Keisarillisen Majesteetin Armollinen kirje
Oulun läänin Kuvernöörille Brahenkaupungin valtiopäiväedusmiestä Porvarissäätyyn valitessa noudatettavasta tavasta ja järjestyksestä.
Annettu Helsingissä, 5 p:nä Syyskuuta 1884.
Sittenkuin ne Brahenkaupungin asujamet, jotka ovat oikeutetut olemaan osallisina sen kaupungin valtiopäivä- edusmiehen vaalissa Porvarissäätyyn, ovat kokouksessa nykyisen vuoden Huhtikuun 23 p:nä kaupungin Maistraatin edessä hyväksyneet tehdyn ehdotuksen uuteen järjestykseen kaupungin valtiopäiväedusmiehen vaalille, sekä Te, mainitun Maistraatin pyynnöstä, olette armollisesti vahvistettavaksi tänne lähettänytsanotun ehdotuksen, olemme Me, nojaten 12:nteen §:ään armollisessa Valtiopäiväjärjestyksessä Suomen Suuriruhtinaanmaalle 15 (3) p:ltä Huhtikuuta 1869, semmoisena kuin se pykälä kuuluu armollisessa Julistus- kirjassa 20 (8) p:ltä Maaliskuuta 1879, katsoneet hyväksi armossa vahvistaa mainitun ehdotuksen, joka on näin kuuluvainen:
1 §. Brahen kaupungin valtiopäiväedusmiehen valitseminen Porvarissäätyyn tapahtuu Maistraatin sitä varten määrää- mänä päivänä ja aikana niin pian kuin mahdollista, mutta viimmeistään kuukautta ennen sitä päivää, jona Valtiosää- tyjen tulee määräaikaisille valtiopäiville kokoontua.
2 §. Kutsumus valtiopäivämiehen vaaliin, sisältävä myöskin tarpeellisen ilmoituksen vaalitavasta sekä minä aikana vaali tapahtuu, on Maistraatin vähintäänkin neljätoista päivää ennen annettava ja julkisen ilmoituksen kautta Maistraatin ilmoitustaululla tietoon saatettava; jonka ohessa kutsumus heti pitää kuulutettaman kaupungin ruotsalaisen ja suoma- laisen seurakunnan kirkoissa.
3 §. Edusmiehen valitseminen väliaikaisille valtiopäiville toimitetaan viimmeistään kaksi viikkoa ennen sitä päivää, jona Valtiosäätyjen tulee kokoontua, ja on kutsumus annettava vähintään kahdeksan päivää ennen vaalipäivää.
4 §. Jos uusi valtiopäivämiehen vaali käy tarpeelliseksi, annettakoon kutsumus siihenkin vähintään kahdeksan päivää ennen vaalia ja julistettakoon sopivalla tavalla.
5 §. Äänivalta vaaleissa on Brahen kaupungin kunnan vaalivaltaisella jäsenellä sen veroäyriluvun mukaan, mikä hänelle lähinnä edellisessä kunnallistaksoituksessa on määrätty, sitten: että kaksi veroäyriä tuottaa yhden äänen, kolme veroäyriä kaksi ääntä, mutta neljä veroäyriä neljä ääntä, viisi veroäyriä viisi ääntä ja niin edespäin aina viiteenkolmatta ääneen asti, jota suurempaa äänilukua ei kenelläkään saa olla.
6 §. Valtiopäivämiehen palkkiota määrättäessä ja kaikissa muissa vaalin kanssa yhteydessä olevissa kysymyksissä lasketaan äänet saman perustuksen mukaan, mutta valtio- päiväkustannukset ylöskannetaan itsekunkin täyden vero- äyriluvun mukaan.
7 §. Vaaliluetteloa valtiopäivämiehen vaalia varten tulee Maistraatin tehdä kaksi kappaletta, lähinnä edellisessä kunnallistaksoituksessa tehdyn veroäyriluettelon pohjalla, ja niihin kirjoittaa itse kukin valtiopäivämiehen valinnassa Porvarissäätyyn vaalivaltainen kunnan jäsen ynnä koko hänen äänilukunsa vaalissa. Tämän vaaliluettelon pitää vähintään kahdeksan päivää ennen vaalia olla ennalta ilmoitettuun paikkaan yleisesti tarkastettavaksi asetettuna. Muistutus vaaliluetteloa vastaan on tehtävä vaalipäivänä, ennen kuin vaali on alkanut. Päätöksensä sellaisesta muistutuksesta ilmoittakoon Maistraatti heti ja pankoon, jon muistutuksen hyväksyy, luetteloon sen oikaisun, johon se antaa aihetta.
8 §. Valtiopäiväedusmiehen vaali tapahtuu Maistraatin edessä suljetuilla lipuilla, joita vaalivaltaisten on oikeus vaalin kestäessä, jossa esiinhuutamista ei tapahdu, antaa Maistraatin puheenjohtajalle, joka, sittenkuin hän vaali- luettelosta, jota puheenjohtaja pitää toisen ja yksi raati- miehistä toisen kappaleen, on huutanut valitsijan nimen ja ääniluvun, vaalilipun ulkosivulle tahi sen päällystään merkitsee mainitun ääniluvun ja antaa vaalilipun yhdelle raatimiehistä, joka sen perästä julkilausuu ääniluvun ja panee vaalilipun istuntopöydällä olevaan vaaliuurnaan.
9 §. Vaalilippu, joka on allekirjoitettu tahi sisältää useamman henkilön nimen, kuin niiden edusmiesten luku on, jotka vaalimiesten tulee valita, niin myös se vaalilippu, johon on pantu joku vaaliinkelpaamaton tahi joka ei selvästi ilmoita valittua, katsotaan pätemättömiksi.
10 §. Kun vaalin toimittamista varten määrätty aika on loppuun kulunut, avataan vaaliuurna ja ottaa puheenjohtaja siitä ja lukee julki annetut vaaliliput, yhden kerrallansa, jonka perästä Maistraatti ne tutkii ja kaksi raatimiehistä, kumpikin erikseen, sitä varten tehtyihin listoihin, niiden vaalilippujen mukaisesti, jotka Maistraatti hyväksyy, merkitsee ne henki- löt, joille ääniä on annettu, sekä itsekullekin tulleiden äänien lukumäärän. Sen perästä lasketaan äänet yhteen, ja vastaan- otetut vaaliliput pannaan säilyyn kahteen päällystään, toiseen kaikki hyväksytyt vaaliliput, toiseen taas ne, joita ei ole hyväksytty.
11 §. Vaalitoimituksesta tehtyyn pöytäkirjaan on pantava lyhykäinen kertomus toimituksen kulusta, ja merkittävät ne vaaliliput, joita ei ole hyväksytty, ynnä syyt siihen, sekä ilmoitettava miten vaali on päättynyt.
12 §. Vaalin päätöksestä, kuin myös niistä toimenpiteistä, joihin Maistraatti äsken viitatuissa suhteissa on ryhtynyt, tulee Maistraatin antaa tieto heti suorastaan, tahi ennen kuulutettuna määräpäivänä ja -aikana pidettävässä kokouk- sessa.
Jos arpominen on tarpeen, toimitetaan se suljetuilla nimilipuilla tässä kokouksessa.
Tämä Teille tiettäväksi ja asianomaisille tiedoksi annettavaksi täten armossa ilmoitetaan. Helsingissä, 5 p:nä Syyskuuta 1884.
Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään, Suomeen asetettu Senaattinsa.