Keisarillisen Suomen Senaatin Kirje
koulutoimen Ylihallitukselle vahvistettuin luku- ja opetuskaavain sekä oppikurssien kanssa opetuslaitoksille naissivistystä varten.
Annettu Helsingissä, 19 p:nä Maaliskuuta 1886.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä, Hänen Suomen Senaattinsa:
Tähän liitetyt Keisarillisen Senaatin säädetyssä järjestyksessä vahvistamat lukukaava tyttökouluille ja valmistaville luokille Helsingin tyttökouluissa sekä opetuskaava jatko-opistoille kuin myös oppikurssit kaikille mainituille opetuslaitoksille lähetetään tämän ohessa Teille, noudatettaviksi tulevan lukuvuoden alusta Syyskuun 1 p:nä 1886, Teille kuitenkin jätetyllä oikeudella niitten käyttämisessä ryhtyä semmoisiin vähempiin sovitteluihin, joita asianhaarat aluksi saattavat vaatia. Helsingissä, 19 p:nä Maaliskuuta 1886.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä, Hänen Suomen Senaattinsa.
Lukukaava tyttökouluille ja valmistaville luokille Helsingin Helsingin tyttökouluissa
Muistutus I. Kompensatiivinen kurssi Ranskan tahi Saksan kielessä on vapaaehtoinen ja saatetaan Helsingin tyttökouluissa vaihtaa Venäjän tahi Englannin kieleen sekä Viipurin tyttökouluissa Venäjän kieleen.
Muistutus II. Oppilas, jolla ei ole taipumusta soitantoon, voipi, johtajattaren myönnytyksellä, tulla vapautetuksi ottamasta osaa lauluharjoituksiin. Lääkärin todistuksen nojalla voipi oppilas saada vapautuksen osaa ottamasta voimisteluun.
Oppikurssit valmistaville luokille Helsingin tyttökouluissa.
Uskonto.
I ja II. Vanhan testamentin Raamatun historia oppikirjan mukaan sekä piplian lukeminen. Virrenvärssyjen ulkoalukeminen.
Äidinkieli.
I ja II. Harjoitus sisäluvussa ja luetun kappaleen suullinen kertominen. Yleisimmät kohdat lauseselvityksestä. Oikeinkirjoitus. Ulkoalukeminen.
Toinen kotimainen kieli.
II. Lyhyt käytöllinen kurssi sopivan oppikirjan mukaan.
Matematiikka.
I ja II. Valmistavia harjoituksia. Päässälaskento sekä taululla laskeminen. Neljä luvunlaskuntapaa kokonaisilla luvuilla.
Maantiede.
I ja II. Yleisimmät seikat maailmanosista maanpallon mukaan. Pääpiirteet isänmaan sekä Euroopan luonnollisesta ja valtiollisesta maantieteestä.
Kaunokirjoitus.
I ja II. Eteneviä valmistavia harjoituksia. Kirjoituskaavan mukaan kirjoittaminen.
Käsityö.
I ja II. Valmistavia harjoituksia kutomisessa ja neulomisessa.
Oppikurssit tyttökouluille.
Uskonto.
I ja II. Raamatun historia. Valittuin kappalten lukeminen vanhasta ja uudesta testamentista. Lutheruksen vähän katkismuksen selittäminen.
III - V. Apostolien tekojen ja joulun evankeliumin lukeminen. Uskonnonoppi. Lyhyt esittely kristityn kirkon vaiheista.
Äidinkieli.
I. Valittuin kappalten lukeminen ja selittäminen sekä harjoitus sen suulliseen kertomiseen, mitä on luettu. Kieliopillinen selvitys. Ulkoalukeminen. Oikeinkirjoitus.
II ja III. Valittuin kappalten lukeminen. Ulkoalukeminen. Kielioppi. Jatkuvia kirjallisia harjoituksia luokalla sekä ainekirjoitus.
IV ja V. Kirjateosten lukeminen. Kieliopin kertaaminen. Lausuntoharjoituksia. Ainekirjoitus kotityönä asianmukaisen valmistelun jälkeen, vaihteleva käännösharjoitusten kanssa vieraista kielistä. Lyhyt kurssi kirjallisuudenhistoriassa ja metriikassa.
Toinen kotimainen kieli.
I - III. Käytöllinen kurssi, yhdistetty suullisiin ja kirjallisiin harjoituksiin sopivan oppikirjan mukaan. Sanojen ja lauseitten ulkoalukeminen.
IV ja V. Kieliopin kertaaminen lyhyen oppikirjan mukaan. Valitun tekstin lukeminen. Suullisia ja kirjallisia harjoituksia. Ulkoalukeminen.
Saksan tahi Ranskan kieli.
I ja II. Valmistava käytöllinen kurssi sopivan oppikirjan mukaan. Sisälukua, puhe- ja kirjoitusharjoituksia. Sanojen ja lauseitten ulkoalukeminen.
III. Kielioppi hyväksytyn oppikirjan mukaan. Valitun tekstin lukeminen ynnä kieliopillinen selvitys. Suullisia ja kirjallisia harjoituksia. Ulkoalukeminen.
IV ja V. Niin kuin edellisellä luokalla, johon tulee lisäksi luettujen kappalten suullinen ja kirjallinen kertaaminen.
Muist. Kolmannella luokalla ruvetaan muutamilla tunneilla käyttämään opittavaa vierasta kieltä opetuskielenä.
Ranskan tahi Saksan kieli (kompensativisesti).
III ja IV. Lyhyempi kieliopillinen kurssi sopivan oppikirjan mukaan. Sisäluvun harjoituksia. Helpompaa proosaa sopivaa krestomathiaa käyttämällä.
V. Kieliopin kertaaminen. Proosan lukeminen. Suullisia ja kirjallisia harjoituksia, sikäli kuin aika myöten antaa.