Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus
asevelvollisten katsastuksesta.
Annettu Helsingissa, 20 p:nä Maaliskuuta 1894.
Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Kumoten Armollisen Julistuksen 3 p:ltä Marraskuuta 1886 asevelvollisten katsastuksesta olemme Me nähneet hyväksi vahvistaa tähäu liitetyn luettelon semmoisista ruumiinvioista ja taudeista, jotka tuottavat täydellisen vapautuksen sotapalveluksesta, kuin myös armossa antaa seuraavat määräykset asevelvollisten katsastuksesta erinäisissä tapauksissa.
1 §.
Kun asevelvollista katsastetaan selvän saamiseksi siitä, onko hän sotapalvelukseen kelpaava vai kelpaamaton, toimittaa semmoisen katsastuksen:
a) Kutsuntatilaisuudessa: kutsuntatoimiston katsastus- lääkäri, välskärin avulla, jolloin ovat läsnä toimiston sotilas- jäsen ja yksi kunnista valituista jäsenistä, sotakomissariuksen pitäessä katsastusta silmällä.
b) Läänintoimistossa: katsastuslääkäri, välskärin avulla, ollen siinä läsnä sotilasjäsen ja toinen kunnallislautakunnan esimiehistä, toimiston puheenjohtajan pitäessä katsastusta silmällä.
c) Vakinaisessa sotajoukossa: rykmentin tahi pataljoonan- lääkäri, sotajoukon komentajan siihen määräämän kahden upseerin läsnäollessa.
d) Reservin harjoituskokouksissa: reservikomppaniaan asetettu lääkäri, jolloin ovat saapuvilla komppanian- päällikkö sekä myöskin instruktsiooni- eli opetusupseeri, jos semmoista komppaniassa on.
e) Varakomppaniassa: asianomainen lääkäri, komppanian- päällikön ja yhden nuoremman upseerin läsnä ollessa.
f) Nostoväkeä kokoonkutsuttaissa: sitä varten määrätty lääkäri, ollen siinä läsnä paikalla päällikkönä oleva upseeri sekä kaksi kunnallislautakunnan esimiestä, jotka läänin Kuvernööri on pataljoonan reservipiiristä kutsunut.
Suomen sotaväen Ylilääkärillä, jonka asiana lääkärin- katsastusten toimeenpanemisen silmälläpitäminen on, on oikeus näissä katsastuksissa läsnä olla ja silloin tehdä niitä muistutuksia, joihin syytä saattaa löytyä; ja oli sellainen muistutus katsastuksessa kutsunta- tahi läänintoimiston edessä, jos Ylilääkäri sitä vaatii, toimiston pöytäkirjaan otettava.
Niitten henkilöin, joitten asiana on katsastuksessa läsnä olla tahi siitä päättää, tulee siihen nähden, mitä katsastuksessa on tietää saatu, noudattaa tarpeellista vaitioloa.
Muist. c) ja d) kohdan aila mainitut katsastukset ovat vaan alustelevia. Lopullinen kassatsiooni- eli hylkäämiskatsastus toimitetaan vakinaisiin joukkoihin kuuluvan henkilön suhteen läänintoimiston edessä ja reservimiehen suhteen kutsuntatoimistossa.
2 §.
Katsastusta varten, jota toimitetaan kutsunta- tahi läänin- toimistossa, on hankittava kaksi valoisaa ja, jos vuodenaika sitä vaatii, lämmitettyä huonetta, toinen riisumista ja toinen itse tutkimista varten.
Asevelvollisten, paitsi niitten, joilla on semmoiset silmään pistävät virheet ja viat, jotka vapauttavat sotapalveluksesta, pitää riisumishuoneessa heittää yltään kaikki vaatteet, paitsi paita, joka avataan kaulan ja ranteiden kohdalta, ja astua sisään kutsuttaissa yksi erältänsä katsastushuoneesen, jonka jälkeen katsastus toimitetaan seuraavassa järjestyksessä:
Ensiksi mitataan ruumiinpituus pykälöidyllä ja va'atulla mittapuulla.
Sen jälkeen kysytään asevelvolliselta, onko hänessä mitään tautia tahi ruumiinvikaa ja onko hänellä ehkä todistusta siitä muassaan, jossa tapauksessa vika tutkitaan ja todistus tarkastetaan. Jos siitä näkyy, että hän on sotapalvelukseen kelpaamaton, raukee kaikki enempi tutkimus. Vastaisessa tapauksessa jatketaan katsastusta sillä tavoin, että yleistä terveydentilaa ja ruumiinlaatua sekä asentoa seisoessa ja käydessä ensiksi tutkitaan ja sen jälkeen erityisiä elimiä ja ruumiinosa siinä järjestyksessä, kuin ne on pantu luetteloon semmoisista ruumiinvioista ja taudeista, jotka tuottavat täydellisen vapautuksen sotapalveluksesta. Lopuksi punnitaan ne, jotka edellisessä katsastuksessa ovat havaitut ratsupalvelukseen kelpaaviksi.
3 §.
Loppuun saatetun tutkimuksen jälkeen tulee katsastus- lääkärin, ynnä ilmoituksen kanssa mitä siinä on ilmi tullut, antaa lausunto, onko katsastettu, alempana annettuin sääntöjen mukaan, pidettävä sotapalvelukseen kelpaavana, toistaiseksi kykenemättömänä taikka kelpaamattomana.
4 §.
Sotapalvelukseen kelpaava on se, joka on ruumiillisesti täysin kehittynyt sekä havaitaan olevan joko täydellisesti terve ja virheetön taikka myöskin vaan semmoisten vähempien virheitten ja vikain rasittama, jotka eivät missään määrässä vähennä hänen palveluskelpoisuuttaan.
Toistaiseksi sotapalvelukseen kykenemättömäksi katsotaan sitä, joka ei ole täydelliseen ruumiilliseen kehitykseen joutunut taikka sairastaa tautia, joka ei anna syytä täydelliseen vapautukseen, taikka ei vielä ole saanut takaisin voimiaan kärsityn taudin jälkeen.
Sotapalvelukseen kelpaamaton on se, jota vaivaa joku niistä vioista, jotka ovat lueteltuina luettelossa semmoisista ruumiinvioista ja taudeista, jotka tuottavat täydellisen vapautuksen sotapalveluksesta, kuin myöskin se, jossa on useampia vähempiä vikoja tahi virheitä, jotka eivät kukin erikseen vaikuta hylkäämistä, mutta jotka, kun niitä on useampia yhdessä, saattavat aikaan kelpaamattomuuden sotapalvelukseen.
Niistä erityisistä runmiillisista ominaisuuksista, jotka ase- velvollisella pitää olla voidaksensa tulla ratsupalvelukseen hyväksytyksi, on erittäin säädetty.
5 §.
Kutsuntatilaisuudessa voidaan säännönmukaisesti enintään 60 à 70 miestä päivässä katsastaa; poikkeustilassa saatettakoon kuitenkin, jottei kutsutuita pidätettäisi kokouspaikassa kauemmin kuin mitä välttämättä tarpeellista on, jossakin määrin mennä edellämainitun luvun yli, jos se käypi laatuun tutkimuksen tark- kuutta alttiiksi panematta.
6 §.
Katsastuslääkärin pitää toimittaa asevelvollisten katsastusta huolellisesti ja tarkasti, niin ettei palveluskelpoiset puutteellisen tutkimuksen johdosta pääse sotapalveluksesta eikä kelpaamattomia hyväksyttäviksi ilmoiteta. Jos toisin tapahtuu, olkoon katsastuslääkäri edesvastaukseen vikapää niinkuin virkavirheestä.
7 §.
Kaikista katsastuksista, jotka kutsuntatilaisuudessa toimitetaan, pitää katsastuslääkärin kirjoittaa katsastus- luetteloa, erikseen kutakin kutsunta-aluetta varten, Ylilääkärin vahvistaman kaavan mukaan, johon luetteloon myöskin on merkittävä ilmoitukset semmoisista poissa- olevista henkilöistä, joitten puolesta lääkärintodistus Asevelvollisuuslain 64 ja 67 §:n mukaan on kutsunta- toimistolle annettu; ja tulee toimituslääkärin ennen Elokuun loppua lähettää katsastusluettelo sekä yhteenveto siitä Ylilääkärille, joka tulleista katsastusluetteloista tekee koko maata käsittävän, Lääkintöhallitukselle annettavan yhteenvedon.
Niinikään pitää läänintoimiston toimituslääkärin kirjoittaa katsastusluetteloa ja se ynnä yhteenveto siitä kultakin vuodelta sitä seuraavan vuoden Tammikuun kuluessa Suomen sotaväen Y]ilääkärille lähettää, jonka jälkeen yhteenveto näistäkin katsastusluetteloista ylempänä määrätyssä järjestyksessä tehdään ja Lääkintö-hallitukselle annetaan.
Blanketteja katsastusluetteloihin ja yhteenvetoihin tulee Sotakomissariaatin asianomaisille toimistoille tilauksesta saatavilla pitää.
Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 20 p:nä Maaliskuuta 1894.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä,
Hänen Suomen Senaattinsa:
C. TUDEER.
H. MOLANDER.
C. O. MELAN.
A. E. ARPPE.
Z. YRJÖ-KOSKINEN.
G. von TROIL.
K. F. IGNATIUS.
J. G. SOHLMAN.
WALD. ENEBERG.
G. v. Christierson.