1 §. Kylliälän eli Nygårdin kasvatuslaitokseen otetaan korkeintaan viisikymmentä, täytetyn yhdeksän ja viidentoista vuoden iän välillä olevaa oppilasta, jotka pidetään laitok- sessa siksi kuin ovat täyttäneet kahdeksantoista vuotta, ollen laitoksen johtokunnalla kuitenkin valta aikaisemminkin siitä päästää oppilas, jolle voidaan hankkia sopiva toimi tai työ ja jonka käytöksestä saattaa toivoa vastaista edistymistä hyveissä.
...
16 §. Pojan ottamista laitokseen koskeva hakemus tehdään kirjallisesti johtokunnalle. Semmoisen hakemuksen saa postissa lähettää joko johtokunnan esimiehelle taikka laitoksen johtajalle.
17 §. Hakemukseen on liitettävä:
a) täydellinen papinkirja pojasta ja hänen vanhemmistansa;
b) mikäli mahdollista täydellinen selvitys pojan pahantapai- suudesta ja sen laadusta sekä hänen kotioloistaan tahi niistä olosuhteista, joissa hän on kasvanut, kuin myöskin hänen koulunkäynnistään; ollen tämä selvitys poliisi- tahi kunnallis- viranomaisen, papin tahi koulunopettajan taikka jonkun muun kodin oloja tuntevan, kirjoitustaitoisen ja luotettavan henkilön annettava;
c) köyhyydentodistus sisäänpyrkijän vanhemmille;
d) lääkärintodistus, osottava onko pojassa tarttuvaa tahi muuta tautia tahi sellaista ruumiinvikaa tahi tylsämielisyyt- tä, joka estää häntä ottamasta osaa siihen kouluopetukseen ja niihin ruumiillisiin töihin, joita laitoksessa esiintyy;
e) asiakirja, jossa vanhemmat tahi holhoja laitoksen johtajal- le siirtävät vanhempain- tahi holhojanoikeutensa poikaan aina siksi kuin tämä on tullut kahdeksantoista vuoden vanhaksi.
Kun lääkärintodistusta pojasta, jolle pääsyä laitokseen on haettu, ei ole saatu hankituksi, olkoon johtokunnan harkin- nan varassa, onko poika laitoksen lääkärin tutkittava.
18 §. Johtokunnan harkinnasta riippukoon, onko poika, jolle sisäänpääsyä on haettu, laitokseen otettava sekä onko vuosi- maksua hänen puolestaan suoritettava.
19 §. Oppilaasta, joka on varattomain vanhempain lapsi, ei suoriteta mitään maksua, mutta jos vanhemmat eivät ole varattomia taikka jos kunta on velvollinen pojan kasvatuk- sesta vastaamaan, suoritetaan vuosimaksu, jonka johtokunta määrää, ei kuitenkaan alle kahdeksankymmentä markkaa.
20 §. Laitoksessa on ankaraa kuria ylläpidettävä.
Oppilasta, joka laitoksesta on karannut taikka tehnyt itsensä vikapääksi annettujen määräyksien laiminlyömiseen tai rikkomiseen taikka laiskuuteen, tottelemattomuuteen, epä- siveellisyyteen tahi muuhun pahantapaisuuteen, kuritetta- koon hairahduksen laadun mukaan yhdellä tahi useammalla allamainituista rangaistuksista, nimittäin:
1:ksi) ennen myönnettyjen vapauksien tahi etujen menetyk- sellä suuremmaksi tahi vähemmäksi osaksi;
2:ksi) ruoan vähennyksellä tahi yksityisten ateriain lakkau- tuksella, mikä vähennys ei saa käsittää enempää kuin puolen päiväannosta eikä kestää enempää kuin kolme päivää peräkkäin kullakin kerralla;
3:ksi) kovalla makuusijalla, johon kylmänä vuodenaikana älköön kuuluko peitteen tahi viltin riistäminen tahi lepo paljaalla lattialla; tätä rangaistusta älköön käytettäkö enempää kuin kuutena yönä peräkkäin;
4:ksi) ruumiinrangaistuksella, joka käsittäköön enintäin viisitoista lyöntiä vitsalla pienemmille ja rottingilla isommille pojille ja jonka rangaistuksen johtaja itse tahi hänen läsnä ollessaan joku muu laitoksessa palveleva henkilö antakoon;
5:ksi) enemmän tai vähemmän täydellisellä eroittamisella, ei kuitenkaan yli neljäntoista vuorokauden kerrallaan, muista oppilaista sekä työn-, ateriain- ja muuna joutoaikana että myöskin yöllä, pimeätä koppia kuitenkaan käyttämättä.
Jos oppilaan harkitaan vahingollisesti vaikuttavan toverei- hinsa taikka jos katsotaan hänelle hyödylliseksi, niin pidettä- köön häntä pitemmänkin ajan kuin neljätoista vuorokautta yksinäishuoneessa öisin, mutta päivällä sitä vastoin yhdessä muiden oppilaiden kanssa.
Kaikkia rangaistuksia sovellettaessa on katsottava, etteivät ne tuota vahinkoa rangaistavan terveydelle.
Oppilasta, jota pidetään yksinäishuoneessa, käyköön johtaja tahi opettaja joka päivä katsomassa.
21 §. Kaikki rangaistukset määrää laitoksen johtaja. Kuiten- kaan ei hän ole oikeutettu määräämään oppilaalle ruumiin- rangaistusta tahi koppirangaistusta yli kolmen vuorokauden ilman johtokunnan puheenjohtajan tahi hänen sijaisensa suostumusta.
22 §. Laitoksen johtaja ei ole oikeutettu koulutunneilla käyttä- mään muuta kuin kurinpitorangaistusta, joka älköön käsittä- kö ruumiillista kuritusta.
Muilla laitoksen palveluksessa olevilla henkilöillä ei ole rangaistusoikeutta oppilaisiin nähden.
23 §. Jos oppilas vähintäin vuoden oleskeltuaan laitoksessa osottautuu niin turmeltuneeksi, että laitoksen kasvatuksella ei näytä olleen mitäkään vaikutusta häneen taikka jos oppilaan harkitaan käytöksellään turmelevan toverejansa eikä hän uudistetuista rangaistuksista ota ojentuaksensa, hakekoon johtokunta sellaisen oppilaan siirtämistä johonkin valtion pakkokasvatuslaitoksista.
24 §. Laitoksesta eroava oppilas varustetaan täydellisellä vaatetuksella.
25 §. Jos oppilas, jota hoidetaan laitoksessa, pitemmän ajan on käyttäytynyt hyvin, voi johtaja ennenkuin oppilas lopulli- sesti päästetään laitoksesta sallia hänen joksikin aikaa vastaanottaa työtoimi jonkun luotettavan maanviljelijän luona, siten totuttaaksensa häntä käyttämään suurempaa vapautta. Jos hän sinä aikana osottaa taipumusta huonoihin tapoihin tahi puuttuvaa vakavuutta käytöksessään, on hän viipymättä laitokseen takaisinotettava.
Ne lähemmät ehdot, joilla sellainen toimeenottaminen tapahtuu, määrää johtokunta ja tulee laitoksen johtajan joko luotettavan henkilön kautta sillä paikkakunnalla tahi laitok- sen puolesta toimitettavan tarkastuksen kautta hankkia varma tieto siitä, miten oppilas on siinä toimessaan käyttäy- tynyt ja minkälainen hoito ja kasvatus hänen osakseen siellä tulee.
26 §. Ennenkuin oppilas laitoksesta päästetään, on, mikäli mahdollista, johtajan huolenpidosta hänelle hankittava vakinainen työtoimi tahi palvelus luotettavan isännän luona.
27 §. Eroavalle oppilaalle annetaan erokirja, jonka johtaja allekirjoittaa ja jossa on mainittava oppilaan taito maan- viljelys- ja ammattitöissä, mutta syytä, jonka tähden hän on laitoksen hoitoon otettu, älköön siinä ilmoitettako.
28 §. Kaikista laitokseen otetuista oppilaista tulee johtajan pitää johtokunnan vahvistaman kaavan mukaan laadittua muistikirjaa, jossa kustakin oppilaasta mainitaan mitä hänestä laitokseen otettaessa annettu papinkirja sisältää, aika jolloin hän laitokseen otettiin, tärkeimmät seikat, joita on saatu tietää hänen aikaisemmasta elämästään ja niistä olosuhteista, joissa hän on kasvanut, hänen käytöksensä ja ahkeruutensa sekä laitoksessa että sinä aikana kuin hänellä ehkä on ollut työtoimi, hänen edistymisensä työkuntoisuudes- sa ja taidoissa, saamainsa palkintojen ja rangaistusten laatu ja syyt, aika jolloin hän laitoksesta päästettiin, sen henkilön nimi ja asuinpaikka, jonka palvelukseen hän silloin joutui, sekä vihdoin ne tiedot, joita voidaan saada hänen elämäst- ään sen jälkeen kuin hän laitoksesta päästettiin.
Oppilaan erottua laitoksesta, tulee johtajan jonkun vuoden aikana koettaa valmistaa hänelle tukea jonkun, mieluimmin sillä paikkakunnalla asuvan sopivan henkilön luona, sekä ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena oppilaan päästyä laitoksesta koettaa seurata hänen kehitystänsä ja edistymis- tänsä.
29 §. Kaikki laitoksen hoidossa olevat oppilaat pysytetään kirkonkirjoissa ja hengillekirjoitettuina kotopaikassaan.
30 §. Papinkirjassa,joka annetaan oppilaalle, joka on ollut laitokseen otettuna, älköön tästä seikasta mitään mainittako.