Kauppa- ja Teollisuus-toimituskunnan kirje
kaikille Suomenmaan Kuvernööreille, paitsi Hämeen läänin Kuvernöörille, ynnä vahvistettu uusi yleinen ruokajärjestys Suomen kauppalaivoissa.
Annettu Helsingissä, 17 p:nä Toukokuuta 1893.
Sittenkuin on havaittu tarpeelliseksi uudestaan tehdä Valtiovarain-toimituskunnan 1 p:nä Toukokuuta 1874 vahvistama ruokajärjestys Suomen kauppalaivoissa, erittäinkin sen saattamista varten yhtäpitäväksi voimassa olevan metrijärjestelmän kanssa, ja eräs komitea on valmistanut ehdotuksen asiasta, josta ehdotuksesta Helsingin ja Turun Laivanpäällikköjen-yhdistykset sekä Lääkintöhallitus ovat antaneet niiltä vaaditut lausunnot, on Kauppa- ja Teollisuus-toimituskunta, merimieshuoneista Suomessa 30 p:nä Huhtikuuta 1874 annetun armollisen asetuksen 19 §:n nojalla ja kumoten ylempänä mainitun 1 p:nä Toukokuuta 1874 vahvistetun ruokajärjestyksen, tahtonut noudatettavaksi hyväksyä ja vahvistaa seuraavan yleisen ruokajärjestyksen Suomen kauppalaivoissa. Tämän Kauppa- ja Teollisuus-toimituskunta saa Teille täten ilmoittaa tiedoksi sekä asianomaisten läänissä olevain merimieshuoneitten tietoon saatettavaksi.
Yleinen ruokajärjestys Suomea kauppalaivoissa.
Kunkin laivaväkeen kuuluvan miehen pitää joka päivä saada ravintoa seuraavan taulun mukaisesti:
Ryynejä, herneitä ja vehnäjauhoja saadaan vaihtaa toisiinsa, kun näitä ruokavaroja joku laji puuttuu. Liemeen eli soppaan on annettava joko tuoreita taikka säilytettyjä vihanneksia. Lihaa ja läskiä (sianlihaa) saa toisiinsa vaihtaa, kun jommastakummasta tulee puute, ja on, jos teetä puuttuu, annettava 75 grammaa kahvia viikossa yli tavallisen päivämuonan. Tuoretta kalaa, kun sitä on saatavana, annettakoon lihan tahi läskin asemesta korkeintaan neljä kertaa viikossa, ja 2 kilogrammaa tuoretta kalaa on katsottava vastaavan 1 kilogrammaa lihaa. Liha, läski tahi kala ovat, kun niitä on saatavana, satamoissa annettavat tuoreina niin paljon kuin ylempänä on sanottu vähintään kolme kertaa viikossa pitemmillä ja eteläisemmillä matkoilla ja vähintään kaksi kertaa viikossa lyhyemmillä ja pohjaisilla matkoilla. Perunoita tahi muita tavallisia juurihedelmiä on annettava satamoissa ja matkalla, niin kauan kuin niitä on saatavana, ja niillä paikoilla, missä sellaisia tarpeita ei saada kohtuullisesta hinnasta, jamsia ja muita senkaltaisia juurihedelmiä. Suolakalaa on myöskin tarpeen mukaan ravinnoksi käytettävä. Viinipaikoissa annetaan miehistölle 2 decilitraa viiniä mieheen kolme kertaa viikossa. Pitemmillä matkoilla ja varsinkin tropiikeissa eli kuumissa maissa tulee kunkin miehen joka päivä saada 0,5 decilitraa sitruunamehua (limon-juice), jonka ohessa kuivista hedelmistä valmistettua lientä saatetaan antaa kerran tai pari kertaa viikossa. Ennenkuin matkalle tropiikkeihin lähdetään, on, jos tilaisuutta siihen löytyy, ruokavaroihin hankittava myöskin säilytettyä lihaa ja liemiainetta sekä sitä annettava merellä suolatun lihan ja läskin asemesta vähintään kolme kertaa viikossa, jolloin 500 grammaa lihaa ja liemiainetta katsotaan vastaavan saman verran painavaa suolattua lihaa. Suolaa on riittävässä määrässä miehistölle annettava. Ryyniruokien valmistamiseen suolaliemen vaihdoksi annetaan säilytettyä maitoa tarpeen mukaan, kun sitä on kohtuullisesta hinnasta saatavana.
Jos kova työ laivan vuotaessa taikka lastatessa ja lossatessa yön aikana sitä vaatii, enentäköön päällikkö muonan, niinkuin tarpeellista ja soveliasta on. Merimies ei ole oikeutettu mitään määrätystä ruoasta omaksensa säästämään. Jos siitä jotakin jää yli hänen jokapäiväisen ravintonsa, on se isännistön oma.
....