Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus,
koskeva erinäisiin yleisiin lääninsairashuoneisin kuuluvia ylösottolaitoksia sairasmielisiä varten.
Annettu Helsingissä, 16 p:nä Tammikuuta 1882.
Me Aleksander Kolmas jne., Teemme tiettäväksi: että Me, sittekuin Lääkintöhallitus on antanut alamaisen ehdotuksen asiasta, Armossa olemme nähneet hyväksi vahvistaa alla olevat väliaikaiset säännökset sairasten sisäänottamisesta niihin ylösottolaitoksiin sairasmielisiä varten, jotka kuuluvat yleisiin lääninsairashuoneisin Turun ja Porin, Viipurin, Mikkelin, Vaasan ja Oulun läänissä, sekä heidän hoitamisesta niissä.
1:ksi. Ylivalvontaa ylösottolaitoksesta, paikkakunnan yleisen lääninsairashuoneen osastona, pitää läänin Kuvernööri ja Lääkintöhallitus.
2:ksi. Ylösottolaitokseen otetaan hoidettavaksi etenkin semmoisia sairasmielisiä, jotka ovat sairastuneet vasta äskettäin ja joita siitä syystä sopii luulla voitavan parantaa, kuin myöskin muita sairasmielisiä siinä määrässä kuin tila sitä myöntää.
3:ksi. Jos sairasmieliselle halutaan sijaa ylösottolaitoksessa, tulee sen, jonka asiana on hänestä huolta pitää, siitä tehdä pyyntö Linnan- ja Lasaretinlääkärin luona joko kirjallisella hakemuksella taikka myöskin suullisesti. Kirjallista hakemusta pitää seurata:
a) sairaan papinkirja;
b) maksusitoumus laitokselle;
c) asianomaisen papiston tahi muitten uskottavain henkilöin lausunto sairaan olosuhteista, sisältävä, sikäli kuin tapahtua saattaa ja mahdollisimmassa määrässä täydellisesti, vastauksen niihin kysymyksiin, jotka löytyvät tätä asetusta seuraavassa kaavassa.
Suullisessa ilmoituksessa on niinikään papinkirja ja maksu- sitoumus annettava lääkärille, jonkaa muuten pitää ilmoittajalta saada kaikki ne tiedot sairaan edellisistä ja nykyisistä olosuhteista, joita hän, tämän tilan arvostelemi- seksi, tarvitsee.
Erittäin kiireellisissä tapauksissa saatetaan tarvittavat asia- kirjat, sen jälkeenkin kuin sisäänotto on tapahtunut, sisään- lähettää tahi antaa, ei kuitenkaan viikkoa myöhemmin sisäänoton jälkeen. Jos asiakirjain lähettämistä tahi antamis- ta viivytetään mainitun ajan yli, ryhdytään toimenpitoihin niiden hankkimisesta asianomaisen kustannuksella.
Kaikki sairaita koskevat asiakirjat talletetaan erikseen ja varustetaan ylösottopäiväkirjan numerolla.
4:ksi. Sittekuin ilmoitus sijan tarpeesta sairasmieliselle on sisääntullut, antaa lääkäri, heti tahi niin pian kuin mahdollista, tiedon josko ja koska sisäänotto saattaa tapahtua, jonka jälkeen hakijan, jos hakemukseen on suostuttu, tulee tuoda sairas ylösottolaitokseen viimeistään ennen viikon kuluttua siitä päivästä, joksi sisäänotto on luvattu.
Kaiken sairasmielisen sisäänottamisen hakemuksen tahi ilmoituksen johdosta syntyvän kirjevaihdon toimittaa Taloudenhoitaja lääkärin osoituksen mukaan.
5:ksi. Noudattamalla, ettei ylösottolaitosta varten määrätyn sairassijalukumäärän yli mennä, pitää sairaat sisään- otettaman siinä järjestyksessä, kuin he ovat ilmoitetut, elleivät erityiset asianhaarat joskus anna aihetta tästä järjestyksestä poikkeusta tekemään.
6:ksi. Ylösottolaitokseen otettujen sairasten luona älköön kukaan käykö lääkärin tietämättä ja siihen lupaa antamatta. Älköönkä myöskään kirjeitä tahi muita kirjallisia ilmoituksia sairaille toimitettako tahi heiltä lähetettäkö, jos ei lääkäri ole niistä tietoa saanut ja lupaa antanut.
7:ksi. Sairaita pitää lempeästi kohdeltaman. Pakkokeinoja älköön käytettäkö, paitsi milloin sitä välttämättömästi tarvitaan sitä varten, että sairas ei voisi vahingoittaa itseään tahi muita.
8:ksi. Sairaille pitää, sikäli kuin asianhaarat sen sallivat sekä heidän eri kykynsä, elintapansa ja mielentilansa mukaan, valmistettaman tilaisuutta sopivaan askaroitsemiseen, joko ulkona taivasalla taikka päivähuoneissa.
9:ksi. Kuhunkin Turun ja Porin, Viipurin, Vaasan ja Oulun läänien ylösottolaitoksista asetetaan Valtiovaraston kustannuksella viisi vapaasijaa ja paitsi sitä viisitoista sijaa, joista päivämaksua suoritetaan. Ylösottolaitoksessa Mikkelin läänissä on kaksitoista sairassijaa, joista kolme on vapaasijaa ja muut yhdeksän maksettavia.
Päivämaksun ylösottolaitoksessa määrää, Lääkintö- hallituksen esityksestä, Senaatin Talous-Osasto samalla kertaa kuin vouravuodemaksut sairashuoneitten muille osastoille, joka kerta kolmen vuoden ajaksi. Siksi kuin tässä suhteessa saattaa tulla toisin määrätyksi, suoritetaan ylösottolaitoksessa yhtäläinen maksu, kuin sairashuoneitten lasarettiosastoissa.
Maksun sairaasta, joka on ollut kolme kuukautta sisään- otettuna, voipi, tehdystä hakemuksesta, Kuvernööri, jos hän näkee syytä siihen löytyvän, jälellä olevaksi ajaksi alentaa puoleen määrään. Jos sairas on ollut sisäänotettuna kuusi kuukautta, saakoon Kuvernööri, jos hakemus siitä tehdään ja Kuvernööri tutkii syytä siihen löytyvän, määrätä sairaan siirrettäväksi vapaavuoteelle, jos semmoinen on avoinna tahi niin pian kuin avonaisuus ilmestyy.
10:ksi. Jos ylösottolaitokseen otettu sairasmielinen niin parantuu, että hän voidaan terveenä laitoksesta ulos- kirjoittaa, pitää lääkärin hyvään aikaan Kuvernöörin kautta antaa sille, joka sairaan on sisäänpannut, tieto siitä päivästä, jona uloskirjoitus tulee tapahtumaan ja milloinka sairas on laitoksesta noudettava. Jos asianomainen laiminlöisi ennen määrätyn ajan kuluttua ottaa ulos uloskirjoitettavaksi ilmoitetun, ilmoittakoon Taloudenhoitaja siitä Kuvernöörin luona, jonka tulee toimittaa häntä kotia lähetettäväksi asianomaisen kustannuksella. Jos lääkäri tutkii sen voivan ilman haitatta tapahtua, sallittakoon terveytensä täydellisesti takaisinsaavuttaneen henkilön ilman toisen peräänkatsontaa lähteä ylösottolaitoksesta.
11:ksi. Ylösottolaitoksessa hoidettu sairasmielinen, jonka parantumisesta ei ole toivetta, on laitoksesta uloskirjoitettava; ja pitää ilmoitus uloskirjoituksesta ja sairaan noutamisesta semmoisessa tapauksessa annettaman yhtäläisessä järjestyksessä, kuin parantuneen henkilön uloskirjoituksesta 10 kohdassa sanottu on, jota paitsi lääkäri on velvollinen ilmoituksen oheen laittamaan lausunnon, olisiko sairas siirrettävä päälaitokseen vai voidaanko häntä kotona hoitaa.
Ajan voittamiseksi ja jott´ei semmoista sairasta, jota on katsottu päälaitokseen pantavaksi, sinne turhaan vietäisi, pitää Taloudenhoitajan tiedustella päälaitokselta, onko sija siellä saatavana, niin hyvään aikaan, että tieto siitä voidaan, ilmoituksen ohessa uloskirjoituspäivästä, asianomaiselle lähettää.
12:ksi. Sillä, jonka hakemuksesta sairasmielinen henkilö on ylösottolaitokseen otettu, olkoon oikeus tämä, vaikkapa hän ei olisikaan sairasmielisyydestä parantunut, laitoksesta poisottaa; lääkärin tulee kuitenkin, jos sairas hänen mielestään yhä edelleen tarvitsee erinäistä peräänkatsontaa ja hoitoa, jottei hän tulisi tilaisuuteen vahinkoa tekemään, toteennäytettävästi siihen kääntää sen huomiota, joka on ilmoittanut haluavansa sairaan ulosottaa, sekä asianlaidasta asianomaisen Kuvernöörin kautta myöskin antaa tieto kunnallishallitukselle sairaan kotipaikassa.
13:ksi. Jos lääkärin mielestä joku ylösottolaitokseen otettu henkilö, jonka tuomioistuin on julistanut rangaistavan teon mielenviasta tehneeksi ja jota siis ei voida edesvastaukseen tuomita, saadun hoidon perästä on sairasmielisyydestä parantunut, toimittakoon hän ilmoituksen siitä Lääkintö- hallitukselle ja liittäköön siihen esiintuoduilla perustuksilla annetun todistuksen puheenaolevan henkilön tilasta, kuin myöskin kopian päiväkirjasta hänen käytöksestään ylösottolaitoksessa. Jos Lääkintöhallitus havaitsee hänen sairasmielisyydestä vapaaksi ja että hän semmoisesta syystä, yleiselle turvallisuudelle ei enää vaarallisena, voidaan laitoksesta uloskirjoittaa, tulee Lääkintöhallituksen asian- laidasta antaa ilmoitus Kuvernöörille semmoiseen toimen- pitoon ryhtymistä varten, johon asianhaarat laillisesti aihetta antavat.
14:ksi. Jos ylösottolaitokseen otettu henkilö kuolee, pitää Taloudenhoitajan siitä viipymättä antaa tieto sille, joka hänen on sisäänpannut, kuin myöskin ennen vuoden kuluttua kirkkoherralle siinä seurakunnassa, johon vainaja eläissään on kuulunut.
15:ksi. Jokaisessa ylösottolaitoksessa pitää, Lääkintöhallituk- sen vahvistamain kaavain mukaan, kirjoitettaman päivä- kirjaa tulleista hakemuksista sairasten sisäänottamisesta laitokseen sekä erinäistä päiväkirjaa niistä henkilöistä, jotka siellä ovat olleet hoidettavina.
16:ksi. Jos se, joka sairasmielisen sisäänottamisesta ylösotto- laitokseen on hakemuksen tehnyt, sen johdosta luulee lääkärin oikeuttansa loukanneen, tehköön hän siitä kirjallisen valituksen Lääkintöhallituksen luona, joka saatuansa tarpeellisen selon asiasta ja lääkäriltä vaaditun selityksen, ryhtyy siihen toimenpitoon, johon asianhaarat aihetta antavat, ja päätöksestä toimittaa valittajalle tiedon asian- omaisen Kuvernöörin kautta.
Sama olkoon laki, jos jollakin on mielestään syytä muistutukseen ylösottolaitokseen otetun sairasmielisen henkilön hoidosta ja kohtelemisesta.
Nämät säännökset astuvat voimaan samaan aikaan, jolloin ylösottolaitokset käytettäviksi avataan, jossa suhteessa erityinen määräys tulee vastedes annettavaksi. Jota kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot.
Helsingissä, 16 p:nä Tammikuuta 1882.