Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus,
koskeva järjestystä passeja antaessa suomalaisille syntyperäisille asukkaille Keisarikunnassa oleskelemista varten.
Hänen Majesteettinsa Keisari on, Keisarillisen Suomen Senaatin alamaisesta esityksestä, Pietarhovissa ollessaan 5/18 p:nä Kesäkuuta 1903 suvainnut armossa, muuttaen, lisäten ja kumoten asiata koskevia asetuksia, vahvistaa seuraavan Asetuksen joka koskee järjestystä passeja antaessa suomalaisille syntyperäisille asukkaille Keisarikunnassa oleskelemista varten.
1. Keisarikuntaan matkustamista ja sen rajain sisällä oleskelemista varten antaa kaikkia säätyjä ja ammatteja oleville syntyperäisille suomalaisille passeja säädetyn kaavan (1 liitteen) mukaan enintään yhden vuoden ajaksi, kaupungissa asianomainen poliisilaitos tahi maistraatti ja maaseudulla asianomainen kruununnimismies. Kuitenkaan ei vaadita passia enintään kuukauden kestävää matkaa varten johonkin Suomen rajalla olevaan kihlakuntaan, paitsi semmoisiin paikkakuntiin, joissa matkustavaiset ovat velvollisia näyttämään ja merkityttämään passinsa.
Muistutus. Kuvernöörit varustavat vastamainitut viran- omaiset ja virkamiehet asianomaisesti allekirjoitetuilla passiblanketeilla.
2. Saadakseen passin asianomaiselta viranomaiselta tai virkamieheltä (1 art.) tulee hakijan näyttää kotipaikka- kuntansa poliisin antama todistus siitä, ettei ole esteitä hakijan Suomesta matkustamiselle. Siinä todistuksessa pitää myös olla mainittuna hakijan sääty sekä ammatti ja kotipaikka (kunta).
3. Asianomainen Suomen viranomainen saa, kun siihen on erittäin huomioon otettavia syitä, sallia Keisarikuntaan matkustamisen ilmankin 2 art:ssa mainitun todistuksen näyttämistä ja antaa silloin erityisen väliaikaisen matka- todistuksen (II liite), joka on voimassa enintään kolme kuukautta.
4. Passia annettaessa semmoiselle henkilölle, jonka asuinpaikanvalitsemis-oikeutta on Keisarikunnassa voimassa olevain lakien ja hallituksenmääräysten perustuksella supistettu, on niitä lakia ja määräyksiä noudatettava.
5. Jokaiselle henkilölle annetaan eri passi, paitsi 6 ja 7 art:ssa mainituissa tapauksissa.
6. Jos vaimo oleskelee miehensä luona, niin hän merkitään miehen passiin.
7. Yksityiselle henkilölle, joko miehen- tai vaimonpuoliselle, annettavaan passiin merkittäköön hänen pyynnöstänsä hänen luonansa asuvat:
a) pojat, naimattomat tyttäret, sukulaiset sekä ottolapset ja vajavaltaiset henkilöt kumpaakin sukupuolta, siihen asti kuin ne ovat päässeet 21 vuoden ikään;
b) sellaiset henkilöt, jotka vanhuuden tai kivuloisuuden tähden tarvitsevat toisen suojaa ja hoitoa.
Kuitenkin merkittäköön tämän artiklan a ja b momentissa mainitut henkilöt hakijan passiin ainoastaan siinä tapauksessa, että he kaikki kuuluvat samaan kuntaan. Se, joka on täyttänyt 21 vuotta, merkitään edellämainittuun passiin ainoastaan omalla suostumuksellansa.
8. Henkilöille, jotka, eivät ole tulleet täysi-ikäisiksi, ei anneta erityistä passia muuten kuin heidän vanhempainsa tai edusmiestensä pyynnöstä.
9. Passinomistaja, joka, hänelle viranomaisen Suomessa antaman passin määräajan kuluttua, tahtoo jäädä Keisarikuntaan pitemmäksi ajaksi oleskelemaan, on kolmessa kuukaudessa sanotun passiajan kuluttua itsekohtaisesti tahi kirjallisesti velvollinen kääntymään Pietarissa olevan Suomen Passiviraston puoleen, saadaksensa uuden passin Suomesta saadun passin vaihdoksi (III liite). Suomen viranomaisen tämän Asetuksen 3:nnen artiklan mukaan antamaa väliaikaista todistusta ei kuitenkaan Passivirastossa vaihdeta uuteen passiin.
10. Kun Suomen Passivirastossa on pyydetty saada Suomen viranomaisen antama passi vaihdetuksi uuteen passiin, tiedustelee Passivirasto asianomaiselta Kuvernööriltä sitä paikkakuntaa, missä passinottajalla viimeksi on ollut kotipaikkaoikeus, hänen siviilisäätyänsä, kaikkien hänen perheenjäsentensä ikää, myöskin semmoisten, joita ehkä ei olekaan passiin merkitty, onko hän ollut syytteen alaisena tahi onko hänellä veroja maksamatta sekä onko mitään estettä hänen eteenkinpäin Keisarikunnassa oleskelemiselle. Sen ohessa Passivirasto antaa hakijaile vastamerkin (IV liite), enintään puolen vuotta voimassa olevan. Siten saadun selvityksen perusteella, jonka asianomainen Kuvernööri maksuttomasti toimittaa, antaa sitten Passivirasto hakijalle, ellei hänen Keisarikunnassa oleskelemiselleen ole estettä, passin hänen saamansa vastamerkin sijaan.
11. Niiden, jotka haluavat saada passia Suomen Passi- virastosta, on sinne maksettava heille pannut verot ja muut kruununmaksut.
12. Pyynnöstä antakoon Suomen Passivirasto passeja enintään viiden vuoden ajaksi sillä ehdolla että kruununverot ja passimaksut suoritetaan koko passiin merkityltä ajalta.
13. Suomen Passivirasto on oikeutettu pätevillä perusteilla kolmeksi kuukaudeksi, vaan ei kauvemmaksi, myöntämään määräajan pitennystä Passiviraston tahi viranomaisen Suomessa antamille passeille, joiden määräaika on ohitse. Semmoinen pitennys merkitään itse passiin taikka annetaan passin sijaan vastamerkki (IV liite).
14. Syntyperäiselle suomalaiselle, joka on merkitty perheen päämiehelle annettuun yhteiseen passiin, antakoon Keisarikunnassa sen paikkakunnan poliisi, missä puheenalainen henkilö oleskelee, sieltä matkustamista varten erityisen todistuksen, joka on voimassa enintään kuusi kuukautta.
15. Suomen Suuriruhtinaanmaan Ministerivaltiosihteerin asia on tämän Asetuksen määräysten nojalla antaa johtosääntö Suomen Passivirastolle.
Ministerivaltiosihteeri Plehwe.