Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus
siitä, mitenkä oppilaitoksia, joissa venäjä on opetuskielenä, Suomessa perustetaan sekä missä järjestyksessä ja millä tavoin niitä hallitaan.
Annettu Helsingissä, 15 p:nä Elokuuta 1895.
Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Sittenkun erinäisiä alkeisoppilaitoksia, joissa Venäjä on opetuskielenä, sekä näihin oppilaitoksiin liitettyjä valmistävia osastoja on Wenäjän valtiolaitoksen kustannuksella Suomenmaahan perustettu, kasvatuksen ja opetuksen antamista varten Suomeen sijoitettujen venäläisten sotilas- ja siviilivirkamiesten sekä muiden maassa asuvain Venäjan-kotoperäisten lapsille, on Meidän Korkea Isämme Hänen Majesteettinsa Aleksander Kolmas, muistossa Korkeasti-kunnioitettava, Keisarikunnan Valtaneuvoston tekemistä alamaisista esityksistä, 15 päivänä Maaliskuuta 1883 ja 6 päivänä Marraskuuta 1884, vanhaa lukua, suvainnut niin armollisesti säätää, että mainitut oppilaitokset eli niin sanotut keskikoulut seisokoot kansanvalistusministeriön hallinnon alla ja riippukoot Pietarin koulupiirin hallituksesta samanlaisten perusteiden mukaan, kuin vastaavat oppilaitokset Keisarikunnassa, vaan noudattamalla sitä, että näiden koulujen taloutta hoitaa eräs Suomen Kenraalikuvernöörin oheen asetettu "Neuvotteleva komitea Suomessa olevain venäläisten koulujen asioita varten", kuin myöskin armollisesti valtuuttanut Kenraali- kuvernööriä yksissä neuvoin Kansanvalistusministerin kanssa määräämään Neuvottelevan komitean kokoonpanon sekä järjestyksen sen toiminnalle.
Tähän nähden ja kun on nostettu kysymys näiden oppi- laitosten suhteesta asianomaisiin Suomen hallintovirastoihin sekä muistakin maassa olevista oppilaitoksista, joissa venäjä on opetuskielenä, tahdomme Me, sittenkun Suomen Senaattimme on alamaisen esityksen asiassa tehnyt, vielä lisäksi armollisesti säätää niinkuin seuraa:
1 §.
Nykyään Suomen Suuriruhtinaanmaassa löytyvat, Keisarillisen Majesteetin antamain armollisten määräysten mukaan perustetut venäläiset alkeisoppilaitokset, joita kustantaa Kansanvalistusministeriö, pysyvät edelleen mainitun Ministeriön hallinnon alaisina sen mukaan kuin Valtaneuvoston armollisesti vahvistetussa päätöksessä Maaliskuun 15 päivältä 1883 on säädetty.
Niin ikään ovat Kansanvalistusministerion hallinnon alaisina ne Suomen Suuriruhtinaanmaassa tätä nykyä löytyvät alemmat opetuslaitokset, joissa venäjä on opetuskielenä ja jotka, aiottuina kuin ovat Suomessa oleskelevain Wenäjän- kotoperäisten lapsille, ovat syntyneet muulla tavoin kuin kansakoulujen perustamisesta Suomessa on säädetty ja eivät järjestyksensä ja ohjelmansa puolesta vastaa viimeksi- mainittuihin kouluihin, eivätkä nauti apua niistä varoista ja niiden perusteiden mukaan, mitkä Suomen laki määrää kansakouluille ja lastenkouluille.
Mitä tulee muihin tätä nykyä Suomessa oleviin alempiin oppilaitoksiin, joissa venäjä on opetuskielenä, olkoon noudatettavana mitä tämän Asetuksen 5 §:ssä sanotaan.
2 §.
Wenäläisiä oppilaitoksia ja niihin valmistavia kouluja, jotka ovat aiottuina Suomessa oleskelevain Wenäjän- koto- peräisten lapsille ja joita Kansanvalistusministerio kustantaa, saattaa mainittu Ministerio yksissä neuvoin Suomen Suuriruhtinaanmaan Kenraalikuvernöörin kanssa vast'edes perustaa Suomenmaahan. Sellaiset opetuslaitokset ovat Kansanvalistusministerion hallinnon alaisina ja on niiden perustamisesta ja pääasiallisesta opetusohjelmasta ilmoitus tehtävä Meidän Suomen Senaatillemme.
3 §.
Niistä Suomen kansalaisten lapsista, mitkä ehkä nauttivat opetusta venäjänkielisessä alkeisoppilaitoksessa, tulee laitoksen johtajan kultakin lukuvuodelta Koulutoimen ylihallitukselle toimittaa tilastollisia tietoja, niinkuin maassa olevain sekä julkisten että yksityisten koulujen johtajista on säädetty tahi säädetään.
4 §.
Jos joku tahtoo perustaa sellaisen yksityisen venäjänkielisen oppilaitoksen, jota ei voida kansakouluna pitää, hakekoon siihen lupaa Senaatin Talousosastolta, jonka tulee yksissä neuvoin Kenraalikuvernöörin kanssa tutkia sellainen kysymys sekä, jos hakemus myönnetään, antaa ne määräykset, mitkä laitoksen tarkastamisen suhteen saattavat olla tarpeelliset.
5 §.
Ylempien ja alempien venäjänkielisten kansakoulujen ja lastenkoulujen suhteen ovat voimassa säännökset armollisessa asetuksessa 11 päivältä Toukokuuta 1866 kansakoulutoimen järjestämisestä Suomessa, armollisessa julistuksessa 30 päivältä Marraskuuta 1871 opetuskielestä Suomenmaan oppi-, reaali- ja kansakouluissa sekä armolllsessa asetuksessa 5 päivältä Maaliskuuta 1883 lastenopetuksesta Suomen kreikkalais-venäläisissä maaseurakunnissa ynnä muut asiaan kuuluvat lait ja asetukset.
Niin olkoon kaikkien asianomaisten alamaisesti noudattaminen. Helsingissä, 15 p:nä Elokuuta 1895.
Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,
Suomeen asetettu Senaattinsa:
A. A. JÄRNEFELT.
O. GADD.
Z. YRJÖ-KOSKINEN.
WALD. ENEBERG.
S. Aejmelaeus.