Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus,
sisältävä tarkempia määräyksiä niistä ehdoista ja velvollisuuksista, joita vastaan matkastipendejä annetaan Suomenmaan hallintovirastoissa palveleville virkamiehille venäjänkielen oppimista varten Keisarikunnassa.
Annettu Helsingissä, 22 p:nä Lokakuuta 1900.
Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta,
koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m.
Teemme tiettäväksi:
Tänä päivänä antamallamme Armollisella Julistukseila matkastipendeistä Suomenmaan hallintovirastoissa palveleville virkamiehille venäjänkielen oppimista varten Keisarikunnassa myönnettyämme yleisistä varoista kahdentoista tuhannen markan vuotuisen määrärahan viiden vuoden ajaksi, lukien ensitulevan vuoden alusta, olemme Me näiden stipendien suhteen armossa nähneet hyväksi antaa seuraavat tarkemmat määräykset ja ohjeet:
1:ksi. Puheenalainen määräraha on viitenä matkastipendinä, joista kaksi à kolmetuhatta markka ja kolme à kaksituhatta markkaa, vuosittain annettava sellaisille Suomen hallinto- virastoissa palveleville virkamiehille, jotka hankittuaan tarpeelliset alkutiedot venäjänkielessä haluavat Keisari- kunnassa oppia käytännöllisesti viljelemään sanottua kieltä.
2:ksi. Mainituista stipendeistä älköön niitä, jotka suuruu- deltaan ovat kolmetuhatta markkaa, annettako muille virkamiehille kuin sellaisille, jotka ovat suorittaneet laki- tiedetten kandidaatti-, yleisen oikeus-, oikeus- tahi tuomarin- tutkinnon ja saaneet nimituomarin arvonimen, kuin myöskin niille, jotka ovat käyneet lakitiedetten kandidaatti- tahi ylemmän hallintotutkinnon ja vähintäin kolme vuotta palvel- leet jonkin viraston alaisena tahi hoitaneet vakinaista virkaa.
3:ksi. Virkamiehen, joka ei ole suorittanut mitään edellä- mainituista tutkinnoista, tulee, saadakseen nauttia stipendiä, virantoimitukseen nähden suoritetun tutkinnon jälkeen täyttää samat ehdot, kuin tässä ylempänä on määrätty stipendiaatista, joka on käynyt lakitiedetten kandidaatti-
tahi ylemmän hallintotutkinnon.
4:ksi: Edellämainitut matkastipendit julistaa Senaatin Talousosaston Siviilitoimituskunta Senaatilta haettaviksi alamaisilla hakemuksilla, jotka oikeaksi todistetun virka- luettelon sekä Yliopiston venäjänkielen professorin tahi lyseon venäjänkielen opettajan antaman todistuksen ohessa siitä, että hakija välttävästi kykenee puheessa ja kirjoituk- sessa käyttämään mainittua kieltä, ovat ennen Tammikuun 15 päivää kunakin vuonna jätettävät siihen virastoon, jonka palveluksessa hakija on; ja tulee mainitun viraston sen jälkeen ynnä oman lausuntonsa kanssa hakijan soveliaisuu- desta ja käytöksestä virassa ennen seuraavan Helmikuun 1 päivää lähettää hakemus Senaattiin.
5:ksi. Oleskella Keisarikunnassa pitää virkamiehen, jolle on annettu kolmentuhannen markan matkastipendi, yhden vuoden, ja virkamiehen, joka on saanut kahdentuhannen markan matkarahan, yhdeksän kuukautta, joista aikamää- ristä yhdeksän tahi kuusi kuukautta, riippuen stipendien määrästä, on oltava virantoimituksessa jossakin venäläi- sessä virastossa, jos stipendiaatti semmoisessa virastossa voipi saada palvelusta.
6:ksi. Puoli matkastipendistä saadaan nostaa matkalle lähdettäessä ja toinen puoli viisi kuukautta sen perästä.
7:ksi. Vakinaisella vuosipalkalla oleva virkamies, joka on saanut nauttiaksen: matkastipendin, on velvollinen siltä ajalta, jonka kuluessa hän sen johdosta ei maassa virkaa toimita, palkkaeduistansa luovuttamaan virkasijaisen palkkaamiseen niin ison osan kuin asetukset määräävät, mutta tätä aikaa ei ole virkavapaudeksi katsottava.
8:ksi. Keisarikunnasta palattuaan pitää stipendiaatin Siviilitoimituskuntaan antaa todistus edistyksestään venäjänkielessä ja käytöksestään siinä virastossa, jossa hän ehkä on virantoimituksessa ollut.
Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 22 p:nä Lokakuuta 1900.
Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä,
Hänen Suomeen asetettu Senaattinsa:
VALFRID SPÅRE.
J. G. SOHLMAN.
WALD. ENEBERG.
EDV. BOEHM.
OSSIAN BERGBOM.
H. ÅKERMAN.
G. E. FELLMAN.
M. von BLOM.