Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus
Karttapaperikonttorin toisinmuodostamisesta Suomen Leimakonttori nimiseksi.
Annettu Helsingissä, 21 p:nä Helmikuuta 1894.
Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m,, y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Tehdystä alamaisesta esityksestä olemme Me nähneet hyväksi Armossa säätää seuraavaisesti:
1. Armollisen ohjesäännön mukaan 19 p:ltä Toukokuuta 1816 perustettu Karttapaperikonttori toisinmuodostetaan ja nimitetään tästä lähtien Suomen Leimakonttoriksi.
2. Leimakonttorin tehtävänä on vaarinpitonsa alla valmistuttaa ja asianomaisten saatavina pitää leimapaperia ja leimamerkkejä, postilaitoksen frankomerkkejä, postisäästöpankin kuittikuponkeja ja säästömerkkejä sekä muita valtiovarastolle tarpeellisia verotusmerkkejä, niin hyvin sellaisia, joita nyt käytetään, kuin myös niitä, joita vastedes voidaan määrätä käytettäviksi.
3. Leimakonttorilla, joka on Senaatin Talousosaston ja lähinnä sen Valtiovarain-toimituskunnan alainen, on esimiehenä kamreeri. Työn valvomista varten konttorin kanssa yhdistetyssä painimossa asetetaan konttoriin tarkastaja. Nämät virkamiehet määrää Senaatin Talousosasto hakemuksen jälkeen, joka on asianmukaisesti kuulutetun viisikymmentäkuusipäiväisen määräajan kuluessa jätettävä Talousosaston rekistraattorinkonttoriin.
Hakukelpoisuusehdoksi kamreerinvirkaan vaaditaan, että hakija on suorittanut kameraalitutkinnon, mutta tarkastajanviran saamiseen on muitten hakijain edellä se oikeutettu, jolla on, paitsi yleistä kansalaissivistystä, viran hoitamiseen tarpeellinen teknillinen taito.
Konttorin vahtimestarin ottaa palvelukseen ja erottaa siitä kamreeri.
4. Konttorin virka- ja palvelusmiehet nauttivat palkkaa konttorille vahvistetun vuosirahansäännön mukaan ja saavat virasta erotessansa eläkkeen siviilivirkamiehille yleensä voimassa olevien perusteitten mukaan.
5. Konttorin virkamiehet ovat oikeutetut vuosittain saamaan kumpikin yhden kuukauden virkaloman sellaisessa, sopimuksen kautta määrätyssä järjestyksessä, jonka Valtiovarain-toimituskunta hyväksyy.
6. Virka-arvo Suomenmaata varten voimassaolevan arvojärjestyksen mukaan on kamreerilla kahdeksannessa ja tarkastajalla kahdennessatoista luokassa ynnä osallisuus Suomen Siviiliviraston leski- ja orpokassaan.
7. Jos leimakonttorin virkamies havaitaan syypääksi virheesen tahi laiminlyömiseen virassansa, antakoon Valtiovarain-toimituskunnan päällikkö syylliselle nuhteita tahi varotuksen.
Jos laiminlyömistä uudistetaan tahi jos virhe on raskaampaa laatua, taikka jos se käsittää myöskin rikoksen yleistä lakia vastaan, on virheen tehnyt virkamies pantava syytteesen sen paikkakunnan alioikeudessa, missä hairaus on tapahtunut, ja on Valtiovarain-toimituskunnan päällikön vallassa, harkinnan mukaan, sillä välin erottaa viran toimituksesta täten syytteen alaiseksi pantu virkamies, siksi kuin hänestä on lopullisesti tuomittu tahi tuomioistuin toisin määrää.
Päätöksestä, jonka kautta virkamies on tuomittu saamaan varotuksen, älköön valitettako ja päätös, jonka kautta on annettu määräys, että virkamies on pidätettävä viran toimituksesta, pannaan heti täytäntöön.
8. Leimakonttorilla on erityinen Senaatin vahvistama virkasinetti ja konttori nauttii vapaakirjeoikeutta virka- asioihin kuuluvassa kirjevaihdossansa.
9. Kustannukset konttorista jaetaan Talousosaston määräyksen mukaan niitten laitosten ja varastojen suoritettaviksi, joitten varalle valmistus tapahtuu.
10. Leimakonttorin hoidettaviksi uskotut verotusmerkit ja muut arvoesineet sekä painimoa varten hankitut alkuperäiset painolaatat, kuvapainimet (clicheet) ja muut tarvekalut ovat hyvin hoidettavat ja säilytettävät sekä sitä varten erittäin määrättyinä aikoina lueteltavat.
11. Ylempänä vahvistettujen perusteitten mukaisesti on Talousosaston annettava ne lähemmät määräykset, jotka voidaan havaita tarpeen vaatimiksi ja soveliaiksi, sekä tehtävä leimakonttorille täydellinen johtosääntö.
Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 21 p:nä Helmikuuta 1894.
Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,
Suomeen asetettu Senaattinsa:
C. TUDEER.
H. MOLANDER.
C. O. MELAN.
A. E. ARPPE.
AUGUST NYBERGH.
Z. YRJÖ-KOSKINEN
G. von TROIL.
K. F. IGNATIUS.
J. G. SOHLMAN.
WALD. ENEBERG.
T. J. Boisman.