Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Venäjän raha Suomessa 1890 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Venäjän raha Suomessa 1890

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus,

koskeva Keisarikunnassa annettujen kreditisetelien ja pienten rahain vastaanottamista, kurssin mukaan, erinäisissä suorituksissa Suomessa.

Annettu Helsingissä, 14 p:nä Elokuuta 1890.

Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Kunnes täydellinen yhtäläisyys rahalaitoksen suhteen Keisarikunnassa ja Suomen Suuriruhtinaskunnassa havaitaan mahdolliseksi toimeen saada, olemme Me katsoneet hyödylliseksi, että nyt jo Keisarikunnassa vallitseville maksovälikappaleille valmistetaan laajempi käytäntö Suuriruhtinaskunnassa, ja tahdomme Me, saatuamme lausunnot ei ainoastaan erityiseltä Suomen Kenraalikuvernöörin puheenjohdannolla asetetulta Komitealta, vaan myöskin Valtiovarain ministeriltämme ja Suomen Senaatiltamme, Armossa määrätä seuraavaa:

§ 1.

Venäläisiä kreditiseteleitä ja venäläistä ala-arvoista pientä rahaa pitää Suomen Suuriruhtinaskunnassa vastaan otettaman:

a) valtion rautateillä, tulli-ylöskannossa ja kruununverojen ylöskannossa, kurssin mukaan, joka vahvistetaan ja tiedoksi ilmoitetaan niin kuin tässä alempana 3:n §:n alla sanotaan;

b) posti- ja telegrafilaitoksissa ja kanavoissa sekä kaikissa suorituksissa, jotka tapahtuvat kruunun-, kaupunki- tahi kunnallislaitoksien määräämän taksan mukaan, kurssin jälkeen, joka on säädetty niinkuin 4:ssä §:ssä sanotaan.

§ 2.

Pienen rahan vastaanotto yllämainituissa suorituksissa on 20, 16, 10 ja 5 kopekan suuruisten hopearahain suhteen rajoitettu kolmeen ruplaan ja kuparirahan suhteen viiteenkolmatta kopekkaan yhdessä maksossa.

§ 3.

Kreditiruplan kurssi 1 §:n a) kohdassa mainituissa maksoissa määrätään kahdesti viikossa Pietarin pörssissä noteeratun Lontoon kolmen kuukauden vekselikurssin mukaan, jolloin a vista kurssi luetaan Englannin pankin silloin vallitsevan diskonton mukaan ja 1:lle sterlinki punnalle pannaan seisovainen arvo, kuusi ruplaa 30 kopekkaa kullassa. Jos Pietarin pörssin julkisissa ilmoituksissa on useita Lontoon kurssin noteerauksia, otetaan aritmeettinen keskikurssi näistä.

Näin tavoin lasketun kurssin ilmoittaa sähkötietä Senaatin Valtiovarain Toimituskunnalle se virasto tahi virkamies, jolle Valtiovarain ministeri tämän toimen uskoo. Valtiovarain Toimituskunta pitää huolta kurssin ilmoittamisesta asian- omaisille virastoille ja laitoksille Suuriruhtinaskunnassa.

§ 4.

1 §:n b) kohdassa mainittujen maksojen muuttamisen kreditirupliksi toimittaa Senaatti laskun mukaan keskikurssin jälkeen kolmea lähimpää kuukautta varten.

§ 5.

Suomen rahan muuttamisessa kreditirupliksi 3 ja 4 §§:ssä mainituissa tapauksissa toimitetaan yleisön mukavuudeksi tarpeellisia tasoituksia Senaatin Valtiovarain Toimitus- kunnan ja Valtiovarain ministeristön kesken tapahtuneen sopimuksen mukaan.

§ 6.

Maksoja, jotka sopimusten ja sitoumusten mukaan ovat suoritettavat venäläisissä kreditiruplissa, toimitetaan kreditiruplissa ilman siitä tehtyjä erinäisiä ehtoja.

§ 7.

Tämä julistus astuu voimaan Tammikuun 1 p. 1891.

Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 14p:nä Elokuuta 1890.

Keisarillisen Majesteetin Oman päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,

Suomeen asetettu Senaattinsa:

S. W. von TROIL.

V. PROCOPÉ.

A. E. ARPPE.

VICTOR WASASTJERNA.

SUNE BJöRKSTEN.

AUGUST NYBERGH.

S. W. HOUGBERG.

J. G. SOHLMAN.

ISAK FELLMAN.

E. A. Forssell.