Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus
sahausmaksun tuloutuksesta, ylöskannosta ja tilinteosta.
Annettu Helsingissä, 10 p:nä Joulukuuta 1890.
Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Samalla, kun Me armollisel]a julistuksella tältä päivältä olemme säätäneet, että sahausmaksu kruunulle Suomesta vietävistä sahatuotteista on Tammikuun 1 p:stä 1891 aina 1893 vuoden loppuun alennettuun määrään kannettava, olemme Me katsoneet hyväksi tämän maksun tuloutus- ja ylöskantotavasta sekä sen tilinteosta armossa määrätä:
Sahausmaksun tuloutusta, ylöskantoa ja tilintekoa toimittavat maan tullikamarit tullitoimistot sekä tullivartiot: tullikamarit, kun laiva, jossa sahatuita puutavaroita viedään, siellä klareerataan; tullitoimistot, jos sellaisia tavaroita lähetetään rautateitse; tullivartiot maarajalla Venäjää vastaan, kun vienti tapahtuu maanteitse, sekä Suomenlahden ja Laatokan varrella olevat tullivartiot niissä tapauksissa, jolloin puheenalaista laatua olevia tavaroita vievät laivat Venäjän satamaan lähtiessään niissä klareerataan, kaikki sillä tavoin kuin tässä alempana likemmin säädetään:
1 :ksi) Kun sahatuilla puuaineilla lastattu laiva ilmoitetaan klareerattavaksi tullikamarissa tahi myöskin tullivartio- paikassa Laatokan tahi Suomenlahden rannalla, on lastin- omistajan sinne jätettävä sitä varten vahvistetun kaavan mukaan tehty ilmoituskirja kahdessa kappaleessa.
Tämän kirjan tulee:
a) jos koko lasti on sellaisia tuotteita, joista armollisen julistuksen mukaan tältä päivältä on säädetty sama määrä sahausmaksua, sisältää ilmoitus, ovatko puuaineet vähintään kahta metriä pitkiä vaiko lyhemmät kuin kaksi metriä, sekä laivan toniluku; tahi
b) jos laivassa on myöskin muuta lastia kuin sahattuja puuaineita, tahi myöskin niitä sekä kahta metriä pidempiä että lyhempiä, ilmoittaa lastissa löytyvät eri ko'ot, kuutiometreiksi muutettuina.
Mutta jos sahatut puuaineet sekalaisessa lastissa ovat pääosaltaan kahden metrin tahi vähemmän kuin kahden metrin pituisia, viimemainitussa tapauksessa lopun lastia olematta muita korkeamman sahausmaksun alaisia tuotteita, olkoon lastin-omistajalla valta antaa summittainen ilmoitus- kirja litt. o:n mukaan, velvollisuutta vastaan suorittaa sahausmaksu laivan koko toniluvusta, lastin laadun mukaan joko viidelläkymmenella pennillä tahi viidelläkolmatta pennillä tonilta. Jos sekalaisessa lastissa on tavaraa, joka on vientitullin alaista, on se joka tapauksessa ilmoituskirjassa mainittava ynnä mitan kanssa.
2:ksi) Jos laiva, jouka lastista sahausmaksu suoritetaan kuutiometrln mukaan, on valmiina ulkomaan paikkaan lähtemään, ennenkuin lastin-omistaja on ehtinyt tehdä täydellisen ilmoituskirjan tahi tullikamari siinä olevan kuutioimisen tarkastaa, älköön laivan klaareerausta sentähden viivytettäkö, jos lastin-omistaja summittaisen lastin-ilmoituksen ja konnossementin kanssa, joka sisältää täydellisen erityisluettelon lastista, tullikamariin antaa vakuuden lastista suoritettavista maksuista tullikamarin harkinnon mukaan, jonka vakuuden määrää älköön kuitenkaan määrättäkö suuremmaksi kuin kuusikymmentä penniä jokaiselta rekisteritonilta, laivan kantavuudesta; kuitenkin tulee lastin-omistajan kolmessa päivässä sen jälkeen tullikamariin kahdessa kappaleessa jättää erityis- lasku lastista kuutiometrissä, uhalla että lastinlähettäjä muutoin on velvollinen korvaamaan tullikamarille kuutioimisen toimittamisen konnessementissä olevien erityisluettelojen mukaan kymmenellä prosentilla sahaus- maksusta, joka korvaus asetetusta vakuudesta vähennetään, ennenkuin suoritus siitä, toimitetun lastimaksujen tuloutuksen jälkeen, lastin-omistajalle annetaan.
3:ksi) Ylläilmoitettujen lastikirjojen nojalla tuloutetaan ja ylöskannetaan sahausmaksu, joka ylöskantokirjaan erikseen pannaan.
Jos sahausmaksu on laskettava laivan toniluvun mukaan, tulee lastinomistajan tullikamarille näyttää laivan kantavuuskirja.
4:ksi) Lastinomistajalle annetaan verolippu, joka, paitse laivurin ja laivan nimeä, ilmoittaa tavaran laadun, sen määrän kuutiometreissä tahi laivan toniluvun, seka lastista lasketun ja tuloutetun maksun ynnä päivänmäärän kuin myöskin ylöskantomiehen kuitin ja allekirjoituksen.
5:ksi) Tullitoimistoissa rautatien varrella Suomessa ja vartioissa maarajalla ei ole rahtisetelin tahi ilmoituskirjan näyttäminen tarpeellista, vaan tuloutetaan ja ylöskannetaan maksu paikalla tapahtuvan puuaineitten laskemisen ja mittauksen mukaan, ja on kuitti jokaisen viedyn määrän maksusta annettava ja summa pantava erityiseen sarekkeeseen ylöskantokirjassa.
6:ksi) Kannettu sahausmaksu on kuukausittain Suomen- lahden tulliasemista lähetettävä siihen tullikamariin, jonka alaisena kukin niistä on, sekä tullitoimistoista Wiipurin kaupungin ja Terijoen asemilla kuin myöskin vartioista Laatokanrannalla ja maarajalla Venäjää vastaan viime- mainitun kaupungin tullikamariin. Ja tulee tullikamalien, sahausmaksun lähettämisen suhteen asianomaiseen läänin-rahastoon, kaikissa kohdin noudattaa, mitä tulli- valojen sisäänlähettämisestä on säädetty. Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 10 p:nä Joulukuuta 1890.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä,
Hänen Suomen Senaattinsa:
S. W. von TROIL.
V. PROCOPÉ.
H. MOLANDER.
Z. YRJÖ-KOSKINEN.
K. F. IGNATIUS.
J. G. SOHLMAN.
C. TUDEER.
G. Geitlin.