Kejsarillisen Majestein
Armollinen
ASETUS,
Viiburin Gouvernementin yhdistämisestä Suomen Suuren Ruhtinanmaan kanssa.
Annettu St. Pietarborisa s 11/23 p. Joulukuusa 1811.
Me Alexander I:nen jne.
Niin kuin Me, vanhan Suomenmaan tilan suhteen, hyödyllisexi kassomme, että yhdistää tämän Maan Suomen Suuren Ruhtinanmaan kanssa; niin olemme Me hyväxi löytäneet asettaa, niin kuin seuraa.
1:xi Suomen Gouvernementi yhdistetään Suomen Suuren Ruhtinanmaan kanssa, ja tulee, niin kuin ulostekevä yhden osan tästä Suuren Ruhtinan maasta, edespäin kussuttavaxi: Viiburin Lääni.
2:xi Tämän Läänin Hallituxen Istundopaikka tulee olemaan Viiburisa.
3:xi Tämän Läänin asujamitten seasta, tahdomme Me ulosnimittää kaxi Jäsenixi Suomen Hallitusraadisa ja yhden Jäsenexi Turun Hovrättisä.
4:xi Kruunun sisälletulot tästä Läänistä tulevat, 1812 vuoden alusta, sisällelangeemaan Suomenmaan Yhteiseen Staati-Kassaan.
5:xi Me tahdomme Suomenmaan Hallitusraadille ylösvetää, että kaiketin sovittaa Hallituxen täsä Läänisä niiden yhteisten ojennusnuorain jälkeen, kuin ulostekevät perustuxen niiden muiden Suomenmaan Läänitten Hallituxesa.
6:xi Tästä johdatuxesta tulee Suomenmaan Hallitusraadin, ulosvalita ja määrätä Jäseniä yhteen erinäiseen Commissioniin, joka, sitten kuin se on saanut Hallitusraadilda sovelian instructionin eli ojenuskirjan, pitä Viiburisa istuman, isse paikalla tutkiman Läänin nykyistä tilaa, ja Hallitusraadille koeteldavaxi asettamaan, kuinga tämän Läänin Hallitus, yhdenkaldaisexi niiden muiden Läänein Hallituxen kanssa mahdais sovitettaa.
7:xi Matkaansaattaxemme suuremman yhteyden asiain menetyxesä ja menosa, tahdomme Me tämän Commisionin Päämiehexi nimittää Maanherran Viiburin Läänisä.
8:xi Oikeuden asiat tästä Läänistä tulevat nyt ensisti olemaan Turun Hovrättin alla.
9:xi Kirkon asioisa tulee tämä Lääni pandavaxi Borgon Hippakunnan ala.
10:xi Sitten kuin Me olemme tutkineet ne eteenasetuxet, kuin Commissionisa valmistetaan ja Suomen Hallitusraadilda Meidän koetelemuxemme ala lykätään, tahdomme Me huolen pitää, että, tämän Läänin suhteen, tehdäxemme laviammat säännöt ja parannuxet.
------------
Myöhempi suomennos:
Koska Me Vanhan-Suomen maantieteellisen aseman tähden katsomme tämän maan yhdistämisen Suomen suuriruhtinaskuntaan hyödylliseksi, olemme Me nähneet hyväksi määrätä:
1. Suomen kuvernementti yhdistetään Suomen suuriruhtinaskuntaan ja saa, ollen osa tätä suuriruhtinaskuntaa, nimen Viipurin lääni.
2. Viipuri jää edelleen tämän läänin hallinnon pääpaikaksi.
3. Läänin asukkaista tahdomme Me nimittää kaksi jäseniksi Suomen hallituskonseljiin ja yhden jäseneksi Turun hovioikeuteen.
4. Valtion tulot tästä läänistä suoritetaan vuoden 1812 alusta Suomen yleiseen valtiorahastoon.
5. Tahdomme uskoa Suomen konseljin asiaksi järjestää tämän läänin hallinnon kaikin puolin niiden yleisten säännösten kanssa yhtäpitäväksi, joihin hallinto muissa Suomen lääneissä perustuu.
6. Tämän johdosta on Suomen konseljin valittava ja määrättävä jäsenet erityiseen komiteaan, joka saatuaan konseljilta asianomaisen johtosäännön asetetaan Viipuriin siellä itse paikalla tutkimaan tämän läänin nykyistä tilaa ja ehdottamaan konseljin tarkastettavaksi, millä keinoin sen järjestäminen muitten läänien tapaan on suoritettava.
7. Laajemman yhteyden aikaansaamiseksi asiain käsittelyssä ja menossa tahdomme Me puheenjohtajaksi tähän komiteaan nimittää Viipurin läänin maaherran.
8. Oikeusasiat tässä läänissä jätetään toistaiseksi Turun hovioikeuden tuomiovaltaan.
9. Kirkollisten asiain hoitoon nähden on tämä lääni kuuluva Porvoon hiippakuntaan.
10. Tarkastettuamme komiteassa valmistettavia ja Suomen konseljin Meidän vahvistettaviksemme alistamia ehdotuksia, tahdomme Me tässä läänissä panna toimeen vielä toisiakin laitoksia ja parannuksia.