Keisarillisen Suomen Senaatin kirje
koulutoimen Ylihallitukselle vahvistettujen oppikurssien, lukujärjestyksen ja vuosirahansäännön kanssa reaalilyseolle Helsingissä.
Annettu Helsingissä, 23 p:nä Syyskuuta 1884.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä, Hänen Suomen Senaattinsa:
Myötäliitetyt Teidän ynnä alamaisen kirjoituksen kanssa 8 p:ltä Elokuuta 1884 lähettämänne ja Keisarillisen Senaatin säädetyssä järjestyksessä vahvistamat lukujärjestys, oppikurssit ja vuosirahansääntö reaalilyseolle Helsingissä toimitetaan tämän ohessa Teille noudatettavaksi sekä lukujärjestys jo tänä lukuvuonna seurattavaksi oppilaitoksen kaikilla luokilla, kuitenkin allamainituilla asianhaarain vaatimilla sovitteluilla ensimmäisenä vuonna, nimittäin:
1:ksi) että reaalilyseon ensimmäiseen luokkaan pääsemiseen ei vaadita Suomen kielen taitoa;
2:ksi) että Suomen kieltä opetetaan neljä tuntia viikossa, kahden sijasta, V, VI, VII ja VIII luokalla kullakin; sekä
3:ksi) että voimistelun tunnit kaikilla näillä luokilla sen sijaan vähennetään yhdeksi ja Saksan kielen tunnit V ja VI luokalla kolmeksi viikossa sekä luonnonhistorian tunnit VII ja VIII luokalla kokonaan jäävät pois. Helsingissä, 23 p:nä Syyskuuta 1884.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä, Hänen Suomen Senaattinsa.
Lukujärjestys Reaalilyseolle Helsingissä.
---
Oppikurssit reaalilyseolle Helsingissä.
Uskonto.
I ja II luokka. Piplian historia. Lutheruksen vähän katekis- muksen selitys sekä valittuin kappalten lukeminen Pyhästä Raamatusta. Virrenvärssyjen ulkoalukeminen.
III ja IV l. Piplian historian lopettaminen ja kertaaminen. Luukaan evankeliumin ja Apostolien tekojen lukeminen. Katkismuksen selittäminen laveammalti. Lyhyt johdatus Pyhän Raamatun kirjoihin.
V - VII l. Kristityn kirkon historia ynnä katsaus Suomen kirkon vaiheisin. Johanneksen evankeliumin ja jonkun Paavalin kirjeen lukeminen. Lyhyt tieteellinen esitys Lutherilaisen kirkon opinkäsitteistä hyväksytyn oppikirjan mukaan.
VIII l. Lyhyt esitys kristillisestä siveysopista. Kertausta.
Ruotsin kieli.
I ja II l. Lukeminen ynnä etenevä lauseenanalyysi. Ulkoalukeminen. Oikeinkirjoitus.
III ja IV l. Lukeminen sekä harjoitus kirjallisesti esiintuomaan mitä on luettu tahi suullisesti esitetty. Kielioppi lyhyen oppikirjan mukaan. Joku harjoitus opettajan johdolla suunniteltujen kirjoitusten laatimiseen. (IV l.).
V - VIII l. Lukeminen. Kieliopin kertaaminen. Lausuminen ja puheharjoituksia. Ainekirjoituksia joka toinen viikko.
Suomen kieli.
I - III l. Valmistava kurssi, suullisten ja kirjallisten harjoitusten kanssa, soveliaan oppikirjan mukaan. Sanain ja lauseitten ulkoaoppiminen.
IV ja V l. Kieliopin systematinen esitys lyhyesti, hyväksytyn oppikirjan mukaan. Helpomman proosan lukeminen. Suullisia ja kirjallisia harjoituksia. Ulkoalukeminen.
VI - VIII l. Kieliopin kertaaminen. Valittuin kappalten lukeminen kielen kirjallisuudesta. Suullisia ja kirjallisia harjoituksia.
Muist. Opetukseen yhdistetään, niin aikaisin kuin mahdollista, myöskin puheharjoituksia.
Venäjän kieli.
I l. Harjoituksia ääntämisessä ja sisäluvussa. Yksityisten sanain ja yksinkertaisten lauseitten kirjoittaminen sanelemisen jälkeen. Ulkoalukeminen. Apuverbin taivutus.
II l. Säännöllisten substantivien taivutus. Adjektivin deklinationi ja komparationi. Pronominit. Laskusanat. Kirjallisia käännöksiä ja puheharjoituksia oppikirjan mukaan.
III l. Loput muoto-opista. Suullisia ja kirjallisia käännöksiä ja puheharjoituksia oppikirjan mukaan.
IV l. Muoto-opin kertaaminen. Etevimmät kohdat lause- opista. Suullisia ja kirjallisia käännöksiä ja puheharjoituksia.
V - VII l. Täydellisempi kieliopillinen kurssi. Käännöksiä lukukirjasta. Kirjallisia ja suullisia käännöksiä Venäjän kielelle. Puheharjoituksia. Värssyjen kertominen muistosta ja kursorinen lukeminen.
VII l. Kieliopin kertaus. Kursorinen lukeminen.
Ranskan kieli.
II l. Sisäluku huolellisen harjoituksen kanssa oikeassa ääntämisessä. Sanain ulkoaoppiminen sekä pienempien lauseitten suullinen ja kirjallinen kääntäminen.
III l. Koko muoto-oppi ja tärkeimmät kohdat lauseopista harjoitetaan suullisissa ja kirjallisissa käännöksissä. Sanain ja puheenparsien ulkoaoppiminen.
IV l. Tärkeimmät osat lauseopista harjoitetaan ja muoto-oppi kerrataan suullisissa ja kirjallisissa käännöksissä. Runojen ja pienempien kertomusten ulkoalukeminen.
V l. Kieliopillisen kurssin kertaaminen. Suullisia ja kirjallisia käännösharjoituksia. Valittuin kappalten lukeminen kirjallisuudesta hyväksytyn lukukirjan mukaan. Värssyjen lukeminen muistosta ynnä puheharjoituksia.
VI ja VII l. Kieliopin systematinen esitys hyväksytyn oppi- kirjan mukaan. Suullisia ja kirjallisia harjoituksia. Valittuin kappalten lukeminen kirjallisuudesta. Kursorinen lukeminen. Puheharjoituksia.
VIII l. Kursorinen lukeminen. Ainekirjoituksia. Puheharjoituksia. Kieliopin kertaaminen.
Saksan kieli.
V l. Sisäluku ja harjoitus ääntämisessä. Muoto-oppi harjoitettu suullisissa ja kirjallisissa käännöksissä hyväksytyn oppikirjan mukaan. Sanain ja lauseitten ulkoaoppiminen.
VI l. Tärkeimmät kohdat lauseopista, suullisten ja kirjallisten käännösten kautta harjoitetut. Sanain ja lauseitten ulkoaoppiminen. Helpomman proosan lukeminen.
VII l. Kieliopillisen kurssin kertaus ja laajennus; suullisia ja kirjallisia käännösharjoituksia. Lukeminen niin kuin edellisellä luokalla, siirtymällä vaikeampaan tekstiin.
VIII l. Valittuin kappalten lukeminen kirjallisuudesta hyväksytyn oppikirjan mukaan. Kirjoitus- ja puheharjoi- tuksia. Kieliopin kertaaminen.
Maantiede ja historia.
I ja II l. Luonnollinen ja valtiollinen maantiede, jolloin enemmän huomiota kiinnitetään Suomenmaahan ja Venäjän Keisarikuntaan (3 tuntia). Valittuin luonteenkuvausten lukeminen vanhan ajan historiasta (1 tunti).
III ja IV l. Maantieteellisen kurssin kertaus. Vanhan ja keskiajan historia.
V - VIII l. Uudenajan historia, jossa suurempi huomio kiinnitetään isänmaan ja Pohjoismaiden vaiheisin. Kertaamista.
Matematiikka.
I - III l. Täydellinen kurssi laskuopissa, käsittävä neljää laskutapaa kokonaisilla ja murtoluvuilla, yksinkertaista ja yhdistettyä regula de tri´tä, korko-, seura- ja riveisluvun- laskua, oppi digniteeteistä ja juurista sekä neljäkäsjuuren vetäminen numeroluvuista. Geometriassa: kurssi vastaava I ja II kirjaa Mundt´in oppikirjassa.
IV ja V l. Algebrassa: perustoiminnat murtamattomilla ja murretuilla expressiooneilla, suhdeoppi, laskento digniteeteillä ja juurilla sekä I arvon eqvatiooneilla yhden ja useamman tuntemattoman kanssa ynnä probleemia ja sovelluksia. Geometriassa: kurssi vastaava III, IV ja V kirjaa Mundt´in oppikirjassa.
VI ja VII l. Algebrassa: II arvon eqvatiooneja yhdellä ja useammalla tuntemattomalla, logaritmeja, progressiooneja ynnä tähän kuuluvia probleemeja. Täydellinen kurssi tasa- pinta-geometriassa, stereometriassa ja tasapintatrigono- metriassa.
VIII l. Koko matematisen kurssin kertaus.
Fysiikka.
VII ja VIII l. Alkeiskurssi hyväksytyn oppikirjan mukaan.
Luonnonhistoria.
III l. Eläintiedettä: Ihminen ja imettäjäiset. Kasvitiedettä: Valittuin kasvityyppien katseleminen, harjoitus ulkonaisten elimien kertoilemisessa sekä mono- ja dikotyledonisten kasvien eroittamisessa toisistaan.
IV l. Eläintiedettä: Linnut. Kasvitiedettä: Jatkettua harjoi- tusta valittuin kasvityyppien ulkoelinten kertoilemisessa; Linnén järjestelmä ja sarjat Fries´in järjestelmässä; opastus floran käyttämiseen.
V l. Eläintiedettä: Matelevaiset ja kalat. Kasvitiedettä: Harjoitus floran käyttämisessä sekä etevinten meidän maassa löytyvien luonnollisten heimojen eroittamisessa; luokat Fries´in järjestelmässä.
VI l. Eläintiedettä: Rungottomat eläimet. Kasvitiedettä: Kotimaisen kasviston tärkeimmät luonnolliset heimot, Fries´in järjestelmän mukaan.
VII ja VIII l. Eläintieteen ja kasvitieteen kertaus, jolloin yhteydessä kasviorganografian kanssa tärkeimmät kohdat kasvin sisäelimistä ja elintoiminnoista opetetaan.
Vapaaehtoiset aineet.
Latina.
V l. Säännöllinen muoto-oppi luetaan ja harjoitetaan extemporalioilla sekä muutamain sotapäällikköin lukemisella Cornelius Nepos´esta, jonka ohessa tärkeimmät kohdat lauseopista vähitellen opitaan viittaamalla oppikirjaan. Jatkuvassa kirjailijanlukemisessa ryhdytään tällä ja seuraavilla luokilla tarkkaan kieliopilliseen analyysiin, samalla tavalla on erityinen huomio pantava sananjohto- oppiin sekä yhtäläisyyksien esiin näyttämiseen muissa oppilasten lukemissa kielissä, varsinkin Ranskan kielessä.
VI l. Säännöllinen lauseoppi läpikäydään ja harjoitetaan kirjailijanlukemisessa, johon käytetään Cornelius Nepos´ta ja kesälukukautena Caesar´in Commentarii de bello gallico; sen ohessa harjoitetaan oppilaita ilman valmistuksetta sekä kirjallisesti että suullisesti kääntämään kappaleita luetuista kirjailijoista.
VII ja VIII l. Kieliopillisen kurssin kertaus ja laajennus. Caesar´in ja Ciceron Catilinaristen puheitten tahi jonkun helpomman historiallisen teoksen lukeminen.
Extemporeerattuja käännösharjoituksia niin kuin edellisellä luokalla.
Englannin kieli.
VI - VIII l. Lyhyempi käytöllinen kurssi kielessä ynnä kielioppi ja helpomman tekstin lukeminen.