Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Viinan myynti 1892 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Viinan myynti 1892

(Julkiluettava saarnastuolista).

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus

paloviinan ja muiden poltettujen tahi tislattujen väkiviinajuomain myymisestä, kuljetuksesta ja varastossa pitämisestä.

Annettu Helsingissä 8 p:nä Kesäkuuta 1892.

Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Suomenmaan Valtiosäätyjen alamaisesta esityksestä tahdomme Me täten armossa säätää seuraavaisesti:

I LUKU.

Paloviinan myymisestä.

1 §.

Paloviinan kauppaa saavat harjoittaa:

1:ksi) ne, joilla on oikeus valmistaa tahi tislata paloviinaa;

2:ksi) ne, jotka alempana mainitussa järjestyksessä ovat hankkineet itselleen oikeuden paloviinan paljottaiskauppaan;

3:ksi) asianmukaisesti otetut vähittäismyyjät; sekä

4:ksi) ne, jotka, sen mukaan mitä tässä alempana säädetään, ovat saaneet oikeuden anniskella paloviinaa yhteydessä ruoantarjonnan kanssa.

2 §.

Paloviinan valmistaja tahi tislauslaitoksen haltija saa tehtaalla myydä puhdistettua paloviinaa vähintään viidenkymmenen litran määrin henkilöille tai yhtiöille, jotka ovat saaneet asianmukaisen luvan harjoittaa tämän tavaran kauppaa. Paloviinaa, jota ei ole niin puhdistettu, kuin 16 §:ssä määrätään, myytäköön ainoastaan paljoittaiskaupassa vähintään neljänsadan litran määrin. Paloviinan valmistajan tahi tislauslaitoksen haltijan olkoon myöskin sallittu toiseen paikkakuntaan myydä tahi lähettää paloviinaa, vaariin ottaen kuitenkin jokaisen ostajan suhteen mainittua vähintä määrää. Kaupungissa voidaan lupa muussa myyntipaikassa kuin polttimolla tahi tislauslaitoksella myydä ylempänä viitatulla tavalla puhdistettua paloviinaa vähintäänkin viidenkymmenen litran erin ja ylempänä osotetulla ehdolla erinäisestä hakemuksesta myöntää paloviinan valmistajalle tahi tislauslaitoksen haltijalle siinä järjestyksessä, kuin lähinnä seuraava pykälä paljottaiskaupasta sisältää, mutta oikeutta paloviinan vähittäiskauppaan tahi anniskeluun ei ole heille myönnetty. Älkööt he myöskään olko sellaisen yhtiön osakkaina, josta 9 §:ssä puhutaan.

3 §.

1. Paloviinan paljottaiskauppaa, jossa omatekoista tahi toisen tekemää tavaraa myytäköön vähintään neljänsadan litran määrin, saa harjoittaa kaupungissa sekä Suomen kansalainen, joka on hyvämaineinen ja on tehnyt itsensä tunne-tuksi rehellisestä käytöksestä, että myös yhtiö, sittenkun asianmukainen lupa elinkeinon harjoittamiseen on hankittu niinkuin lähinnä seuraavassa momentissa sanotaan.

Maalla ja kauppalassa ei sitä vastoin saa semmoista paljottaiskauppaa erinäisenä elinkeinona harjoittaa.

2. Oikeutta paloviinan paljottaiskauppaan haetaan maistraatilta, joka jättää hakemuksen kaupunginvaltuus- miesten tahi, missä niitä ei ole, raastuvankokouksen tutkittavaksi. Jos kaupunginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous ovat yhtä mieltä maistraatin kanssa hakemukseen suostumisesta tahi sen kieltämisestä, taikka jos kaupunginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous sen hylkäävät, pysyköön tämä toimi voimassaan. Jos kaupunginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous suostuvat hakemukseen, mutta maistraatti sen hylkää, jätetään asia lääninhallituksen päätettäväksi.

4 §.

1. Paloviinan vähittäiskauppaa saakoon harjoittaa sekä hyvämaineinen Suomen kansalainen, joka on tehnyt itsensä tunnetuksi rehellisestä käytöksestä ja tutkitaan muutoin liikkeen käyttämiseen soveliaaksi, että tarkoitusta varten perustettu yhtiö, sittenkuin asianomainen lupa semmoisen elinkeinon harjoittamiseen on hankittu, niinkuin 7, 8 ja 9 §:ssä säädetään. Vähittäiskaupassa saa noudettavaksi antaa ulos vähintään kaksi litraa.

2. Paloviinan anniskelua paikalla nautittavaksi, jolloin on lupa antaa kuinka pieni määrä tahansa, saadaan harjoittaa ainoastaan yhteydessä ruoanpidon kanssa, jossa lämmintä ja ravitsevaa ruokaa on tarjona pidettävä; ja ovat muuten sellaisen anniskeluoikeuden saamisesta voimassa samat ehdot, kuin tässä ylempänä paloviinan vähittäiskaupalle ovat määrätyt. Anniskeluoikeus ei tuota lupaa noudettavaksi myydä paloviinaa.

3. Maalla ja kauppalassa ei paloviinan vähittäiskauppa eikä muu paloviinan anniskelu kuin semmoinen, josta 12 §:ssä sanotaan, ole luvallinen; älköön siellä myöskään pidettäkö kaupan sellaisesta väkiviinasta valmistettua lakkavernissaa tahi polityyriä, joka ei ole ollut paloviinan valmistamisesta y.m. tänäpäivänä annetun asetuksen 13 §:n 2 momentissa mainitun denaturoimisen alaisena.

4. Semmoinen paloviinan myynti, kuin 1 ja 2 momentissa sanottu on, myönnetään kaupungissa enintään kahdeksi vuodeksi erältään; ja luetaan myyntivuosi Kesäkuun 1 päivästä samaan päivään seuraavana vuonna.

5 §.

Ne, jotka tänä päivänä paloviinan valmistuksesta ja tislauksesta annetunasetuksen 1 §:n 3 momentin mukaan eivät saa ryhtyä sellaiseen liiketoimeen, älkööt saako oikeutta paloviinan paljottais- tahi vähittäismyyntiin eikä anniskeluun; älkööt kuitenkaan olko kielletyt rupeamasta osakkaiksi sellaiseen yhtiöön, kuin tässä alempana 9 §:ssä mainitaan.

6 §.

Tammikuun kuluessa joka toinen vuosi antakoon maistraatti kaupunginvaltuusmiesten tahi, missä kaupunginvaltuus- miehiä ei ole, raastuvankokouksen päätettäväksi, onko väkijuomain vähittäismyynnin ja anniskelun oikeuksia lähinnä tuleviksi kahdeksi myyntivuodeksi annettava ja montako, kuin myös missä seuduin kaupunkia vähittäismyyuti- ja anniskelupaikkoja ei saa olla.

2. Jos kaupunginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous päättävät, että vähittäismyyntiä tahi anniskelua ei saa tapahtua, taikka jos maistraatti on kaupunginvaltuusmiesten tahi raastuvankokouksen kanssa yhtä mieltä vähittäis- myynnin tahi anniskelun järjestämisestä, pysyköön tämä toimi voimassaan. Muussa tapauksessa jättää maistraatti asian lääninhallitukselle, jonka tulee siitä päättää; älköön kuitenkaan vähittäismyynti- tahi anniskeluoikeuksien lukua määrättäkö suuremmaksi kuin kaupnnginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous ovat soveliaaksi harkinneet. Kun palo- viinan ja väkiviinajuomain myymistä tahi anniskelemista koskevaa asiaa kaupunginvaltuusmiehistössä tahi raastuvankokouksessa käytellään, älköön paloviinan myyjä, paloviinan valmistaja tahi tislauslaitoksen haltija keskusteluun tahi päätökseen osaa ottako; kuitenkaan älköön tämä kielto koskeko sellaisen yhtiön osakkaita, josta 9 §:ssä mainitaan.

3. Jos edellämainitulla tavalla anniskeluoikeus on kaupungissa sallittu ja tämän §:n 1 momentissa sanotun myyntikauden kuluessa ilmaantuu sellaisia erityisiä seikkoja, että yhden tahi muutaman harvan anniskeluoikeuden antaminen kaupunginvaltuusmiesten myöntämän lukumäärän lisäksi katsotaan tarpeen vaatimaksi, saattaa lääninhallitus, kuulusteltuaan maistraattia, kaupunginvaltuusmiesten tahi raastuvankokouksen suostumuksella antaa semmoisen poikkeusoikeudeu myyntikauden loppuun asti.

7 §.

1. Joka tahtoo itselleen hankkia vähittäismyynti- tahi anniskeluoikeuden kaupungissa, hakekoon sitä kirjallisesti maistraatilta aikana, jonka maistraatti määrää, ja liittäköön hakemuskirjaan mainetodistuksen ja ilmoituksen paikasta, jossa oikeus on aiottu käytettäväksi....

2. Yhtiö, joka on saanut yksinomaisen oikeuden kaikkien sekä kotimaisten että ulkomaisten väkiviinatavarain vähittäismyyntiin tahi anniskelemiseen, on oikeutettu määrättyä, yhtiölle suoritettavaa maksua vastaan hotellin, ravintolan tai konditorin haltijalle luovuttamaan osan yhtiön saamia anniskeluoikeuksia sekä niinikään yksityisille kauppiaille luovuttamaan oikeuden ulkomaisten väkiviinatavarain vähittäismyyntiin. Hakemuksen sellaisesta luovuttamisesta jättäköön yhtiö maistraatille, joka sen johdosta menettelee niinkuin 7 §:ssä on määrätty vählttäismyynti- tahi anniskeluoikeuden hakemisesta kaupungissa.

4. Yhtiön tointa valvoo kaupunginvaltuusmiesten tahi raastuvankokouksen asettama tarkastaja, joka on oikeutettu sekä olemaan läsnä yhtiön hallituksen kokouksissa kuin myös tilintarkastuksessa ja yhtiökokouksessa ja siinä pöytäkirjaan pantaviksi tekemään ne muistutukset, joihin syytä lienee, että myöskin, niin usein kuin hän tarpeelliseksi katsoo, tarkastelemaan yhtiön tili- ja muita asiakirjoja. Tarkastajan palkan, jonka suuruuden kaupunginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous määräävät, suorittaa yhtiö.

...

10 §.

1. Se puhdas voitto yhtiön liikkeestä, josta 9 §:ssä mainitaan, on siten jaettava, että kolme viidettä osaa menee sille kaupungille, jossa yhtiön liikettäharjoitetaan, ja kaksi viidettä osaa kuikulaitosrahastoon.

2. Se osuus 1 momentissa mainituista rahoista, joka menee kaupunki-kunnalle, maksetaan rahatoimikamariin. Se osuus taas, joka on tuleva kulku-laitosrahastolle, suoritetaan lääninrahastoon.

3. Mitä yhtiön näin tulee ,luouttaa, on joka vuodelta seuraavan vuoden huhtikuussa yhtiön suoritettava asianomaiseen paikkaan.

11 §.

Kaupunkikunnalle 10 § :n mukaan tulevat varat ovat käytettävät yleis-hyödyllisiin tarkoituksiin, ei kuitenkaan sellaisiin, joista kunnat itse ovat velvolliset pitämään huolta jäseniään verottamalla.

12 §.

1. Semmoisella terveyslähteellä tahi kylpypaikalla, johon lääkäri on asetettu, tahi paikalla, jossa ravintolaliike saattaa joksikin ajaksi vuotta olla asianhaarain vaatima, saakoon kaupunginvaltuusmiesten tahi kuntakokouksen suostumuksella oikeuden paloviinan anniskeluun määräajaksi asianomaisten pyynnöstä antaa maistraatti, jos anniskelu on aiottu tapahtuvaksi kaupungin alueella, ja lääninhallitus, jos sitä on harjoitetttava maalla.

2. Oikeuden paloviinan anniskelemiseen hotelleissa, jotka matkustavaisten (matkailijain) tarpeeksi on maalle perustettu, myöntäköön kuntakokousta kuulusteltuaan lääninhallitus vuodeksi tahi joksikin osaksi vuotta.

3. Oikeuden matkustajahöyrylaivalla matkustavaisille anniskella paloviinaa myöntäköön sen läänin lääninhallitus, jossa laivan isännistöllä on pääsijansa; ja määrättäköön sen ohessa myöskin ne rajoitukset, jotka nähtäneen tarpeellisiksi.

4. Leirinkokouksessa tahi missä sotajoukko on useiksi päiviksi koottuna, älköön oikeutta sellaiseen anniskeluun myönnettäkö, ellei asianomainen sotilaspäällikkyys, eikä rautatieasemalla, ellei rautatienhallitus ole sellaista oikeutta puoltanut.

13 §.

1. Vähittäismyyntiliike ei ole erityisen kruunulle maksettavan veron alainen; älköönkä kuntakaan panko sellaiselle liikkeelle muita maksuja kuin tavalliset kunnallisverot...

2. Anniskeluvero, josta viinanvalmistusveron yhteydessä tili tehdään, on edeltäpäin joka vuosineljännekseltä maksettava paikkakunnassa olevalle kruunun ylöskantomiehelle ja hänen toimitettava lääninrahastoon. Ellei maksua määrätyssä ajassa suoriteta, otettakoon se heti ulos. Jos tällainen laiminlyöminen toisen kerran tapahtuu, on anniskeluoikeus menetetty, mutta maksu lähinnä seuraavalta vuosineljännekselta on kuitenkin otettava ulos.

14 §.

1. Paljottaiskaupassa älköön, sillä poikkeuksella, jonka 2 momentti sisältää, käytettäkö pienempiä kuin viiden- kymmenen litran vetoisia astioita. Muussa myynnissä älköön paloviinaa annettako pienemmissä astioissa kuin sen vähimmän määrän vetoisissa, joka saadaan myydä ja joka määrä, jos osteaan useamman-laista paloviinaa, on vaarinotettava kunkin eri lajin suhteen. Älköön myöskään myytyä viinaa useiden ostajain kesken jaettako, älköönkä, paitsi anniskelussa, nautittako myyntipaikassa.

2. Polttimon tahi tislauslaitoksen haltijalla olkoon kuitenkin lupa, noudattaen muuten edelläsanottuja määräyksiä, asianmukaisesti otetulle vähittäismyyjälle luovuttaa paloviinaa vähintäänkin kahden litran vetoisissa astioissa sillä ehdolla, että astiat, joissa tavara annetaan ulos, ovat kontrollöörin sinetittämät sekä varustetut päälle- kirjoituksella tavaran laadusta ja tehtailijan tahi tehtaan nimellä. Samoilla ehdoilla olkoon heidän sallittu myydä hienompia omatekoisia liköörejä pienemmissä kuin kahden litran vetoisissa astioissa.

15 §.

Älköön kaksi tahi useammat henkilöt yhtykö ostamaan paloviinaa sitä keskenänsä jakaaksensa, älköönkä myös kukaan, jolla ei ole oikeutta myydä tätä tavaraa, ammattimaisesti tahi korvausta vastaan olko yleisölle avullinen sen hankkimisella. Se, joka on oikeutettu semmoiseen myyntiin, älköön asiamiehen kautta muussa paikassa kuin siinä, jossa hän myyntioikeuttansa käyttää, ostajalle antako ulos väkiviinatavaroita vähempää määrää kuin neljäsataa litraa.

17 §.

1. Paloviinan vähittäiskauppaa tahi anniskelua älköön harjoitettako muussa kuin sitä varten määrätyssä paikassa. Vähittäismyyntiä älköön myöskään harjoitettako huoneistossa, jossa pidetään kaupan muita tavaroita kuin miedompia väkiviinajuomia, viinejä ja mallasjuomia, tahi joka sellaisen huoneiston kanssa on välittömässä yhteydessä.

2. Myyntihuoneistossa tulee olla kappale tätä asetusta näkyvällä paikalla saatavissa.

18 §.

1. Myyntipaikan tulee olla avoimen kadun, torin tahi yleisen tien varrella, uloskäytävä sinne päin.

2. Sen huoneiston, jossa anniskelua harjoitetaan, pitää olla valoisa, ilmakas, siisteillä huonekaluilla ynnä kaikilla hyvin järjestettyyn ruoanpitoon kuuluvilla tarvekaluilla varustettu sekä liikkeen laajuuden suhteen riittävän suuri, ja on se pidettävä säännöllisessä kunnossa.

19 §.

Myyntihuoneistoa älköön käytettäkö, ennenkuin maistraatti on sen siihen tarkoitukseen hyväksynyt, sittenkun sen on katsastanut joku maistraatinjäsen, kaupunginviskaalin tahi kaupungissa, jossa on poliisikamari, tämän siihen valitseman poliisivirkamiehen läsnä ollessa.

21 §.

1. Huoneistoa, jossa paloviinan vähittäiskauppaa harjoitetaan, pidettäköön auki ainoastaan arkipäivänä kello yhdeksästä aamulla kello kuuteen illalla.

2. Markkinoina ja toripäivinä sekä niiden edellisenä päivänä on paloviinan vähittäiskauppa kielletty; ja olkoon läänin- hallituksen asia, välittömästi tahi maistraatin, järjestys- oikeuden, kaupuuginvaltuusmiesten tahi raastuvan- kokouksen esityksestä, kieltää sellainen kauppa muissakin tiloissa, kun suurempi kansankokous sattuu.

23 §.

1. Apteekissa älköön paloviinaa, väkiviinaa tahi eetteriä myytäkö, paitsi lääkinnöllistä tarkoitusta varten, asianomaisen lääkärin määränteestä, joka on apteekkiin jätettävä ja siellä säilytettävä.

2. Semmoisten lääkkeiden myyntiin nähden, jotka sisältävät paloviinaa tahi väkiviinaa, olkoon voimassa, mikä lääkintöasetukset määräävät. Älköön niitä kuitenkaan ilman lääkärin määrännettä, jos eivät ole valmistetut denaturoidusta paloviinasta, myytäkö suuremmin määrin kuin yksi kahdeskymmenesosa litraa kullekin ostajalle.

3. Denaturoidun paloviinan myymisen ehdoista antaa Senaatti erityisiä määräyksiä.

24 §.

1. Paloviinaa vähittäin myytäessä tahi anniskeltaessa ei myyutihuoneen ovi saa olla salvattu.

2. Se, jolla on oikeus paloviinaa vähittäin myydä tahi anniskella, olkoon kielletty sitä antamasta ilman maksuakaan, silloin kun myyntioikeutta ei saa käyttää.

3. Väkiviinajuomaa älköön annettako ulos sille, joka on juovuksissa tahi ei ole täyttänyt viittätoista vuotta.

4. Sitä, joka anniskelupaikassa on niin juovuksissa, että on katsonnantarpeessa, älköön jätettäkö tarpeellisetta hoidotta.

25 §.

Kauppiaat ja muut, jotka pitävät avoimia myymäpuoteja, olkoot kielletyt niissä lahjaksi antamasta paloviinaa paikalla nautittavaksi. Älköön myöskään apteekissa paloviinaa lisäysten kanssa tahi ilman niitä anniskeltako siellä nautittavaksi.

26 §.

Paloviinaa vähittäin myytäessä tahi anniskeltaessa älköön sitä velaksi tahi lainaksi annettako, paikalla nautittavaksi lahjoitettako taikka vaihtokaupalla tai panttia vastaan luovutettako.

27 §.

1. Paitsi niitä, jotka tämän asetuksen säännöksien mukaan ovat oikeutetut paloviinaa myymään tahi anniskelemaan, älköön kukaan rohjetko millään verukkeella paloviinaa isommin tahi vähemmin määrin omasta tahi toisen puolesta myydä. Paloviinan vaihtokauppa katsottakoon myymisen vertaiseksi.

...

29 §.

1. Suomessa laillisesti valmistettua paloviinaa saakoon jokainen, kun ei määrä ole kymmentä litraa suurempi, maitse tahi meritse, vapaasti ja esteettömästi kuljettaa mistä ja mihin tahansa maan rajain sisällä, ei kuitenkaan Lapinmaan kihlakunnassa, jonne paloviinaa saadaan viedä ainoastaan apteekkeihin lääkinnöllistä tarvetta varten. Mutta jos enemmän kuin kymmenen litraa kuljetetaan, pitää koko kuljetetun määrän mukana olla joko alkuperätodistus, varmuuskirja taikka passi, niinkuin alempana sanotaan.

2. Alkuperätodistuksen ja varmuuskirjan kanssa paloviinaa kuljetettakoon tahi lähetettäköön:

a) maantietä tahi rautatietä, järveä, jokea tahi muuta vettä myöten, niin myös meritse, kun kuljetus tapahtuu matkustajalaivalla, joka kulkee säännöllisin vuoroin oman maan paikkakuntain väliä, jos se paloviinan määrä, joka kuljetetaan tahi lähetetään samalle henkilölle, ei mene yli sadan viidenkymmenen litran;

b) meritse, soutoveneessä tahi muussa pienemmässä aluksessa tahi talvisaikaan muulla tavoin saaristossa, jos kuljetettu tahi lähetetty määrä äskenmainitulla ehdolla ei mene yli kahdeksankymmenen litran; ja

c) polttimosta tahi tislauslaitoksesta ostajalle, joka asuu samassa kaupungissa tahi nimismiehen piirissä, missä polttimo tahi tislauslaitos on, sekä paljottais-ja vähittäiskaupasta kuljetettavaksi siinä kaupungissa, jossa kauppaa harjoitetaan, kuinka suuri määrä tahansa, sillä ehdolla, ettei merta kuljeta.

...