(Julkiluettava saarnastuolista.)
Keisarillisen Majesteetin Armollinen Johtosääntö
Suomen Suuriruhtinaanmaan Kuvernööreille sekä Lääninhallitusten virkamiehille.
Annettu Helsingissä, 29 p:nä Joulukuuta 1894.
Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Suomen Senaattimme Talousosaston tekemän alamaisen esityksen johdosta olemme Me nähneet hyväksi armossa vahvistaa seuraavan johtosäännön Suomen Suuriruhtinaanmaan Kuvernööreille sekä Lääninhallitusten virkamiehille.
I Luku.
Kuvernööristä ja hänen virkavelvollisuuksistaan.
1 §.
Suuriruhtinaanmaan itsekunkin läänin hallinto on uskottu Kuvernöörille, jonka Keisari nimittää Keisarillisen Senaatin Talousosaston ilmoitettua että virka on joutunut avoimeksi.
Kuvernööri on Kenraalikuvernöörin ja Senaatin Talous- osaston alainen.
2 §.
Ennen virkaan-astumistaan Kuvernöörin tulee Senaatin Talousosaston edessä tehdä määrätty uskollisuuden- ja kuuliaisuuden- sekä virkavala, joka vala on hänen omakätisesti kirjoittamanaan ja allekirjoittamanaan annettava Siviilitoimitus-kunnan Päällikölle, Senaatin Prokuraattorille vietäväksi. Ryhdyttyään lääniä hallitsemaan pitää Kuvernöörin ilmoittaa se Kenraalikuvernöörille ja Senaatin Talous-osastoon sekä antaa siitä tieto yleisölle läänin kirkoissa kuuluttamalla.
3 §.
Kuvernöörin pitää olla asuntoa siinä paikkakunnassa, joka on määrätty Lääninhallituksen asemapaikaksi, ja häu älköön silloin kuin toimittaa virkaansa ilman Kenraalikuvernöörin luvatta menkö lääninsä ulkopuolelle.
4 §.
Kun Keisari, Keisarinna tai Suuriruhtinas-Perintöruhtinas matkustaa läänin kautta, pitää Kuvernöörin olla läänin rajalla vastassa ja antaa vahvistetun kaavan mukaan laadittu tilastollinen ilmoitus läänin tilasta. Samoin on myös meneteltävä kun Kenraalikuvernööri kulkee virkamatkalla läänissä.
5 §.
Kuvernöörin tulee vuosittain matkustellen lääninsä eri osissa ja tarkastellen sekä Kuvernöörin katsonnan alaisia julkisia virastoja ja laitoksia että kunnallisia laitoksia pitää silmällä että asianomaiset virkamiehet oikein täyttävät velvollisuu- tensa ja että kunnallisia asioita asetustenmukaisesti hoidetaan; hänen tulee myöskin omistaa huomiota muiden läänissä palvelevain virkamiesten toiminnalle sekä siellä oleville julkisille ja armeliaisuus-laitoksille, ja siten koettaa hankkia tietoa siitä, mikä milläkin alalla on soveliasta edistämään järjestyksen pitoa sekä läänin hyötyä ja etua.
Kuvernöörin tulee Kenraalikuvernöörille ilmoittaa ja Senaatin Siviilitoimituskuntaan laittaa tieto virkamatkasta, jolle hän lähtee.
6 §.
Kuvernöörin tulee, sikäli kuin on hänen asiansa, katsoa että Uskonnon ja julkisen Jumalanpalveluksen pyhänä pitämistä sekä siveellisyyden ja kasvatuksen edistämistä tarkoittavia säännöksiä oikein noudatetaan ja, jos jotakin niitä vastaan riitaista on tekeillä, ilmoittaa se asianomaiseen Tuomio- kapituliin, Hengelliselle Konsistoriumille tai koulutoimen Ylihallitukselle, niin myös ryhtyä niihin laillisiin toimiin ja antaa sitä virka-apua kuin väärinkäytösten ja häiriöiden poistamiseksi on Kuvernöörin velvollisuus antaa; ja on myos, jos asianhaarat antavat aihetta, ilmoitus laitettava Kenraalikuvernöörille tahi asianomaiseen Senaatin Toimituskuntaan.
Niinikään on Kuvernöörin noudatettava mitä hänen velvollisuutensa eriuskolaisseurakuntiin nähden asetustenmukaisesti vaatii.
Kuvernööri on myös velvollinen pitämään silmällä etteivät uskonnolliset lahkot, veljes- ja yhdyskunnat lupaa hankkimatta toimi hänen läänissään sekä, jos asianhaarat antavat aihetta, laittamaan ilmoituksen Kenraali- kuvernöörille ja Senaatin Talousosastoon.
7 §.
Jos on tekeillä jotakin, mikä joko sisältää salavehkeitä Keisaria tai Keisarillista huonetta taikka Keisarikunnan tai Suuriruhtinaskunnan hallitustapaa vastaan tahi muuten on Valtakunnalle tai maanrauhalle vahingollista, taikka jos jollakin, olipa hän kuka hyvänsä, on näissä kohdin rikokselliset aikeet, niin Kuvernööri on velvollinen sekä mitä pikemmin ilmoittamaan sen Kenraalikuvernöörille ja Senaatin Talousosastoon että myöskin, sen estämiseksi ja rikollisten saattamiseksi lailliseen edesvastaukseen, ryhtymään kaikkiin niihin toimenpiteihin, joita asianhaarat vaativat ja jotka Kuvernöörille uskotusta vallasta ja mahdista riippuvat.
8 §.
Kuvernööri käyttää ylintä poliisivaltaa ]äänissään ja hänen tulee siis tarkasti pitää huolta siitä, että yleinen järjestys ja turvallisuus pysyvät voimassa, sekä sen vuoksi, milloin edesvastausta ei ole laissa määrätty, säätää tarpeellisia uhkasakkoja, ei kuitenkaan määrältään suurempia kuin neljänsadan markan, niin myös katsoa että tehdyt rikokset laillisessa järjestyksessä saatetaan syytteesen.
Kuvernööri on myös velvollinen, kun teaatterikappaleita julkisesti näytellään ja kirjallisuuden tuotteita luetaan, pitämään silmällä että voimassa olevia asetuksia ei rikota sekä siihen nähden antamaan käskynalaisilleen poliisi- viranomaisille tarpeellisia määräyksiä.
Siitä, mitä on noudatettava kun kutsutaan sotilas virka- apua, on erittäin säädetty.
9 §.
Kuvernöörin on asia katsoa että kaikki yleisesti noudatettavaksi annetut lait, asetukset ja käskyt oikein kuulutetaan tiedoksi läänissä.
10 §.
Mitä tulee läänissä olevain alioikeuksien lainkäytäntöön, niin Kuvernöörin on katsottava, että asianomaiset Tuomarit asuvat tuomiokunnissaan ja itse toimittavat virkojansa...
11 §.
Kuvernöörin tulee, noudattaen mitä lait ja asetukset määräävät, käsitellä ja tutkia lainhakuasioita sekä pyyntöjä, jotka tarkoittavat takavarikkoonpanon, hävittämis ja poislähtokiellon myontämistä, niin myos hakemuksia että hän ryhtyisi muihin hänen asianaan oleviin toimiin ulosottoasioissa, mutta Kuvernööri älköön ruvetko riitaisia asioita ratkaisemaan, joka on tuomarinviran tehtäviä.
12 §.
Kuvernööri on velvollinen pitämään silmällä että rikosjuttuihin annetut päätökset pannaan säädetyllä tavalla täytäntöön.
Kun kuolemanrangaistus on täytäntöön pantava, tulee Kuvernöörin ryhtyä niihin toimiin, jotka siihen nähden asetuksissa on hänen tehtäväkseen määrätty, sekä kuolemantuomion täytäntöön pantua laittaa siitä tieto Senaatin Oikeusosastoon.
13 §.
Siviilijuttuihin annettujen tuomioin ja päätösten täytäntöön- panoon nähden on Kuvernöörin asia voimassa olevan lain mukaan pitää silmällä alempia ulosottomiehiä; käsitellä ja tutkia alempain ulosottomiesten täytäntöönpanotoimista tehtyjä valituksia; sekä sattuvissa tapauksissa toimituttaa edessänsä lääninkansliassa ulosottoon menneiden kiinteistöjen huutokauppoja; ja on Kuvernööri velvollinen katsomaan että jokainen näissä asioissa nopeasti autetaan laillisen oikeutensa nautintaan.
14 §.
Kuvernööri on velvollinen oikein noudattamaan mitä valtiopäivämiesvaaleihin nähden hänen virkaansa kuuluu.
15 §.
Kuvernöörin tulee katsoa, ettei käytetä muita kuin oikein va'attuja mittoja ja painoja, semmoisia kuin miksi ne on tässä maassa vahvistettu, ja että tämän rikkominen saatetaan lailliseen syytteesen.
16 §.
Kuvernöörin tulee voimassa olevia säännöksiä noudattaen antaa passit Keisarikuntaan ja ulkomaille matkustaville, pitää silmällä että lääniin tulevilla ulkomaalaisilla on oikeat passit muassa, sekä niissä tapauksissa kuin on määrätty antaa lupatodistuksia tässä maassa oleskelemiseen.
17 §.
Kuvernöörin on asia ottaa vastaan ja sillä tavoin kuin asetuksissa tarkemmin määrätään käytellä Venäjän alamaisten hakemuksia, että heidät pantaisiin kirjoihin Suomessa, sekä ulkomaalaisten hakemuksia, että heille annettaisiin Suomen kansalaisoikeus, niin myös, kun se, joka ei ole Suomen kansalainen mutta on oikeutettu omistamaan ja hallitsemaan kiinteätä omaisuutta Suomessa, panee asiamiehen puolestansa, tutkia sopiiko sen asiamiehen hyväksyä.
18 §.
Sotaväkeen nähden on Kuvernöörin noudatettava mitä voimassa oleva asevelvollisuuslaki, majoitussääntö ja eri asetukset tai määräykset siitä säätävät. Missä on linnoituksia tahi pidetään leiriä ja kokouksia tahi muuten on sotaväkeä koolla, tulee Kuvernöörin sekä antaa sotaväen päällystölle tarpeellista virka-apua että katsoa, jottei paikkakunnan asujanten oikeuksia loukata.
19 §.
Valtiolle varsinaisista veroista ja tihunnista kertyviin tuloihin nähden on Kuvernööri velvollinen:
1:ksi katsomaan että maakirjat ja tihuntiluettelot säädetyllä tavalla kirjoitetaan ja hoidetaan ja että niihin tehdyt muutokset asianmukaisesti merkitään ja näistä muutoksista tehdään vuotiset otteet;
2:ksi määräämään veronpanoa toimitettavaksi, kun tarve vaatii, sekä tutkituttamaan toimitettua velonpanoa ja antamaan siitä lausunnon, niin myös katsomaan ettei valtio tule kärsimään vahinkoa sen kautta, että ensin-mainitussa suhteessa on jotakin laiminlyöty;
3:ksi sen mukaan kuin on erittäin säädetty tutkimaan kysymyksiä veronvähennyksestä tai sen peruuttamisesta sekä ryhtymään niihin toimiin, jotka sen takia ehkä käyvät tarpeellisiksi;
4:ksi ottamaan tutkiakseen kysymyksiä talojen oikeasta manttaalista ja niiden ynnä muiden maatilain luonnosta ja verosta, autiotalojen tai maan viljelykseen ottamisesta sekä tilusten lohkomisesta ja maan palstaamisesta; niin myös
5:ksi pitämään tointa verohinnan määräämisestä.
20 §.
Kuvernöörin pitää tarkasti ja huolellisesti hoitaa kaikkea, mikä koskee läänistä valtiovarastoon meneväin verojen ja muiden tulojen, niin myös semmoisten eri laitoksille tahi tarkoituksiin suoritettavain maksujen ylöskantoa, jotka annettujen säännösten mukaan ovat Kuvernöörin käskynalaisten kruunun virkamiesten tahi kaupunkein ylöskantomiesten kannettavat ja tilitettävät, sekä tätä varten, sillä tavoin kuin voimassa olevissa asetuksissa ja ohjeissa on kunkin tapauksen varalta erittäin säädetty,
1:ksi antaa tarpeellisia määräyksiä henkikirjoituksesta ja veronpanosta sekä mitä niihin kuuluu;
2:ksi pitää vaari siitä että debiteeraus toimitetaan, ylöskantokirjat tehdään ja tarkastetaan sekä veroliput annetaan;
3:ksi antaa määräyksiä sekä debiteerattujen maksujen että muiden sisäänkerättäväin rahain kantamisesta;
4:ksi vaatia ja valvoa että asianomaiset ylöskantomiehet ja tilintekijät ajallaan ja oikeassa järjestyksessä keräävät ja lääninrahastoon toimittavat kannettavansa rahat sekä antavat säädetyt tilit ja laskut, niin myös katsoa ettei varoja aiheettomasti eikä ilman säädettyjä todisteita jäännöksinä siirretä vastaisiin tileihin;
5:ksi tutkittavaksi ja päätettäväksi ottaa ilmoitukset henki- kirjoitukseen tarvittavain tietojen antamisen laimin- lyömisestä, valitukset henkikirjoituksesta ja veronpanosta, semmoisten yleisten varain debiteerauksesta ja sisään- keräämisestä, jotka ovat läänissä palvelevain kruunun tahi kaupunkien ylöskantomiesten kannettavat, sekä kysymykset tuollaisten varain poispyyhkimisestä ja tileistä poistamisesta, tahi lääninrahastoon talletettujen rahain ja asiakirjain poissaamisesta, niin myös ne muistutukset, mitkä tehdään ylöskantotilien tarkastuksessa lääninkonttorissa; sekä
6:ksi käsitellä valtiovaraston kassoihin tulleidan rahain takaisinantamista koskevia hakemuksia.
21 §.
Kuvernöörin on velvollisuus katsoa, että lääninrahastoon kerääntyvät rahavarat ja siellä löytyvä leimapaperi oikein pannaan kirjoihin, säilytetään ja tilitetään, sen mukaan kuin siitä on määrätty, niin myös että lääninhallitukseen tulevat takaussitoumukset ja muut kruunun oikeutta koskevat asiakirjat kunnollisesti luetteloidaan seka rahaston kassa- holviin pannaan ja siellä säilytetään; ja sen vuoksi tulee Kuvernöörin säädetyssä järjestyksessä sekä toimittaa määrätyt katsastukset että vielä enemmän kontrollin aikaansaamiseksi pitää katsastuksia edeltä-päin ilmoittamattomina aikoinakin, vähintäänkin neljästi vuodessa, josta pöytäkirja on tehtävä ja Valtiovarain- toimituskuntaan lähetettävä.
Kruununvoudinkonttoreissa on Kuvernöörin niinikään toimitettava tilapäisiä katsastuksia.
Kuvernöörin on myös pidettävä silmällä julkisten sairashuoneiden taloudenhoitajain toimintaa ja samoin ikään katsottava että kruunun jyvämakasiineja ynnä niissä säilytettäviä varastoja oikein hoidetaan ja että siitä hoidosta tehdään säädetyssä järjestyksessä tilit.
23 §.
Niiden läänissä olevain kruunun kiinteistöjen hoidosta, joita ei ole toisin hallittavaksi annettu, tulee Kuvernöörin, noudattaen mitä asetuksissa ja erityisissä ohjeissa on siitä säädetty, pitää tarpeellista huolta, ja sen vuoksi ...
6:ksi ottaa käsiteltäväksi hakemuksia, joissa pyydetään lupaa myydä korsirehua kirkollis-virkataloista sekä perustaa niihin torppia ja ottaa karuja maita viljeltäväksi;
8:ksi käsitellä kruununluontoisten talojen ja muiden tilain perinnöksi-ostoa koskevia hakemuksia.
24 §.
Yleisiin, omaisuuden ja henkilöiden suoritettaviin rasituksiin nähden on Kuvernöörin asia käsitellä ja tutkia kysymyksiä ja ehdotuksia, jotka koskevat:
1:ksi majatalon- ja kyydinpidon järjestämistä läänissä sekä kyydityslaitosten urakkamiesten ja hoitajain laiminlyöntiä velvollisuuksiensa täyttämisessä;
2:ksi yleisten teiden, siltain ja lossien tekemistä ja kunnossapitoa sekä siinä tavalla tahi toisella apuna olemisen velvollisuutta;
3:ksi kihlakunnanpostin kuljetusta niissä kunnissa, joissa se ehkä on käytännössä;
4:ksi yleisten rakennusten ynnä niissä tarvittavan kaluston hankkimista ja kunnossapitoa, johon maalla ollaan määrätyissä tapauksissa velkapäät;
5:ksi papistolle ja kirkonpalvelijoille määrättyjen palkkasaatavain suuruutta ja laatua;
6:ksi majoitus- ja kruununkyyditysrasitusten jakamista; ja on Kuvernöörin pidettävä huolta siitä, että nämä rasitukset oikeudenmukaisesti ja, mikäli mahdollista, tasan jaetaan katsottava on myös että ne, jotka suorittavat edellämainittua kyyditystä, sekä majoituksenantajat, jotka asianomaisten tilauksesta rauhan aikana antavat asuntoa majoitukseen oikeutetulle sotaväelle, tahi jotka kauttakulkeville sotajoukoille antavat majaa, ravintoa ja hevosenruokaa, säädetyssä järjestyksessä ja viipymättä saavat heille siitä tulevan maksun.
25 §.
Kuvernöörin on pidettävä silmällä että vaivaishoito hänen läänissään, asiasta annettuja säännöksiä noudattaen, tarkoituksenmukaisesti järjestetään ja pidetään voimassa, ja että kerjäämistä vastustetaan ja estetään; ja tulee Kuvernöörin sitä varten erittäinkin tutkia ja vahvistaa vaivaishoidon järjestämis-ehdotuksia sekä ratkaista valituksia, joita tehdään asianomaisten viranomaisten vaivaishoitoasioihin antamista päätöksistä.
Niinikään tulee Kuvernöörin vaarinottaa mitä voimassa olevat asetukset säätävät irtolaisista ja niiden kohtelemisesta.
26 §.
Läänin yleiseen terveydenhoitoon nähden tulee Kuvernöörin pitää tarkasti silmällä että kaikkea sitä, mitä asetuksissa ja annetuissa ohjeissa on säädetty yleisissä ja yksityisissä sairastaloissa sekä lapsenpäästö- ja hulluinhoitolaitoksissa pidettävästä järjestyksestä, mielisairasten hoidosta, rokotuksesta, terveystoimenpiteistä yleensä sekä tarttuvain tautien estämiseksi ja häätämiseksi ihmisistä ja eläimistä, niin myös rohdosten, myrkkyjen sekä myrkyllisten ainetten ja tavarain kaupasta, asianmukaisesti noudatetaan, ja että sekä läänin lääkintövirkakunnan virka- ja palvelusmiehet että terveyslautakunnat ja kruununpalvelijat täyttävät mitä heidän velvollisuutensa saattaa edellämainituissa kohdin vaatia; ja tulee Kuvernöörin niinikään ryhtyä kaikkiin hänen asianaan mainituissa suhteissa asetustenmukaisesti oleviin toimenpiteihin.
27 §.
Vankeinhoitoon nähden tulee Kuvernöörin, siitä annettuin määräysten mukaisesti, pitää silmällä sekä rangaistus- ja lääninvankiloita että kaupunkien ja kihlakuntain vanki- huoneita; tutkia ja vahvistaa vankeinkuljetusta ja vankein- hoitoa maalla koskevia välipuheita, sekä ankarasti pitää silmällä sitä kuljetusta ja hoitoa ynnä vanginkuljettajan- asemia.
28 §.
Yleiseen taloudenhoitoon sekä sen kanssa yhteydessä oleviin juttuihin ja asioihin nähden Kuvernöörin tulee:
1:ksi huolellisesti pitää tähdellä paikkakunnan tavallisten elinkeinojen tilaa sekä kaiken sen puolesta, mikä saattaa olla Kuvernöörin asia, koettaa edistää niiden kehitystä ja varttumista;
2:ksi voimassa olevia säännöksiä noudattaen käsitellä ja ratkaista kysymyksiä vesilaitosten perustamisesta ja muuttamisesta sekä semmoisten poistamisesta, jotka ovat esteeksi hyödylliselle vedenjohdolle, niin myös järvien tahi virtain laskemisesta;
3:ksi ottaa käsiteltäväksi metsäntuotteiden uittamista koskevia asioita;
4:ksi tutkia maalla asuvain huonomaineisten henkilöin hakemuksia, että saisivat ammatissaan pitää palkatuita työmiehiä tahi oppilaita sekä käyttää kauppaa tahi muuta liikettä avoimessa puodissa, konttorissa tahi muussa erityisessä myyntipaikassa, niin myös muukalaista kansallisuutta olevain henkilöin anomuksia, että saisivat kaupungissa tahi maaseudulla pitää kauppa- tahi tehdas- liikettä taikka muuta elinkeinoa;
antaa hyvämaineisille Suomen kansalaisille lupa maalla kuljettaa ympäri ja myydä lasi- ja saviastioita, fajanssiteoksia sekä kotimaan tehdas- ja kotiteollisuuden tuotteita; sekä teettää erityinen luettelo ammatin käyttämiseen annetuista myönnytyksistä ja katsoa että Maistraatit, Järjestysoikeudet ja kruununvoudit täyttävät velvollisuutensa heille samassa tarkoituksessa tehtyihin ilmoituksiin nähden
5:ksi ratkaista Maistraatista tulleita asioita, jotka koskevat ravintolain ja muiden ravintopaikkain perustamista kaupunkeihin;
6:ksi voimassa olevissa asetuksissa tarkemmin määrätyllä tavalla antaa lupa ruudin ja dynamiitin valmistamiseen, varastossapitoon, myymiseen ja kuljetukseen sekä katsoa että säädetyitä varokeinoja silloin noudatetaan;
7:ksi tarkasti pitää silmällä että noudatetaan mitä voimassa olevissa asetuksissa on määrätty paloviinan valmistuksesta, tislauksesta ja denaturoimisesta niin myös paloviinan ja muiden poltettujen ja tislattujen väkiviinajuomain myymisestä, kuljetuksesta ja varastossapidosta, sekh näihin kuuluvista asioista pitää sitä tointa kuin asetustenmukaisesti on Kuvernöörin asia;
8:ksi valvoa mallasjuomain valmistusta, myymistä ja anniskelua sekä käytellä tähän kuuluvia asioita, mikäli ne Kuvernöörin tutkinnosta riippuvat;
9:ksi voimassa olevain säännösten mukaisesti ylipäänsä pitää silmällä lääninsä maanmittausasioita ja antaa määräyksiä maanmittaustoimituksien pitämisestä sekä käsitellä sellaisista toimituksista tehtyjä valituksia niin myös toimituttaa Maanjakooikeuden esimiehen ja esimiehen-sijaisen vaalit sekä antaa virkaanmääräykset sen oikeuden jäsenille ja käsitellä niiden jäsenten valinnasta tehtyjä valituksia;
10:ksi tutkia ja ratkaista asioita, jotka koskevat yleisistä varoista annettavia apurahoja ja edeltämaksuja talonmuuttojen ja talonjakojen edistämiseksi;
11:ksi annettuja määräyksiä noudattaen käsitellä maan- viljelys-, käsityö- ja teollisuuslainain hakemuksia ja lähettää ne Valtiokonttoriin, sekä pitää silmällä läänin maalais- kunnissa valtiovaroista saaduilla edeltä-lainauksilla perustettujen viljelysrahastojen hoitoa;
12:ksi tarkastaa ja vahvistaa läänissä palvelevain agronoomien matkasuunnitelmia;
13:ksi omistaa huomiota lääninsä metsänhoidolle ja kunnanmetsäin muodostamiselle sekä käytellä tähän kuuluvia asioita;
14:ksi läänin kalanpyyntiin sekä metsästykseen ja otuksen- pyyntiin nähden tarkata kaikkea mikä voipi olla hyvä niiden edistämiseen sekä vahingollisten eläinten hävittämiseen;
15:ksi kun läänissä on syntynyt kova hätä viljankadon, vahingonvalkean tahi muiden kovan onnen kohtausten takia, koettaa hankkia sitä apua, mikä Kuvernöörin toimesta voidaan aikaansaada, sekä muutoinkin ryhtyä niihin toimenpiteisiin, joita asianhaarat ehkä vaativat;
16:ksi toimitetun tutkimuksen perästä edeltäpäin valmistaa tienteko- ynnä muita yleisia töita, joita katovuoden aikana sopii työnansion hankkimiseksi teettää;
17:ksi katsoa että asianomaiset täyttävät velvollisuutensa kaiken sen puolesta, mikä koskee vesijaksojen, valtaväyläin, kulkuväyläin ja satamain aukipitämistä sekä sitä järjestystä, mitä on pidettävä kyyditys- ja muissa, matkustavaisten esteetöntä kulkua varten tarvittavissa laitoksissa;
18:ksi kunnallislautakuntain ehdotuksesta vahvistaa taksat siitä, mitä majataloissa on pidettävä matkustavaisten saatavana; asianomaista kunnallisviranomaista kuulustettuaan vahvistaa keskusliikettä maalla palvelevien ammattien harjoittamiselle taksat ja järjestyssäännöt sekä uhkasakot niiden rikkomisesta; niin myös pitää silmällä näiden ja muiden, Senaatin tahi toisten asianomaisten kaupunkeja tahi maaseutua varten vahvistamain taksain noudattamista;
19:ksi myöntää lupa perustaa eläke- ja apukassoja, joille ei anneta apua valtiovaroista, säästöpankkeja, vapaaehtoisia palonsammutuskuntia sekä laitoksia, seuroja ja yhdistyksiä taloudellisia ja hyväntekeväisiä tarkoituksia varten, jos ne ovat aijotut vaikuttamaan ainoastaan omassa läänissä, sekä vahvistaa niiden sääntöjä ja suostua jo vahvistettujen sellaisten sääntöjen muuttamiseen; ja on sellaisista yhdistyksistä ja laitoksista pidettävä Lääninhallituksessa luetteloa, jossa viitataan asiakirjoihin;
20:ksi antaa lausuntoja kaupunkien virka- ja palvelusmiesten palkkasääntöehdotuksista niinkuin myöskin rakennus-, palo- ja satama-järjestysten ebdotuksista sekä laittaa ne ehdotukset Senaatin tutkittavaksi ja vahvistettavaksi;
21:ksi oman lausuntonsa ohessa Senaattiin laittaa raastuvankokouksien, kaupunginvaltuusmiesten, kuntakokouksien ja kunnanvaltuusmiesten päätökset sellaisista asioista, jotka asetustenmukaisesti ovat Senaatin tutkittavaksi alistettavat, sekä asianhaarain mukaan joko vahvistaa tahi jättää vahvistamatta mainittujen viran- omaisten päätökset, milloin ne ovat Kuvernöörin tutkintoon alistettavat;
22:ksi vahvistaa kuntain jyvävara-makasiinien ohjesääntöjä ja ratkaista kysymyksiä, jotka koskevat niiden hoitoa ja makasiinivarain osittaista käyttämistä kunnallisiin tarpeisiin;
23:ksi säädetyssä järjestyksessä vahvistaa uusia ja tehdä muutoksia vanhempiin kuntain ja yleisten laitosten huoneiden ja rakennusten piirustuksiin, paitsi kirkkojen, teaatterien ja kruunun rakennusten, niinkuin myöskin yksityisten kaupungeissa ja kauppaloissa olevain rakennusten piirustuksiin;
24:ksi tutkia ja ratkaista niitä valituksia, mitä tehdään...
25:ksi omistaa tarpeellista huomiota siihen että kaupunki- ja maalaiskuntain varoja, määrärahoja ja lahjoitusmaita säästävästi hoidetaan sekä tarkoituksenmukaisesti käytetään.
29 §.
Niinikään tulee Kuvernöörin:
1:ksi pitää sitä tointa maan pakkoluovutuksesta yleisiin tarpeisiin, mikä asetustenmukaisesti on Kuvernöörin asia;
2:ksi valvoa että muinaisten muistomerkkien rauhoittamista ja suojelemista sekä löytöjen kruunulle lunastettavaksi tarjoamista koskevia määräyksiä noudatetaan;
3:ksi pitää silmällä kaupunkien ja maaseutujen palolaitosta;
4:ksi määrätä höyrypannujen ja matkustajahöyrylaivain katsastusmiehet sekä valvoa tähän kuuluvain asetusten noudattamista;
5:ksi pitää silmällä läänissä olevia merimieshuoneita ja muuten niihin nähden noudattaa mitä voimassa olevat asetukset määräävät;
6:ksi ratkaista biljaardinpito-luvan hakemuksia;
7:ksi antaa lupa arpajaisten pitämiseen hyväntekeväisiä ja yleishyödyllisiä tarkoituksia varten;
8:ksi pitää niitä toimia, joita Kuvernöörin asetustenmukaisesti on kilpa-ajoihin nähden pidettävä;
9:ksi säädetyllä tavalla vahvistaa sellaisia asiakirjoja, jotka ovat Suomessa laaditut ja Keisarikunnassa täytäntöön saatettavat;
10:ksi tutkia ja hyväksyä kruunun ylöskantomiesten sekä kruunun kalastusten, virkatalojen ja muiden tilain vuokraajain annettavia ynnä muitakin takaussitoumuksia, milloin se asetustenmukaisesti on Kuvernöörin asia;
11:ksi hankituttaa kalustot kruununmakasiineihin;
12:ksi toimitetun tarkastuksen jälkeen yleisistä varoista maksattaa ja tililaskuissa oikean nimiluokan alle merkityttää poislukuun maksut matkoista, joilla läänin virka- ja palvelusmiehet ovat Kuvernöörin määräyksestä käyneet;
13:ksi täyttää mikä rikosasioissa todistaneille yleisistä varoista maksettaviin palkkioihin nähden asetuksenmukaisesti on Kuvernöörin asia; sekä
14:ksi määrätä kruunun tililaskuissa poislukuun merkittäväksi edeltä-annetuita kustannuksia lääkintölaillisista ruumiinleikkauksista sekä kreikkalais-oikeauskoisen kirkon pappien ja tulkkien matkoista tämän maan oikeuksiin, sittekuin on saatu selvitys siitä, ettei ole mitään keinoa kruunun korvaamiseen sellaisista edeltä-annoista.
31 §.
Kuvernöörin on velvollisuus antaa:
1:ksi Keisarille Ministerivaltiosihteerin kautta sekä Kenraalikuvernöörille ja Senaatin Talousosastoon vuosittain määräaikoina kertomus läänin tilasta ja hoidosta lähimmältä edelliseltä vuodelta, ynnä ehdotukset ja lausunnot yleisen taloudenhoidon ja yksityisten elinkeinojen parantamisesta ja laajentamisesta;
2:ksi Kenraalikuvernöörille ja Senaatin Talousosastoon määräaikoina kertomus vuosikasvun laadusta;
3:ksi Kenraalikuvernöörille jokaisen puolen kuukauden lopussa ilmoitus mainittavista tapauksista ja yleisestä terveydentilasta läänissä; ja on siitä ilmoituksesta myöskin lähetettävä jäljennös Senaatin Siviilitoimituskunnan Päällikölle. Sattuneista suuremmista onnettomuuksista ja sellaisista tapahtumista, jotka ovat häirinneet tai uhkaavat häiritä yleistä järjestystä ja turvallisuutta, on heti laitettava eri ilmoitus; sekä
4:ksi Senaatin Talousosastoon vuosittain valtiovaraston odotettavissa olevain tulojen ja menojen arvio ynnä tarve-ehdotus läänin menosäännöksi lähinnä seuraavalta vuodelta.
76 §.
Lääninhallituksen ja läaninvirkakunnan virkamiesten tulee virantoimituksensa aikana olla määrätyssä virkapuvussa.
77 §.
Lääninhallituksen virkamiesten tulee ehdottomasti olla virkahuoneissaan saapuvilla joko kello kymmenestä aamupäivästä kello kahteen iltapäivään tahi kello yhdestätoista aamupäivästä kello kolmeen iltapäivään sen mukaan kuin paikallisolot vaativat ja Kuvernööri tarkemmin määrää, ja niiden virkamiesten, joiden on vastaanotettava määräajassa tuotavia hakemuksia ja valituskirjoja, pitää aina kello kymmenen aamupäivällä saapua virkahuoneesensa sillä toimellaan palvelemaan yleisöä.
Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 29 p:nä Joulukuuta 1894.
Keisarillisen Majesteetln Oman Päätoksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,
Suomeen asetettu Senaattinsa: