadusta varoituksesta ei ota parantuaksensa, Piiriinsinööri virasta. Jos sillanvartija osoittaa epärehellisyyttä, olkoon enemmittä mutkitta virasta eroitettu.
III. Yleisiä säännöksiä.
12 §. Rikosta tätä järjestyssääntöä vastaan on sillanvartija velvollinen viipymättä Piiriinsinöörille ilmoittamaan ja, jos vahinkoa on tapahtunut, sen ohessa sisäänlähettämään arvauskirjan siitä, joka arvaus sillanvartijan tulee toimittaa ynnä hänen kutsumansa kahden jäävittömän arvausmiehen kanssa, jonka jälkeen Piiriinsinöörin, jos ei sakkoja ja vahingonkorvausta kehoituksesta kohta hänelle makseta ja joista hänen tulee Tie ja vesiyhdistysten Ylihallitukselle asianmukaisesti tiliä tehdä, pitää ilmoittaa asia lailliseen kanteesen asianomaisen päällekantajan kautta saatettavaksi.
13 §. Sillanvartija, jonka tulee valvoa järjestystä paikalla, olkoon kaikkea väkivaltaa ja loukkausta vastaan rauhoitettu sekä nauttikoon virkansa toimittamisessa yhtäläistä suojaa ja turvaa, kuin kruununpalvelijoille yleensä suotu on.
Valitukset sillanvartijaa vastaan hänen käytöstavastaan virassa ovat ilmoitettavat Piiriinsinöörille, jonka sen johdosta on ryhtyminen niihin toimenpitoihin, joita asianhaarat vaativat.
14 §. Tässä järjestyssäännössä määrätyistä sakoista tulee kolmasosa ilmiantajalle sekä kaksi kolmattaosaa apu- rahastoon iäkkäille ja saamattomille alhaisemmille kanava- palvelijoille sekä heidän leskillensä ja alaikäisille lapsillensa.
15 §. Tätä järjestyssääntöä pitää painettaman tarvittava lukumäärä kappaleita Ruotsin ja Suomen kielellä ja ostajille oleman saatavana sillanvartijain luona Kautun ja Kaivos- kannan sekä Varkaantaipaleen nostosiltain luona.
Jota kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 5 p:nä Toukokuuta 1881.