Ehdotus muutoksiksi Turun Hevosvakuutusyhtiön sääntöihin.
Yleisiä määräyksiä.
§ 1. Yhtiö, joka on perustettu keskinäiselle vastuunalaisuu- delle ja jonka toiminta-alana on koko Suomenmaa, tarkoittaa 37 ja 38 §:ssä säädetyllä tavalla korvata yhtiössä vakuutetun hevosen omistajan vahingon eläintä kohdanneen taudin, tapaturman tahi kuoleman johdosta.
§ 2. Vakuutettavaksi ei oteta hevosta:
1:o jossa on tauti tahi sellaisia vikoja, että ne tuntuvasti vähentävät eläimen arvoa tahi sen käyttämistä;
2:o joka on sellaisessa talossa tahi kylässä tahi on sellaisesta paikasta tuotu, missä hevosia tartuttava tauti on sattunut kolmessa kuukaudessa ennenkuin hevonen vakuutettavaksi ilmoitetaan.
Kumminkin voidaan hevonen, jossa on joku vika, vakuuttaa, mutta jos eläin saman vian vuoksi kuolee tahi muuten tulee käyttämättömäksi, ei siitä makseta mitään korvausta.
§ 3. Vakuutetun hevosen hukasta tahi sitä kohdanneesta vahingosta ei suoriteta korvausta:
1:o jos hukka on tapahtunut sodan tahi palon johdosta;
2:o jos hevonen on otettu hengiltä julkisen viranomaisen käskystä ja korvausta siitä sellaisessa tapauksessa on yleisistä varoista maksettu;
3:o jos hukka on sattunut sen kautta, että on laiminlyöty noudattaa asianomaisia määräyksiä tarttuvista taudeista, eikä myöskään, jos hevonen ilman pakkoa on saatettu yhteyteen eläinten kanssa, joissa tunnetusti sellainen hevosiin tarttuva tauti on ilmestynyt;
4:o jos hukka tahi vahinko on syntynyt eläimen rääkkäämisen kautta, huonon hoidon johdosta tahi sen omistajan huoletto- muuden vuoksi;
5:o jos hevonen on kuollut kuohituksen johdosta, paitsi jos tämän on toimittanut tutkinnon suorittanut eläinlääkäri tahi yhtiön johtokunnan hyväksymä kuohari ja hevonen on ollut hänen hoidettavana;
6:o jos vakuutuksenottaja on näytetty syypääksi vääriin tahi erehdyttäviin ilmoituksiin; sekä
7:o jos hevonen on kadonnut eikä sitä ole voitu löytää.
§ 4.
Vakuutettaviksi otetaan hevosia aina 17 vuoden ikään ylempänä määrätyillä ehdoilla ja poikkeuksilla.
§ 5.
1:o Korvaukset ja menot suoritetaan:
a) vuosimaksuilla,
b) lainoilla vararahastosta,
c) osalla vararahaston pääomasta säännöksien mukaan 2 kohdassa ja
d) mahdollisesti johtokunnan sitä varten lainaksi ottamilla varoilla, joiden takaisinmaksamisesta yhtiö vastaa.
Vuosimaksut suoritetaan kun vakuutusvälipuhe tehdään sekä sen jälkeen kunakin vuonna etukäteen viimeistäin Helmi- kuussa. Jos vakuutuksenottaja ilman edelläkäypää, 31 §:n mukaan tapahtunutta irtisanomista, laiminlyö vuosimaksun suorittamisen, on se ynnä 10 prosentin sakkokorko heti langennut ulosmitattavaksi, minkä ohessa yhtiö myöskin on vapaa velvollisuudesta korvata vahinko, joka ylläsanotun maksuajan umpeenkuluttua on mahdollisesti saattanut kohdata vakuutettua hevosta.
Vuosimaksu lasketaan yhtiöllä lähinnä edellisten viiden vuoden aikana suoritettavina olleiden korvausten ja menojen vuosikeskimäärän mukaan ja maksetaan suhteellisesti jokaisen vakuutussummaan sekä kannetaan tasoitettuna lähinnä korkeampaan kymmenpennilukuun.
2:o Mahdollisesti syntyvä yiijäämä siirretään vararahas- toon, jonka kartuttamiseksi vuosittain taksoitetaan 5 penniä kultakin sadalta markalta vakuutusarvosta, ja jatketaan tätä taksoitusta niin kauan kuin rahaston varat eivät nouse yli kahden viimeisen vuoden vuosimaksujen yhteenlaskettua summaa. Rahaston varoja voi, kuten edellä olevassa kohdas- sa on mainittu, johtokunta tarpeen mukaan ottaa lainaksi yhtiön juoksevien menojen suorittamiseksi, jolloin ei kuiten- kaan mitään korkoa lasketa, mutta ovat kulloinkin tarpeetto- mat varat kasvuutettavat, tallettamalla ne Pankkilaitokseen.
3:o Jos kannetut vuosimaksut eivät riittäisi peittämään niitä korvauksia ja menoja, joita varten ne kannettiin, käytettä- köön enintäin kolmasosa vararahaston säästöstä siihen tarkoitukseen. Mitä lisäksi ehkä tarvitaan, ottakoon johto- kunta yhtiön nimessä ja sen yhteistä vastuuta vastaan lainaksi, vaarinottaen kuitenkin että sellainen velka suorite- taan viimeistäin kahden vuoden kuluessa, jota tarkoitusta varten vuosimaksu tarpeen vaatiessa väliaikaisesti korotettakoon yli 1 kohdassa säädetyn määrän.
4:o Jos yhtiö hajoitetaan, käytetään vararahasto maan hevosrodun parantamiseen sen mukaan kuin yhtiökokouk- sessa lähemmin päätetään.
§ 6. Yhtiö jatkaa toimintaansa kunnes osakkaat kahdessa toistansa seuraavassa varsinaisessa yhtiökokouksessa kolmen neljänneksen äänienemmistöllä päättävät hajottaa yhtiön.
§ 7. 1:o Jos vakuutuksenottaja kuolee tahi joutuu vararik- koon, nauttikoot hänen oikeutensaomistajat vakuutuksen tuottamat oikeudet täyttämällä siihen kuuluvat velvollisuu- det.
2:o Jos yhtiössä vakuutettu hevonen kaupan tahi vaihdon kautta siirtyy toisen henkilön omaksi, lakkaa yhtiön vastuun- alaisuus, ellei uusi omistaja ole maassa asuva eikä hän pyytäessään saada ottaa vakuutuksen omaan nimeensä suorita yhden markan maksua.
...
Vakuutus ja sen ehdot.
§ 25. Joka tahtoo päästä osalliseksi yhtiöön, jättäköön yhtiön asiamiehelle tahi asioitsijalle paikkakunnallaan kirjallisen ilmoituksen, kaksin kappalein, vakuutettavaksi aijotusta hevosesta ynnä katsastus- ja arviotodistukset joltakulta yhtiön sitä varten käyttämältä asianymmärtävältä henkilöl- tä, joka sellaisesta katsastuksesta on oikeutettu vakuutuksen- hakijalta saamaan % vakuutusarvosta, kumminkaan ei vähemmin kuin yhden markan kustakin hevosesta.
Ilmoituksessa, joka laaditaan yhtiön hyväksymän kaavan mukaan, tulee olla hevosen nimi, sukupuoli, ikä, väri, koko ja kohtuullinen arvo, minkä ohessa on mainittava mahdollisesti löytyvät viat.
§ 26.
1:o Korkein vakuutusarvo hevosesta, jonka ikä on viidestä kymmeneen vuoteen, olkoon 1,000 markkaa. Kun vakuutettu hevonen on täyttänyt kymmenen vuotta vähennetään kultakin sanotun ijän yli menevältä vuodelta kymmenesosa siitä vakuutusarvosta, joka edelliseltä vuodelta on hevoselle vahvistettu.
2:o Hevosen ikä lasketaan aina Tammikuun 1 päivästä sinä vuonna, jona hevonen on syntynyt.
3:o Vakuutuksenottaja, joka haluaa korottaa hevosensa vakuutusarvoa tahi pysyttää sen muuttamattomana kauemman aikaa kuin hevosen kymmenenteen vuoteen, katsastuttakoon eläinlääkärillä tahi muulla yhtiön hyväksy- mällä henkilöllä uudelleen hevosen ja, jos vakuutusarvo korotetaan, suorittakoon korotusta vastaavan lisäyksen vuosimaksussa.
4:o Vakuutus lakkaa ilman muuta olemasta voimassa, kun vakuutettu hevonen täyttää kaksikymmentä vuotta.
§ 27. Johtokunta alentaa tahi korottaa vakuutusarvoa, kun se hintavaihtelujen johdosta havaitaan tarpeelliseksi.
...
Toimenpiteet taudin sattuessa.
§ 34. Kun tarttuva tahi yleisempi hevostauti on ilmaantunut, tulee asioitsijan sillä paikkakunnalla heti johtokunnalle ilmoittaa sekä siitä että toimenpiteistä, joihin taudin johdosta ryhdytään.
§ 35. Hevosen sairastuessa kysyköön vakuutuksenottaja, jos mahdollista on, neuvoa eläinlääkäriltä. Jos tauti on tarttuvaa laatua, ilmoittakoon vakuutuksenottaja siitä viipymättä sen paikkakunnan asioitsijalle. Jos vakuutettu hevonen kuolee, tulee sen omistajan kiireimmiten siitä tehdä ilmoitus paikka- kunnan asioitsijalle sekä joutuisasti jättää hänelle eläin- lääkärin todistus kuoleman syystä ja muista asianhaaroista. Jos erinäiset asianhaarat ovat estäneet pitämästä hevosta eläinlääkärin hoidettavana, antakoot, mikäli mahdollista, mainitun selityksen kaksi paikalle pyydettyä henkilöä, ovat osakkaita yhtiössä tahi, jollei näitä ole saatavissa, kaksi muuta luotettavaa miestä.
§ 36. Jos hevonen matkalla vahingoittuu tahi kuolee, käänty- köön eläimen omistaja tahi se, jonka hallussa hevonen on, lähimpänä olevan eläinlääkärin puoleen tahi, jollei sitä ole saatavissa, sellaisen henkilön puoleen, josta mainitaan
25 §:ssä, sekä antakoon kotiin saavuttuansa viipymättä asioitsijalle tiedon siten tapahtuneesta onnettomuudesta ja jättäköön silloin myöskin siitä saamansa todistuksen.
Korvaus.
§ 37. Korvaus vahingosta, jonka vakuutetun hevosen kuole- ma tuottaa, suoritetaan vakuutuksenottajalle kolmella neljänneksellä vakuutussummasta, lukuunottamatta 3 §:ssä mainituita tapauksia.