Keisarillisen Majesteetin Armollinen Liikenne-ohjesääntö Suomen valtionrautateille.
Annettu Helsingissä, 21 p:nä Tammikunta 1897.
Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: että Me, alamaisesta esityksestä, olemme Armossa katsoneet hyväksi vahvistaa seuraavan Liikenne-ohjesäännön Suomen valtionrautateille:
1 Luku.
Yleisiä säännöksiä.
1 §.
Kaikkien valtionrautateiden palveluksessa olevain virka- miesten ja käskyläisten tulee osottaa yleisölle säädyllistä ja avuliasta kohtelua, jota vastaan mainittujen virkamiesten ja käskyläisten puolestansa tulee saada nauttia sitä turvaa, minkä laki ja voimassa olevat asetukset kruunun virka- ja palvelusmiehille sekä käskyläisille ylimalkaan vakuuttavat. Virantoimituksessa olevan junaekspeditöörin pitää matkustajia kuljettavaa junaa vastaanottaessaan ja lähettäessään oleman säädetyssä virkapuvussa.
Valtionrautateiden virkamiehet ja käskyläiset ovat edesvastauksen uhalla kielletyt virkatehtäväinsä suorittamisesta yksityisiltä henkilöiltä, millä nimellä taikka minkä varjon alla hyvänsä, vaatimasta tahi vastaan- ottamasta erinäistä palkintoa, älköönkä siis juomarahoja taikka muuta palkkiota yleisön puolelta heille siitä tarjottako.
Liikkeenkäyttäjä on velvollinen noudattamaan sekä 5 §:ssä mainittuja järjestyssääntöjä, sikäli kuin ne koskevat yleisöä, että myöskin semmoisia säädöksiä, joihin asianomainen rautatienvirkamies virkaansa toimittaessaan ryhtyy. Keisarikunnassa ovat yleiset Venäjän rautateille vahvistetut järjestyssäännöt voimassa.
2 Luku.
Matkustajain kuljetus.
15 §.
Oikeuden sijaan rautatiejunassa saa lunastamalla piletin.
16 §.
Maksu kultakin henkilöltä on kolmannen luokan vaunussa olevasta sijasta 3,6 penniä eli 1,35 kopeekkaa, toisen luokan vauuussa 5,4 penniä eli 2,02 kopeekkaa sekä ensimmäisen luokan vaunussa 9 penniä eli 3,37 kopeekkaa kilometriä kohti.
Yli 50 kilometrin ja enintään 800 kilometrin pituisesta matkasta myönnetään alennusta tien pituuden mukaan nousevassa sarjassa (progressionissa), siten että alennus- prosentti on kahdeskymmenes-osa (5 prosenttia) kilometrien lukumäärästä. Päälle 800 kilometrin menevältä tien- pituudelta tekee maksu 0,5 penniä eli 0,19 kopeekkaa kolmannen luokan vaunussa, 0,75 penniä eli 0,28 kopeekkaa toisen luokan vaunussa ja 1,25 penniä eli 0,47 kopeekkaa ensimmäisen luokan vaunussa kilometriä kohti.
Matkustuksesta tavarajunissa, joihin ei pilettejä myydä pitemmän matkan päähän kuin junan yöasemalle asti, on maksu kolmannen luokan vaunussa 3 penniä eli 1,12 kopeekkaa kilometriltä.
Maksu lasketaan vähintäänkin 10 kilometriltä.
Matkustajamaksuista Keisarikunnassa olevain asemain välillä niin myöskin paikallisjunille on voimassa eri tariffit, jotka Keisarillinen Senaatti Rautatiehallituksen ehdotuksesta vahvistaa.
Kahtatoista vuotta nuoremmat lapset suorittavat puolen maksua.
Nuoremmat kuin viisivuotiaat lapset saavat maksutta, mutta ilman oikeutta eri sijaan seurata matkustajaa, ei kuitenkaan useampia kuin yksi lapsi kutakin täysikasvuista henkilöä kohti.
Asemapäällystö ratkaisee riitaisuudet siitä mihin ikäluokkaan lapset ovat luettavat.
17 §.
Matkustajalla on oikeus matkustaa piletin käypäaikana siinä vaunuluokassa ja niitten asemain välillä, kuin piletti osottaa. Jos matkustaja tahtoo matkalla astua pois junasta, pitää piletti, ollaksensa pätevä matkan jatkamiseen, kullakin asemalla, jolla matkustaja astuu pois, heti näytettämän asemapäällikölle leimalla merkittäväksi.
Jos junassa ei ole tarpeeksi monta sijaa jossakin luokassa, niin joko saatetaan siihen ostetut piletit takaisin antaa, jolloin niistä suoritettu maksu saadaan takaisin, taikka voivat ne kelvata siihen vaunuluokkaan, jossa on joutilaita sijoja; ja on siirto yleensä tapahtuva ylemmän luokan vaunuun.
Jos vaihto tapahtuu ylemmän luokan vaunuun, ei matkustaja ole velvollinen suorittamaan lisämaksua, mutta on sitä vastoin, jos muutto on tapahtunut alempaan luokkaan, oikeutettu saamaan takaisin hinnanerotuksen. Tämä maksetaan takaisinmakso-todistusta vastaan poisastumis- asemalla, sittenkuin junaa kuljettava konduktööri on todistanut, minkä asemain välillä matkustaja on kulkenut alemman luokan vaunussa.
18 §.
Jos junasta matkalla niin monta matkustajaa on lähtenyt, että yhteenmuuttamalla jäljellä olevat voi yhden tai useamman vaunun saada joutilaaksi, on matkustaja, kun vaunuja on jätettävä väliasemalle, velvollinen asema- päällystön tahi konduktöörin kehotuksesta jättämään sijansa sekä menemään hänelle osotetulle sijalle toiseen saman tahi ylemmän luokan vaunuun, jossa viimemainitussa tapauksessa ei kuitenkaan mitään lisämaksua suoriteta.
Jos junan tullessa väliasemalle matkustajat siellä ovat tilanneet kokonaisen vaunu-osaston, mutta semmoista ei ole joutilaana, olkoon asemapäällystön tutkittavana, saattaako ja tuleeko tilaa valmistaa muuttamalla ennen olevat matkustajat yhteen tai useampaan saman taikka ylemmän vaunuluokan osastoon, ja ovat nämät velvolliset, asema- päällystön kehotuksesta, noudattamaan semmoista sijoittamista. Ylempään vaunuluokkaan siirtymisestä ei siinä tapauksessa kuitenkaan suoriteta mitään lisämaksua.
19 §.
Matkustaja saa matkalla muuttaa ylemmän luokan vaunuun, jos suorittaa siltä tienpituudelta, jonka hän ylempää vaunuluokkaa käyttää, lisämaksun, mikä on yhtä suuri kuin erotus sen luokan maksun välillä, johon matkustaja on lunastanut piletin, ja sen luokan välillä, johon hän on siirtynyt. Jos matkustaja, joka tavataan ylemmässä vaunuluokassa kuin siinä, johon hän on ostanut piletin, kieltäytyy ensimmäisellä asemalla suorittamasta sanottua lisämaksua, jätetään hän asemalle.
20 §.
Erityistä vaunua tilattaessa on ensimmäisen luokan vaunusta suoritettava maksu 12:lta, toisen luokan vaunusta 16:lta ja kolmannen luokan vaunusta 24:ltä sijalta. Kun eri vaunu- osasto tilataan, on maksu suoritettava siltä luvulta sijoja kuin osastossa on, ei kuitenkaan rnseammalta kuin 10:ltä sijalta. Kumpaisessakin tapauksessa saa yhtä monta henkilöä tulla mukaan, kuin niiden sijojen lukumäärä on, joilta maksu on suoritettu. Jokaisesta sen lisäksi tulevasta henkilöstä suoritetaan täysi maksu.
Jos tilattua vaunua tai osastoa ei saada, annetaan suoritettu maksu takaisin.
21 §.
Matkustaja, joka junassa tavataan ilman pilettiä, on velvollinen suorittamaan kaksinkertaisen maksun siinä luokassa, missä hän on tavattu, koko siltä matkalta, jonka juna on kulkenut siltä asemalta, miltä hän junaan astui, sille asemalle asti, jolla tahi lähinnä ennen jonka ohitse kulkemista asianlaita havaittiin, sekä, poisjättämisen uhalla, lunastamaan piletin eteenpäin sille asemalle, jolle hän aikoo.
Poikkeus tästä tapahtuu ainoastaan silloin, kun matkustaja joko on kadottanut lunastamansa piletin taikka ei ole ehtinyt asemalla ostaa pilettiä ja siitä heti konduktöörille ilmoittaa, ja tulee matkustajan näissä tapauksissa lähimmältä asemalta lunastaa itselleen piletti tavallista maksua vastaan sekä tuloasemalle että poislähtöasemalle.
Jos matkustaja, jonka on täytynyt lunastaa itselleen uusi piletti, voi luotettavasti toteen näyttää, että hän jo ennen on ostanut piletin sille sijalle, jossa hän on tavattu, vaan että se on kadonnut, tulee sen aseman asemapäällikön, jolta jälkimmäinen piletti on lunastettu, ilmoituksesta ja asianlaitaa tutkittuaan, jättää asia Rautatiehallitukselle, joka esiintyvien asianhaarain mukaan joko myöntäköön jälkimmäisestä piletistä suoritetun summan takaisin- maksettavaksi taikka osottakoon hakijan tuomioistuimen edessä saattamaan oikeutensa voimaan.
Matkustajalla, joka piletin käypäaikana on jättänyt piletin käyttämättä, ei ole oikeutta saada suorittamaansa piletin hintaa takaisin.
22 §.
Matkustaja ei ole oikeutettu korvauksen saantiin viipymisestä, johon junan myöhästynyt tulo tahi lähtö on syynä.
Jos junaa, johon matkustaja jo on ostanut piletin, ei ollenkaan panna menemään, tahi jos juna kohdanneen seisahduksen tähden matkalla estyy määräpaikkaansa pääsemästä, taikka niin kauvan viipyy, että se jollekin asemalle saapuu vähintäänkin kuusi tuntia myöhemmin kuin aikataulussa ilmoitetaan, on matkustaja oikeutettu saamaan takaisin suorittamansa maksut, edellisessä tapauksessa koko matkalta ja jälkimmäisissä siltä tienpituuden osalta, jota juna ei ole kulkenut, taikka myös, asemapäällystölle ilmoitettuaan, piletillään palaamaan sille asemalle, josta piletti on ostettu.
23 §.
Mielenvikaa, kaatuvaa tautia taikka muita toisille matkustajille vastenmielisiä kipuja sairastavat henkilöt saavat seurata varsinaisissa junissa sillä ehdolla, että sairaalle käytetään kokonaista vaunu-osastoa, josta suoritetaan maksu siltä sijojen lukumäärältä, mikä osastossa on, ei kuitenkaan useammalta kuin kymmeneltä sijalta.
Semmoisille henkilöille, joissa on tarttuva tauti, on eri vaunua käytettävä ja maksu suoritettava 10:stä sen luokan sijasta, jossa sairas kulkee.
Sairas lukuunotettuna saa, eri maksua suorittamatta, samassa vaunuosastossa tai vaunussa niin monta henkilöä seurata mukana kuin niiden sijojen lukumäärä, joilta maksu on suoritettu, tekee. Jokaisesta sen lisäksi seuraavasta henkilöstä suoritetaan täysi maksu.
Sairasten henkilöiden kuljettamiseen voi myös saada katettuja tavaravaunuja 30 pennin eli 11,23 kopeekan maksusta kilometriltä. Pitemmiltä matkoilta myönnetään 45 §:ssä neljän ensimmäisen luokan tavarasta määrätty alennus. Henkilöt, jotka samassa vaunussa, seuraavat sairasten mukana, eivät suorita mitään maksua.
Vähin maksu kaikissa näissä tapauksissa on 5 markkaa eli 2 ruplaa.
24 §.
Jos matkustajan toimesta tai syystä rautatien omaisuutta vahingoittuu, on vahinko korvattava Rautatiehallituksen vahvistaman tariffin mukaan, taikka, jos arvoa ei siinä ole määrätty, asianomaisen asemapäällystön arvion mukaan, ja tulee asemapäällystön heti, kun vahinko huomataan, vaatia syylliseltä korvaus.
Jos semmoista korvausta kieltäydytään maksamasta, saatetaan arvossa sitä vastaava osuus rautatien hallussa olevasta syyllisen pakaasista pidättää taikka matkustaja, jollei hänellä ole pakaasia, asemalle jättää, mutta on hänellä kuitenkin valta asianomaiselle liikennetirehtöörinapulaiselle tahi Rautatiehallitukselle ilmoittaa asia oikaistavaksi.
25 §.
Sen, joka rautatiejunassa ei vaariinota säädettyä järjestystä tai käyttäydy siivosti taikka joka ei noudata asemapäällystön tahi konduktöörin antamia määräyksiä, saa konduktöörin ilmoituksesta asemapäällystö seuraavalla asemalla estää junassa edemmäksi kulkemasta.
Jos järjestystä asemalla häiritään edellämainitulla tavalla, voipi asemapäällystö käskeä syyllisen pois myöskin aseman alueelta.
Väkevistä juomista päihtyneet henkilöt ovat kaikissa tapauksissa käskettävät pois asemien odotussaleista ja etusilloilta platformeilta, niin myös vaunuista, älköönkä heidän millään ehdolla sallittako junassa seurata.
26 §.
Matkustaja, joka 19 ja 25 §:n mukaan on rautatiejunasta pois käsketty taikka jätetty, on oikeutettu pilettinsä käypäaikana sitä käyttämään, mutta hänellä ei ole oikeutta saada pilettimaksua tai jotakin sen osaa takaisin.
6 Luku.
Ruumisten kuljetus.
36 §.
Ruumiita kuljetetaan katetussa tavaravaunussa 30 pennin eli 11,23 kopeekan maksusta kilometriltä kutakin ruumista kohti. Pitemmiltä matkoilta myönnetään 45 §:ssä neljän ensimmäisen luokan tavarasta määrätty alennus.
Jos sama henkilö ilmoittaa yhdellä kertaa samalle asemalle kuljetettavaksi kaksi tahi useampia ruumiita, annetaan kultakin ruumiilta 25 prosentin alennus.
Maksu suoritetaan Iähtöasemalla ja tekee vähintäänkin 5 markkaa eli 2 ruplaa kultakin lähetykseltä.
Ruumis pitää oleman pantuna tavalliseen ruumisarkkuun, joka lämpimänä vuodenaikana on sisä- tahi ulkopuolelta varustettava ilmanpitävällä metallipeitteellä; paitsi sitä pitää arkun oleman suljettuna tiiviiseen ja soveliaalla tavalla desinfisioittuun laatikkoon.
Ennenkuin ruumista otetaan kuljetettavaksi, on esiinjätettävä lääkärin tahi poliisiviranomaisen antama todistus siitä, ettei vainaja ole kuollut tarttuvaan tautiin.
Jos ruumis on Suomen rajan yli kuljetettava, pitää sitä seurata asianomainen passitus eli lupakirja, ennenkuin se kuljetettavaksi otetaan.
Yleisen kulkutaudin liikkuessa on vaarinotettava, mitä siihen kuolleitten henkilöin ruumisten käyttelemisestä on säädettynä tahi saattaa säädetyksi tulla.
Ruumis on kuljetettavaksi ilmoitettava hyvään aikaan asemapäällystölle, jolta saa tiedon mitä lähettäjän on vaarinotettava.
Ruumiin vaunuunpano ja poisotto on lähettäjän ja vastaanottajan toimitettava; poisottaminen on tehtävä kahdentoista tunnin kuluessa junan perille saavuttua, yöaikaa siihen lukematta.
Jos ruumista kuljetetaan junassa, johon ei kuulu matkustajavaunua, on ruumiin saattajalla, jos semmoinen mukana on, oikeus kolmannen luokan piletin lunastettuaan seurata junaa konduktöörivaunussa.
9 Luku.
Elävien eläinten kuljetus.
73 §.
Eläviä eläimiä kuljetetaan yleensä tavarajunassa ja tulee lähettäjän tuntia ennen junan lähtöä olla valmis pitämään huolta eläimen lastaamisesta vaunuun. Maksu suoritetaan lähtöasemalla ja luetaan seuraavan tariffin mukaan:
A. Yksityisten eläinten kuljetuksesta:
Kilometriltä ja kappaleelta.
a) Hevosesta, isohkosta sonnista tahi härästä 9 penniä/3,37 kopeekkaa
b) Vuotta vanhemmasta varsasta, lehmästä sekä pienemmästä sonnista tahi härästä 6 penniä/2,25 kopeekkaa
c) Vuotta nuoremmasta varsasta, hiehosta, porosta, vasikasta ja siasta, jotka painavat enemmän kuin 120 kilogrammaa 3 penniä/1,12 kopeekkaa
d) Varsasta, hiehosta, porosta, vasikasta ja siasta, jotka painavat enintään 120 kilogrammaa, sekä porsaasta, lampaasta tahi vuohesta 1,5 penniä/0,56 kopeekkaa
Kun lähetetään kaksi tahi useampia eläimiä samaan vaunuun lastattuina ilman että vaununlastilähetyksen maksua sovelletaan, myönnetään niiltä eläimiltä, joista vähintään kaksi luetellaan saman kirjaimen kohdalla, 20 prosentin alennus yllämainituista maksuista. Jos lähetykseen sen lisäksi kuuluu yksinäinen, jonkin muun kirjaimen kohdalla mainittu eläin, taikka jos lähetetään kaksi tahi useampia eläimiä, joista kukin on eri kirjaimen kohdalla lueteltu, annetaan 10 prosentin alennus.
Siipikarjaa kuljetetaan painon jälkeen toisen luokan rahtitavaramaksusta.
Kun kirjaimen c ja d kohdalla mainittuja eläviä eläimiä kuljetetaan häkissä, laatikossa, korissa tai semmoisessa, lasketaan rahti painon jälkeen, niinkuin toiseen luokkaan kuuluvasta rahtitavarasta.
Niistä eläimistä, joita ei ole tässä tariffissa lueteltu, lasketaan maksu sen lajin mukaan, jonka näköisiä ne likinnä ovat, ja siihen tilaan nähden, jonka ne vaunussa ottavat.
B. Kun kokonaisia vaununlasteja eläimiä kuljetetaan, suoritetaan 30 penniä eli 11,23 kopeekkaa vaunulta ja kilometriltä.
Yhteen vaunuun lasketaan mahtuvan 6 kirj:n a kohdalla mainittua tahi 8 b kirj:n kohdalla mainittua eläintä. Muiden kirj:n kohdalla mainittuja eläimiä saa yhteen vaunuun lastata niin monta, kuin vaunuun asemapäällystön harkinnan mukaan voi mahtua.
Kun eläimiä joko yksitellen tahi kokonaisia vaununlasteja kuljetetaan pitemmän matkan päähän, myönnetään niistä sama alennus kuin 45 §:ssä on määrätty neljän ensimmäisen luokan tavarasta.
74 §.
Maksu yksityisten eläväin eläinten kuljetuksesta suoritetaan vähintäin 20 kilometriltä. Kun eläimiä kuljetetaan kokonaisia vaununlasteja, on vähin maksu 5 markkaa eli 2 ruplaa jokaiselta vaunulta.
75 §.
Kesyttömiä eläimiä otetaan kuljetettaviksi liikennetirehtöörin kanssa tehdyn erityisen sopimuksen mukaan.
76 §.
Niiltä asemilta ja niillä ehdoilla, jotka Rautatiehallitus määrää, saadaan eläviä eläimiä kuljettaa matkustajajunassakin. Sellaisesta kuljetuksesta korotetaan rahtimaksu 50 prosentilla. Siipikarjan kuljetuksesta matkustajajunassa suoritetaan sama maksu kuin pakaasista.
77 §.
Koiria, kissoja, apinoita ja senlaatuisia eläimiä kuljetetaan sekä matkustaja- että tavarajunassa. Tavarajunassa kuljettamisesta on maksu puolet kolmannen luokan matkustajamaksusta tavarajunassa, kuitenkin vähintäin 25 penniä eli 10 kopeekkaa. Matkustajajunassa kuljetettaessa taas suoritetaan edellämainittu maksu 50 %:n korotuksella sekä vähintään 50 penniä eli 20 kopeekkaa.
Koirilla pitää olla kaulavyö ja metallivitjat sekä, jos asemapäällystö sen tarpeelliseksi näkee, myöskin kuonokoppa. Muiden tähän kuuluvain eläinten tulee olla pantuina koreihin tahi häkkeihin.
78 §.
Lähettäjän tulee pitää huolta siitä, että eläviä eläimiä matkalla hoidetaan ja ruokitaan.
Hoitaja on oikeutettu maksutta matkustamaan samassa vaunussa eläimen kanssa, jos eläinlähetyksestä on suoritettu vähintään yhden yksityisen eläimen kuljetuksesta 73 §:ssä a kirj. kohdalla säädetty maksu, ei kuitenkaan useampi kuin yksi hoitaja jokaista lähetystä kohti tahi, jos lähetykseen kuuluu useampia vaununlasteja, yksi jokaista vaunua kohti. Jokaisesta sen lisäksi seuraavasta hoitajasta on kolmannen luokan matkustajapiletti lunastettava.
Matkalla tarvittavan rehun saa maksutta ottaa siihen vaunuun, jossa eläintä kuljetetaan.
Rautatiehallinto ei vastaa siitä vahingosta, joka puuttuvan huolenpidon johdosta saattaa matkalla kohdata eläintä, mutta on aseman- ja junanpalvelijain velvollisuus asemilla, joilla aika sen myöntää, antaa vettä niille eläimille, joita ei erityinen hoitaja seuraa.
79 §.
Elävät eläimet ovat viimeistään kolmen tunnin kuluessa määräpaikkaan saapumisen jälkeen noudettavat asemalta. Jollei sitä tehdä ja jos eläin on tarpeellisen hoidon puutteessa, on eläintä vastaanottajan kustannuksella hoidettava.
80 §.
Eläintä, jossa on tarttuva tauti tahi joka on seudusta, missä sellainen tauti on liikkeellä, ei oteta kuljetettavaksi.