Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus
erityisten säännösten muuttamisesta asetuksessa mallas- juomain myymisestä ja anniskelemisesta 2 p:ltä Huhtikuuta 1883, mikä asetus muutamissa kohdin on muutettu armollisilla asetuksilla 9 p:ltä Kesäkuuta 1892 ja 10 p:ltä Huhtikuuta 1895.
Annettu Helsingissä, 24 p:nä Tammikuuta 1902.
Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi:
Suomenmaan Valtiosäätyjen alamaisesta esityksestä Me, muuttaen 1, 2, 6, 8, 14, 17, 18, 20 ja 24 §:ää asetuksessa mallasjuomain myymisestä ja anniskelemisesta 2 p:ltä Huhtikuuta 1883, 1, 2 ja 18 § semmoisistaan kuin ne ovat asetuksessa 9 p:ltä Kesäkuuta 1892 ja 14 § semmoisestaan kuin se on asetuksessa 10 p:ltä Huhtikuuta 1895, Armossa täten säädämme mainitut §§ näin kuuluviksi:
1 §. Mallasjuomatehdasta älköön perustettako kaupunkiin tahi maalle, jolleivät kaupungissa kaupunginvaltuusmiehet tahi, missä niin ei ole, raastuvankokous ja maalla kunta- kokous ole siihen suostumustansa antaneet.
Mallasjuomatehtaan haltijalla olkoon oikeus, ilman erityistä ilmoitusta, tehtaastansa noudettavaksi myydä mallasjuomia; älköön kuitenkaan kaupungissa olevasta tehtaasta myytäkö olutta tahi portteria vähemmissä määrin kuin neljäkolmatta suljettua koko- tai puolipulloa, älköönkä maalla tai kauppa- lassa olevasta tehtaasta vähemmissä määrin kuin neljä- kolmatta suljettua koko- tai kahdeksanviidettä puolipulloa. Olutta ja portteria saatakoon tehtaasta myydä muussakin suljetussa astiassa, ei kuitenkaan viittäkolmatta litraa vähemmissä määrin. Jos juomatehtaan haltija haluaa laajempaa myymisoikeutta, noudattakoon mitä 2 §:ssä tässä alempana ja 3 §:ssä asetuksessa 2 p:ltä Huhtikuuta 1883 säädetään.
Jos juomanpanoliikettä harjoittaa yhtiö, olkoon edellisessä momentissa mainittu oikeus yhtiöllä, mutta ei sen yksityisellä osakkaalla.
2 §. Kaupungissa hankkikoon maistraatti Lokakuun kuluessa joka toinen vuosi kaupunginvaltuusmiesten tahi, missä niitä ei ole, raastuvankokouksen lausunnon, kuinka monet oikeudet juomatehtaan ulkopuolella noudettavaksi myydä mallasjuomia on lähinnä seuraaviksi kahdeksi myynti- vuodeksi, jotka luetaan Kesäkuun 1 p:stä alkaen, annettava sekä missä kaupungin seuduissa sellaisia myyntipaikkoja ei saa olla.
Jos maistraatti on asiasta yhtä mieltä kaupunginvaltuus- miesten tahi raastuvankokouksen kanssa, jääköön asia sen varaan. Muussa tapauksessa jättää maistraatti asian Kuvernöörille, jonka ratkaistava se on; älköön kuitenkaan myyntipaikkojen lukua määrättäkö suuremmaksi kuin mitä kaupunginvaltuusmiehet taikka raastuvankokous ovat katsoneet sopivaksi.
Yllämainittuja myyntioikeuksia määrättäessä on kaupun- gissa olevan juomatehtaan omistajalle varattava erityinen oikeus saada muussa paikassa kaupunkia kuin tehtaasta noudettavaksi myydä valmistamiansa mallasjuomia.
Sellaista myyntioikeutta koskeva kirjallinen hakemus, kuin tässä §:ssä mainitaan, ynnä hakijan mainetodistus ja ilmoitus paikasta, missä tätä oikeutta aiotaan harjoittaa, annetaan maistraattiin, jonka tulee kaupunginvaltuusmiehiltä tahi raastuvankokoukselta sekä poliisikamarilta, missä sellainen on, vaatia lausunto hakemuksesta ja, harkittuaan asiaa, joko hyväksyä taikka hyljätä hakemus. Jos hakemukseen suostu- taan, antakoon maistraatti siitä lupatodistuksen, jossa mainitaan, minkä aikaa ja missä seudussa myyntiä saa harjoittaa, ja johon pannaan ne muut määräykset, mitkä hyvän järjestyksen edistämiseksi saattavat erityisiä tapauksia varten olla tarpeellisia.
Jos hakemuksen tekee yhtiö, ilmoittakoon samalla, ketä aikoo liikkeen hoitajaksi, ja todistakoon asianmukaisesti hänet hyvämaineiseksi.
Ilman maistraatin lupaa älköön myymälää muutettako tahi toista kaupanhoitajaa otettako.
Kun kaupunginvaltuusmiehet tahi raastuvankokous käsittelevät asiaa, joka koskee mallasjuomain myymistä noudettavaksi, älköön mallasjuomatehtaan omistaja tai haltija taikka, jos tehdas kuuluu osakeyhtiölle, sen hallituksen jäsen, älköönkä sellaisten juomain myyjä ottako osaa keskusteluun eikä päätökseen.
6 §. Älköön kukaan kuljettako mallasjuomia talosta taloon kaupaksi; juomatehtaan haltija saakoon kumminkin ostajille tilattaessa lähettää tuotteitansa semmoisin määrin kuin 1 §:ssä sanotaan.
8 §. Kun olutta tahi portteria myytävänä pidetään suljetussa koko- tahi puolipullossa, tulee kokopullon sisältää vähintään kaksi kolmattaosaa litraa ja puolipullon vähintään kolmas- osa litraa. Jos näitä juomia annetaan tehtaan ulkopuolella olevasta myyntipaikasta muussa astiassa kuin suljetussa koko- tahi puolipullossa, älköön määrä olko kahta ja puolta litraa vähempi.
14 §. Oluen ja portterin myymistä noudettavaksi älköön tehtaan ulkopuolella harjoitettako myymälässä, jota käytetään muiden tavarain kuin paloviinan tai viinien ja muiden miedompien väkijuomain myymiseen, eikä myöskään huoneistossa, joka on sellaisen myymälän kanssa välittö- mässä yhteydessä; ja sellaista kauppaa saa kaupungissa harjoittaa ainoastaan avoimessa myymälässä, josta on uloskäytävä kadulle, torille tai muulle yleiselle paikalle.
Ylimalkaan tapahtukoon oluen tahi portterin myyminen noudettavaksi sekä näiden juomain anniskeleminen ainoastaan arkipäivänä kello yhdeksästä aamulla kello kuuteen illalla.
Jos asianhaarat sitä vaativat, kieltäköön Kuvernööri, hankittuaan tiedokseen asianomaisen poliisiviranomaisen lausunnon, oluen ja portterin sekä myymisen noudettavaksi että anniskelun markkinoilla ja toripäivinä sekä niitten edellisenä päivänä kuin myös muissa tilaisuuksissa, jolloin paljon kansaa kokoontuu, kuitenkin niin, että mainittu kielto älköön rajoittako kaupungissa olevan juomatehtaan omistajan oikeutta tilattaessa ostajille kaupungissa kuljettaa tuotteitaan.
Siitä ajasta, jolloin anniskelu on luvallinen hotelleissa, konditoreissa ja muissa ravintopaikoissa kaupungissa ja maalla, joissa ravintolaliikettä harjoitetaan, olkoon voimassa mitä siitä on säädetty tahi vastedes säädettäneen. Kestikievarissa, missä mallasjuomain anniskeleminen matkustavaisille on sallittu, olkoon semmoinen anniskele- minen kaiken vuorokautta luvallinen.
17 §. Olutta tahi portteria älköön myynti- tai anniskelu- paikassa annettako sille, joka nähtävästi on juovuksissa, eikä sillekään, joka ei ole täyttänyt viittätoista vuotta.
Sitä, joka on juovuksissa, ei saa ajaa ulos anniskelupaikasta, jossa hän mallasjuomaa on nauttinut, eikä hoitamatta jättää.
18 §. Joka kaupassa myy tahi ulosantaa vähemmän määrän, kuin myytäväksi kussakin tapauksessa on myönnetty, taikka 9 §:n säännöstä vastaan sallii ostettua paikalla nauttia, taikka rikkoo 6 §:ssä, 14 §:n 2 momentissa ja 15 §:ssä olevia kieltoja, taikka kestikievaritoimessansa anniskelee mallasjuomia muille kuin matkustavaisille, vetäköön sakkoa ensi kerran vähintään viisikolmatta ja enintään sataviisikymmentä markkaa ja toisen kerran vähintään seitsemänkymmentäviisi ja enintään kolmesataa markkaa. Jos se tapahtuu kolmannen kerran tahi useammin, olkoon sakko vähintään sataviisi- kymmentä ja enintään viisisataa markkaa. Myyntihuoneessa oleva tavara olkoon sitä paitsi joka kerta menetetty.
Jos joku ryhtyy myymään tahi anniskelemaan mallasjuomia, olematta, sillä tavoin kuin tässä asetuksessa säädetään, siihen oikeutettu, sakotettakoon, niinkuin edellä on sanottu, ja olkoon sen ohessa aina koko se mallasjuomavarasto, joka rikollisen luona tavataan, astioineen menetetty.
Jos joku, joka harjoittaa mallasjuomain myyntiä tai anniske- lua, todistetaan syypääksi siihen, että hän sen yhteydessä harjoittaa paloviinan taikka muitten poltettujen tahi tislattujen väkiviinajuomien luvatonta myymistä, tuomitta- koon hän, paitsi siitä säädettyyn edesvastaukseen, menettä- mään täten väärinkäyttämänsä myymis- tahi anniskelu- oikeutensa.
20 §. Jos joku rikkoo määräyksiä vastaan 2 §:n 6 momentissa, 11 §:n 2 tahi 3 momentissa, 14 §:n 1 momentissa, taikka 16 tahi 17 §:ssä, olkoon sakko ensimäiseltä kerralta vähintään viisi- kolmatta ja enintään seitsemänkymmentäviisi markkaa. Jos se toisen kerran tapahtuu, sakotettakoon vähintään viisi- kymmentä ja enintään sataviisikymmentä markkaa ja menettäköön myynti- tai anniskeluoikeutensa.
24 §. Mitä tässä edellä on säädetty kaupungista noudatetta- koon, 1 §:n 2 momentissa mainitulla poikkeuksella, myös kauppalan suhteen. Kaupungissa, jossa maistraattia ei ole, niin myös kauppalassa, olkoon sinne asetetun erityisen hallituksen asiana, mitä maistraatista tässä asetuksessa on sanottu. Kauppalan ääntövaltaisilla jäsenillä olkoon yhtäläinen valta, kuin 1, 2 ja 10 §:ssä on kaupunginvaltuus- miehille tahi yleiselle raastuvankokoukselle myönnetty.
Tämä asetus astuu voimaan 1 päivänä Kesäkuuta 1903, kuitenkin niin, että niissä toimenpiteissä, joihin sitä ennen ryhdytään mallasjuomain kaupan järjestämiseksi tämän asetuksen määräysten mukaan, on noudatettava mitä ylempänä on säädetty.
Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 24 p:nä Tammikuuta 1902.
Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään,
Suomeen asetettu Senaattinsa:
CONSTANTIN LINDER.
VALFRID SPÅRE.
EDV. BOEHM.
OSSIAN BERGBOM.
G. E. FELLMAN.
M. von BLOM.
E. R. NEOVIUS.
ARVID GENETZ.
D. W. ÅKERMAN.