Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Valtiokonttori 1899 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Valtiokonttori 1899

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus

yleisistä perusteista Suomen Valtiokonttorin hallinnolle.

Annettu Helsingissä, Toukokuun 3 p:nä 1899.

Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Samalla kuin Me tänään antamallamme armollisella asetuksella valtiovaraston kassa- ja tililaitoksen uudestajärjestämisestä olemme armossa määränneet, että kassaliikkeen lähin silmälläpito sekä valtiovaraston tulojen ja menojen kirjan- pito on Senaatin Talousosaston Valtiovarain- toimitus- kunnan katsonnan alaisena oleva Suomen Valtiokonttorilla, olemme Me, Suomen Senaattimme Talousosaston alamaisesta esityksestä, nähneet hyviksi, muuttaen erässä kohdin mitä armollisessa julistuksessa Heinäkuun 26 päiviltä 1875 on säädetty Valtiokonttorin järjestyksestä ja toiminnasta, armossa tätä varten vahvistaa seuraavat yleiset perusteet:

1 §.

Valtiokonttorin, joka on Senaatin Talousosaston alainen, tulee Senaatin Valtiovarain-toimituskunnan valvonnalla sekä valtiovaraston kassa- ja tililaitoksen uudestajärjestä- misestä tänä päivänä annetun armollisen asetuksen säännösten kuin myöskin vastedes ilmestyväin määräysten mukaan lähinnä pitää silmällä valtiovaraston kassaliikettä ja toimittaa valtiovaraston tulojen ja menojen kirjanpito kuin myös hoitaa valtiovaraston kasvuutettuja varoja sekä valtiovelkaa.

2 §.

Valtiokonttorin hoidossa olevat kasvuutetut rahastot sekä muut varat, joita ei tarvita valtiomenojen suorittamiseen, on Valtiokonttorin saatettava tuloa tuottaviksi, niiden määräysten mukaan, kuin siinä suhteessa on annettu tahi vasta annettaneen.

3 §.

Valtiokonttoria hoitaa Johtokunta, johon kuuluu ytitirehtööri puheenjohtajana ja kaksi tirehtööriä jäseninä, joista viimemainituista toisen pitää olla osottanut taitoa ja kokemusta maan laeissa ja oikeudenkäyntitoimessa ja toisen tulee tuntea maan hallinto-oikeutta ja hallintoa sekä olla perehtynyt tilinlaskutoimiin.

Ylitirehtöörin nimitämme Me suorastaan Senaatin Talous- osaston ilmoituksesta.

Tirehtöörit nimittää hakemuksen jälkeen Senaatin Talous- osasto.

4 §.

Valtiokonttoriin asetetaan siinä järjestyksessä ja niine velvollisuuksineen, kuin erittäin tulee määrättäväksi, oheenliitetyssä palkkaussäännössä mainitut virkaja palvelusmiehet.

5 §.

Virkavirheet, joihin Valtiokonttorin ylitirehtööri tahi tirehtöörit ovat tehneet itsensä syyllisiksi, ottaa käsiteltäviksi ja tuomittaviksi Turun Hovioikeus.

6 §.

Kun Valtiokonttorin virkamies on tehnyt virheen tahi on huolimaton virassaan, tulee Johtokunnan, toimitettuaan tutkimuksen, joko yksityisesti ylitirehtöörin kautta varoittaa virheentehnyttä tahi huolimatonta taikka Johtokunnan pöytäkirjan edessä antaa hänelle muistutus taikka eroittaa hänet virkansa toimittamisesta yhdeksi tahi enintäin kahdeksi kuukaudeksi; mutta jos virkavirhe on laadultaan raskaampi, kuin että se voidaan siten sovittaa, tahi käsittää myöskin rikoksen yleistä lakia vastaan, taikka jos syytteen- alainen on tuottanut valtiovarastolle vahinkoa tahi tappiota, on syyte häntä vastaan ajettava asianomaisessa oikeudessa.

Virkamies, jonka Johtokunta on eroittanut virkansa toimittamisesta joksikin ajaksi, ilman että hän samalla on määrätty pantavaksi syytteenalaiseksi oikeudessa, olkoon oikeutettu 30 päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan hakemaan siihen muutosta Senaatin Talousosastosta; jota vastoin valitus Johtokunnan toimenpiteistä muissa tässä mainituissa tapauksissa ei ole sallittu.

Senaatin Talousosastolle jätetään valta, Johtokunnan ilmoituksesta, määrätä mitenkä on meneteltävä, kun jotakuta Valtiokonttorin vakinaista virkamiestä vastaan ilmaantuu sellainen asianhaara, ettei Johtokunta, vaikkei tuota virkamiestä ole havaittu virkavirheesen syylliseksi, voi saattamatta virastoa vahingolle alttiiksi sallia hänen virkaansa toimittaa.

7 §.

Valtiokonttorin virkamiehillä on virka-arvo voimassa oleva arvojärjestyksen mukaan sekä oikeus eläkkeesen siviili- virkamiehille yleensä määrättyjen perusteiden mukaan.

8 §.

Valtiokonttorin varat ja vakuuskirjat ovat tarkoituksen- mukaisimmalla tavalla talletettavat sekä sitä varten erittäin määrättyinä aikoina lueteltavat; olla tämä hoito osaksi Johtokunnan jäsenten, osaksi asianomaisten kamreerien ja kassöörin huolena, sekä luetteleminen Johtokunnan puheen- johtajan ja jäsenten asiana, tässä suhteessa vastedes annettavain lähempäin määräysten mukaan.

Niissä tapauksissa, jolloin mainituissa suhteissa osotetusta leväperäisyydestä, koskipa se Valtiokonttorin omaisuuden hoitoa tahi Valtiokonttorin vakuuskirjain ja arvopaperien luettelemista, yhteinen vastuunalaisuus tulee kysymykseen, tulee niiden, jotka ovat velvollisuutensa leväperäisesti täyttäneet, vastata yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta, kuitenkin niin että se tahi ne Johtokunnan jäsenistä, joita sellainen korvausvelvollisuus, heidän asianaan olleen silmälläpidon laiminlyömisestä, on kohdannut, ovat oikeutetut siitä mitä he siten ovat joutuneet maksamaan erittäin hakemaan ja saamaan hyvitystä asianomaiselta kassööriltä tahi kamreerilta.

9 §.

Ennen Toukokuun loppua joka vuosi ovat valtiovarastoa koskevat, Valtiokonttorin pitämät tililaskut jätettävät Revisionikonttoriin tarkastettaviksi niinkuin muihin valtion tililaskuihin nähden on säädetty.

10 §.

Kaikki Valtiokonttorin huostassa olevat vakuuskirjat sekä arvopaperit tarkastaa vuosittain Huhtikuun kuluessa kaksi Senaatin Talousosaston sitä varten määräämää tarkastajaa, joiden sittemmin tulee tarkastuksen kulusta ja silloin ehkä tehdyistä muistutuksista antaa Senaattiin kertomus.

11 §.

Kuvernöörit, tuomarinviranhaltijat, tuomioistuimet, maistraatit sekä muut viranomaiset ja virkamiehet ovat, mikäli heistä riippuu, velvolliset antamaan Valtiokonttorille lainmukaista ja pikaista virka-apua sekä ovat sen ohessa vastuunalaiset vahingosta ja tappiosta, minkä he virheellisen menettelyn tahi leväperäisyyden kautta ovat tuottaneet Valtiokonttorin hoidossa oleville rahastoille.

12 §.

Jos lainhuudatusta haetaan sellaiselle kiinteimistölle kaupungissa tahi maalla, johon jollakin Valtiokonttorin hoidossa olevalla rahastolla on kiinnitysvakuus, ei kolmatta huudatusta ole annettava ennenkuin hakija on näyttänyt että rahaston saatava on suoritettu tahi hänen nimelleen uudistettu, taikka että Johtokunta on antanut suostumuk- sensa huudatuksen perilleajamiseen.

13 §.

Jutut ja riita-asiat, joissa kannetta haasteen jälkeen ajetaan Valtiokonttoria vastaan, ottaa käsiteltäviksi ja ratkaistaviksi Helsingin Raastuvanoikeus.

14 §.

Valtiokonttori on vapautettu asettamasta takausta oikeuden- käynneissä, velvollisuudesta suorittaa veto- ja nostorahaa, käyttämästä leimattua paperia valvonnoissa, uloshauissa ja muissa oikeudenkäynneissä sekä suorittamasta lunastusta asiakirjoista nostoasioissa, jota vastoin Valtiokonttori suorittaa lunastusta tuomareille ja ulosottomiehille sekä palkkiota haasteista, kutsumuksista ja tiedonannoista jutuissa ja asioissa, jotka koskevat lainaa Valtiokonttorin hoidossa olevista rahastoista.

15 §.

Asiakirjoista, joita Valtiokonttorista annetaan, kannetaan lunastusta voimassa olevan toimituskirjataksan mukaan.

16 §.

Kassavajauksen ilmaantuessa nauttii Valtiokonttori samaa etuoikeutta asianomaisten kassanhoitajain kiinteään ja irtaimeen omaisuuteen, kuin mikä muutenkin on kruunulle suotu sen ylöskantomiehiin nähden.

17 §.

Meidän edellä vahvistamiemme perusteiden mukaisesti tulee Senaatin Talousosaston astaa ne enemmät määräykset, joita tarkoitukseen havaitaan tarpeellisiksi ja sopiviksi sekä Valtiokonttorille laatia täydellinen ohjesääntö.

18 §.

Oheenliitetty, Meidän nyt niinikään vahvistamamme palkkaus- ja menosääntö Valtiokonttorille tulee sovellettavaksi Tammikuun 1 p:stä 1901, jolloin tämä julistuskin astuu voimaan.

Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, Toukokuun 3 p:nä 1899.

Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,

Suomeen asetettu Senaattinsa:

F. W. SCHAUMAN.

G. von TROIL.

K. F. IGNATIUS.

J. G. SOHLMAN.

WALD. ENEBERG.

OSSIAN BERGBOM.

LENNART GRIPENBERG.

ALFR. CHARPENTIER.

AUGUST NYBERGH.

Frith. Flodin.