Keisarillisen Majesteetin Armollinen Käskykirje
Valtakunnanneuvoston Jäsenelle, Suomenmaan Kenraalikuvernöörille ja suomalaisen sotilaspiirin sotajoukkojen Komentajalle, Kenraaliadjutantille, Jalkaväen-kenraalille, Kreivi Heiden'ille.
Annettu Tsarskoje Selossa, 13 (1 p:nä Tammikuuta 1897.
Kreivi Feodor Logginovitsch.
Vilpittömästi valittaen olen Minä pyyntönne johdosta suostunut teidän eroonne, heikontuneen terveyden vuoksi, Suomenmaan kenraalikuvernöörin sekä suomalaisen sotilaspiirin sotajoukkojen komentajan toimesta. Tällöin katson Minä velvollisuudekseni kiitollisuudella muistoon johdattaa teidän kunniakasta, enemmän kuin 56-vuotista palvelustanne kolmen Keisarin, Edeltäjäini ja Minun, aikana. Nuorella ijällänne olitte te loistava upseeri ja annoitte Kaukaasiassa persoonallisesta urhoollisuudestanne osotuksia, jotka verellänne vahvistitte. Samalla kuin te virka-asteissa yletessänne olette hoitaneet erilaatuisia toimia, ei yksin vastuunalaisia vaan samassa sellaisia, jotka ovat kysyneet sekä yleisiä että erikohtaisia tietoja kuin myöskin virkamies-aistia persoonallisissa väleissänne, olette te alati etevällä tavalla täyttäneet tehtävänne sekä siten kiinnittäneet itseenne niin korkeimman sotilaspäällikkö- kunnan kuin Wenäjän armeijan Korkeiden Päällikköjenkin huomion. Erittäinkin olette te suorittaneet huomattavan ja hedelmällisen työn ollessanne kaksikymmentä vuotta Yleis-esikunnan päällikkönä ja ottaessanne tehokasta osaa kaikkiin sinä aikana tehtyihin uudismuutoksiin armeijassamme, jotka ovat nostaneet sen vastaamaan ajan vaatimuksia voimakkaan ja lujaliitteisen sotilaallisen järjestelmän puolesta. Minun Jumalassa nukkunut unhottumaton Isäni, joka pani suurta arvoa teidän valistuneelle toiminnallenne sekä tunsi kunnioitusta ja luottamusta teidän persoonalliseen luonteeseenne ja isänmaalliseen alttiuteenne, valitsi teidät vuonna 1881 siihen virkaan, jonka te nyt jätätte, antaen teille sen ohessa huolen- pidon Suomen Suuriruhtinaanmaan keskeymättömästä kehityksestä ja edistyksestä samoin kuin myös niiden henkisten ja aineellisten siteiden vahvistamisesta, jotka toisiinsa yhdistävat Suomen ja Wenäjän edut. Teille ominaisella alttiudella, maltillisuudella ja tahdilla olette te suorittaneet tehtävänne, joka, Minä toivon sen, vähitellen on tuottava tuloksia yleiseksi ja molemminpuoliseksi hyväksi. Millaisia yksityisten henkilöin tai valtiollisten puolueiden edustajain harrastukset ja mielenkiihtymiset Suomessa lienevätkin, uskon Minä rehellisen Suomen kansani suoraan vilpittömyyteen ja uskollisuuteen, ja olen, kalliin Isäni säädosten mukaan, pysyvä siinä vakaumuksessa että tämän maan syvimpäin etujen ja sen vastaisen kehityksen tulee perustua maan rikkomattomaan yhdistykseen sen suuren Keisarikunnan kanssa, jonka kohtalot jumalallinen kaitselmus on Minulle uskonut.
Vielä kerran lausuu Minä teille todellisen tunnustukseni ja erinomaisen suosioni teidän pitkällisestä, vaivaloisesta ja hedelmällisestä toiminnastanne Valtaistuimen ja Isänmaan hyväksi. Minä pysyn teille alati suosiollisena.
(Alkuperäiseen kirjoitukseen on Keisarillinen Majesteetti korkean-omakätisesti kirjoittanut)
"ja sydämellisesti kiitollisena
NIKOLAI".
Tsarskoje Selossa, 1 p:nä Tammikuuta 1897.