Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Porvarissäädyn vaali Torniossa 1890 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Porvarissäädyn vaali Torniossa 1890

Keisarillisen Majesteetin Armollinen kirje

Oulun läänin Kuvernöörille Tornion kaupungin valtiopäivä-edusmiehiä Porvarissäätyyn valitessa noudatettavasta tavasta ja järjestyksestä.

Annettu Helsingissä, 7 p:nä Heinäkuuta 1890.

Oulun läänin Kuvernöörille.

ALEKSANDER Kolmas, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas y. m., y. m., y. m. Sittenkuin ne Tornion kaupungin asujamista, jotka ovat oikeutetut olemaan osallisina sen kaupungin valtiopäiväedusmiehen vaalissa Porvarissäätyyn, kokouksessa viimekuluneen Maaliskuun 31 p:ltä sanotun kaupungin Maistraatin edessä, ovat hyväksyneet tehdyn ehdotuksen järjestykseksi kaupungin valtiopäiväedusmiehen- vaalille sekä Te, mainitun Maistraatin pyynnöstä, alamaisuudessa olette tänne lähettänyt mainitun ehdotuksen armollisesti vahvistettavaksi, olemme Me, nojaten 12 §:ään valtiopäivä-järjestyksessä Suomen Suuriruhtinaanmaalle 15 (3) p:ltä Huhtikuuta 1869, semmoisena kuin tämä pykälä kuuluu armollisessa Julistuskirjassa 20 (8) p:ltä Maaliskuuta 1879, katsoneet hyväksi armossa vahvistaa mainitun ehdotuksen, joka on näin kuuluva:

1 §.

Valtiopäivä-edusmiesten vaalia Porvarissäätyyn Tornion kaupungin puolesta toimitetaan Maistraatin sitä varten määräämänä päivänä ja aikana niin pian, kuin mahdollista on, mutta viimeistään kuukautta ennen sitä päivää jolloin Valtiosäätyjen tulee lakimääräisille valtiopäiville kokoontua.

2 §.

Kutsumuksen valtiopäivämiehen vaaliin, joka sisältää myöskin tarpeellisen tiedon vaalitavasta, tulee Maistraatin vähintänsä neljätoista päivää ennen antaa ja ilmoittaa julkisen ilmoituksen kautta Maistraatin julistustaululla, jonka osessa kutsumus viipymättä on kuulutettava kaupungin kirkossa sekä kaupungissa ehkä ilmestyvissä sanomalehdissä, viimeisen kerran niissä numeroissa, jotka ulosannetaan lähinnä ennen vaalipäivää.

3 §.

Edusmiesten vaalia väliaikaisiin valtiopäiviin toimitetaan viimeistään kahta viikkoa ennen sitä päivää, jolloin Valtio- säätyjen tulee kokoontua, ja pitää kutsumus julistettaman vähintänsä kahdeksan päivää ennen vaalipäivää.

4 §.

Jos uusi valtiopäivämiehenvaali tulee tarpeelliseksi, annettakoon kutsumus siihenkin vähintään kahdeksan päivää ennen vaalia ja kuulutettakoon soveliaalla tavalla.

5 §.

Äänestysoikeus vaalissa on jokaisella vaaliin oikeutetulla jäsenellä Tornion kaupungin kunnassa sen veroäyri- lukumäärän mukaan, joka hänelle lähinnä edellisessä kunnallistakseerauksessa on pantu, sillä tavoin, että yksi veroäyri tuottaa yhden äänen, kaksi veroäyriä kaksi ääntä, kolme veroäyriä kolme ääntä ja niin edespäin aina viiteenkolmatta ääneen, joka on korkein ääniluku mikä kellään saattaa olla.

6 §.

Valtiopäivämiehen palkkaa määrättäessä ja kaikissa muissa vaalin kanssa yhteydessä olevissa kysymyksissä lasketaan äänet yhtäläisen perustuksen mukaan.

7 §.

Vaaliluettelon valtiopäivämiehen vaalia varten tulee Maistraatin tehdä kaksinaisesti lähinnä edellisessä kunnallistakseerauksessa tehdyn veroäyri-luettelon perustuksella, ja pitää sen sisältää jokaisen valtiopäivä- miehen-vaalissa Porvarissäätyyn vaaliin oikeutetun jäsenen nimi ynnä hänen koko äänilukunsa vaalissa. Tämän vaaliluettelon pitää vähintänsä kahdeksan päivää ennen vaalia olla ennakolta kuulutetulla paikalla yleistä tarkastusta varten esille pantuna. Muistutukset vaali-luetteloa vastaan ovat tehtävät vaalipäivänä ennenkuin vaali on alkanut.

Semmoisesta muistutuksesta antakoon Maistraati heti päätöksensä ja kirjoittakoon sen, jos se hyväksytään, luetteloon heti noudatettavaksi.

8 §.

Valtiopäivä-edusmiehen vaali toimitetaan Maistraatin edessä suljetuilla lipuilla, joita vaaliin oikeutettujen tulee vaalin kestäessä, jossa esiinhuutoa ei tapahdu, antaa Maistraatin puheenjohtajalle, joka, sittenkuin hän vaaliluettelosta, josta puheenjohtaja pitää toisen kappaleen ja yksi raatimiehistä toisen, on kertonut valitsijan nimen ja ääniluvun, vaalilipun ulkosivulle tahi päällyskuorelle merkitsee sanotun ääniluvun ja jättää vaalilipun yhdelle raatimiehistä, joka sen jälkeen kuuluvasti lukee julki ääniluvun ja panee vaalilipun istuntopöydällä olevaan lukittuun vaali-uurnaan.

9 §.

Vaalilippu, joka on allekirjoitettu tahi johon on pantu useampia tahi vähempi määrä henkilöitä, kuin valittavien edusmiesten lukumäärä on, katsotaan kelpaamattomaksi; samoin hyljätään vaalilippu, johon on otettu joku vaaliin kelpaamaton taikka josta ei varmaan voida päättää, ketä valitsija on tarkoittanut.

10 §.

Sittekuin vaalin toimittamiselle ilmoitettu aika on loppuun kulunut, avataan vaaliuurna, ja annetut vaaliliput otetaan ylös ja luetaan julki puheenjohtajalta, yksi kerrassansa, sekä tarkastetaan Maistraatilta, jossa kaksi raatimiestä, kukin erikseen, sitä varten tehtyihin luetteloihin, Maistraatin hyväksymäin vaalilippujen mukaan, kirjoittavat ne henkilöt, joille ääniä on annettu, ja sen lukumäärän ääniä, joita kullekin on tullut.

Tämän jälkeen lasketaan äänet yhteen ja vastaan otetut vaaliliput pannaan talteen, päällystään suljettuina, siten että kaikki hyväksytyt vaaliliput pannaan yhteen ja ne, joita ei ole hyväksytty, toiseen päällystään.

11 §.

Vaalitoimituksessa tehdyn pöytäkirjan pitää sisältää lyhyt kertomus toimituksen menosta, muistoon-pano niistä vaalilipuista, joita ei ole hyväksytty, ynnä syyt siihen, sekä tieto kuinka vaali on päättynyt.

12 §.

Vaalin tuloksesta sekä niistä toimenpiteistä, joihin Maistraatti vasta sanotulla tavalla on ryhtynyt, tulee Maistraatin antaa valitsijoille tieto joko heti kohta äänien yhteen laskettua taikka vaalikokouksessa määrättynä, kuulutuksen kauttailmoitettuna päivänä. Jos arvanheitto tulee kysymykseen, toimitetaan se suljetuilla nimilipuilla vaalikokouksessa.

Tämä Teille tiedoksi sekä asianomaisten tietoon saatettavaksi täten armossa ilmoitetaan. Helsingissä, 7 p:nä Heinäkuuta 1890.

Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,

Suomeen asetettu Senaattinsa:

J. PH. PALMEN.

G. v. ALFTHAN.

A. E. ARPPE.

AUGUST NYBERGH.

K. F. IGNATIUS.

N. K. HORNBORG.

EMIL STRENG.

C. TUDEER.

E. A. Forssell.