Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Helsingin poliisilaitos 1903 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Helsingin poliisilaitos 1903

Armollinen Asetus

Joulukuun 15 p:nä 1897 Helsingin kaupungin poliisilaitoksesta annetun Armollisen Asetuksen eräiden pykäläin muuttamisesta.

Hänen Majesteettinsa Keisari on Keisarillisen Suomen Senaatin alamaisesta esityksestä, Tsarskoje Selossa ollessaan 13/26 p:nä Maaliskuuta 1903, suvainnut Armossa, väliaikaisena toimenpiteenä viideksi vuodeksi eteenpäin vahvistaa alempana olevan asetuksen Joulukuun 15 p:nä 1897 Helsingin kaupungin poliisilaitoksesta annetun Armollisen Asetuksen 2, 4, 7, 8, 9, 10, 17, 22 ja 32 §:n muuttamisesta.

2 §. Poliisilaitoksen toimintaa hoitavat läänin Kuvernöörin valvonnan alaisina yksi poliisimestari, yksi vanhempi ja yksi nuorempi poliisimestarin apulainen, yksi sihteeri, yksi rikoskomissarius, kaksi notariusta, neljä kanslistia sekä tarpeellinen määrä komissariuksia, ylikonstaapeleita ja konstaapeleita.

Sitä paitsi asetettakoon erityisten laitosten tahi yhtiöitten anomuksesta ylimääräisiä poliisikonstaapeleita, jos nämät laitokset tahi yhtiöt sitoutuvat suorittamaan siihen tarvittavan palkkauksen.

4 §. Helsingin kaupungin poliisimestari nimitetään virkaan ja erotetaan siitä Kenraalikuvernöörin esityksestä Armollisella päiväkäskyllä. Poliisimestarinapulaiset nimittää virkaan ja siitä erottaa Kenraalikuvernööri sellaisten henkilöiden joukosta, jotka täyttävät poliisimestarinvirkaa varten määrätyt hakukelpoisuusehdot.

7 §. Poliisimestarilla on virka-arvo Suomen Suuriruhtinaan- maassa voimassa olevan arvo-järjestyksen kuudennessa, vanhemmalla poliisimestarinapulaisella seitsemännessä, nuoremmalla poliisimestarinapulaisella kahdeksannessa, sihteerillä ja rikoskomissariuksella kahdennessatoista sekä muilla komissariuksilla neljännessätoista luokassa; nämät henkilöt ovat oikeutetut olemaan osallisia siviiliviraston leski- ja orpokassaan siinä pensioniluokassa, mihin he säädetyssä järjestyksessä luetaan.

8 §. Kuvernöörillä on valta, ilmoitettuaan asian Kenraali- kuvernöörille, myöntää poliisimestarille ja tämän apulaisille virkavapautta, ei kuitenkaan pitemmäksi kuin kuuden viikon ajaksi, ja määrätä toinen sovelias henkilö virkaa sill'aikaa hoitamaan.

Jos poliisimestari tahi poliisimestarinapulainen hakee virkavapautta pitemmäksi aikaa, lähettäköön Kuvernööri hakemuksen oman lausuntonsa kanssa Kenraalikuvernöö- rille, joka siitä antaa määräyksen.

Virkavapautta muille poliisilaitoksen virkamiehille myöntä- köön poliisimestari enintään neljäntoista päivän ajaksi. Pitemmän vapauden hakemuksen ratkaisee Kuvernööri.

Virkavapautta poliisipalvelijoille myöntää poliisimestari.

9 §. Poliisimestari, poliisimestarinapulaiset ja sihteeri saavat, vanhuuden tahi sairauden tähden virasta erotessaan tahi siitä erotettaessa, loppuiäksensä pensionia yleisistä varoista niiden asetusten mukaan, jotka ovat voimassa pensionin antamisesta siviilivirkamiehille, mutta rikoskomissarius, muut komissariukset, ylikonstaapelit ja konstaapelit saavat pensionia niiden perusteiden mukaan, jotka ovat säädetyt 31 p:nä Tammikuuta 1816 ja 17 p:nä Heinäkuuta 1849 annetuissa armollisissa julistuksissa, joka pensioni niinikään suoritetaan valtiovaroista.

10 §. Poliisimestarin tahi poliisimestarinapulaisen tekemää virkarikosta koskevat asiat ovat otettavat käsiteltäviksi ja tuomittaviksi Turun Hovioikeudessa. Muut poliisilaitokseen kuuluvat virkamiehet ja palvelijat ovat tekemistään virka- rikoksista syytettävät ja tuomittavat alioikeudessa.

Virkavirheestä tahi laiminlyönnistä, joka ei ole sitä laatua, että siitä myöskin tulee seurata edesvastausta lain mukaan, antakoon Kuvernööri poliisimestarille ja poliisimestarin- apulaisille muistutuksen tahi nuhteet, joko suullisesti taikka kirjallisesti, taikkapa ilmoittakoon hairauksen Kenraali- kuvernöörille.

Jos joku muu poliisilaitoksen palveluksessa oleva virkamies tekee itsensä vikapääksi semmoiseen hairaukseen, antakoon poliisimestari hänelle nuhteet tahi varoituksen, suullisesti tahi kirjallisesti, taikka tehköön ilmoituksen asiasta Kuver- nöörille; ja Kuvernöörillä on oikeus tuomita syyllinen enintään viidensadan markan sakkoon taikkapa erottaa hänet virastaan.

Ylikonstaapelin tahi konstaapelin virheen tahi laiminlyönnin rankaiskoon poliisimestari nuhteilla tahi varoituksella, palkka- tahi virka-asteen alennuksella taikka sitte virasta erottamalla.

17 §. Lähinnä poliisimestaria pitävät poliisimestarinapulaiset (vanhempi ja nuorempi) poliisikuntaa silmällä. Heidän on oltava poliisimestarilla apuna poliisimiehistön virantoimi- tuksen ohjaamisessa, ja ovat he ensi kädessä vastuunalaiset siitä että mainittu miehistö täyttää velvollisuutensa.

Vanhemman ja nuoremman poliisimestarinapulaisen velvollisuudet määrätään eri johtosäännössä, jonka Kuvernööri antaa poliisimestarin esityksestä.

22 §. Piiripoliisin komissariusten tulee valvoa järjestyksen voimassa pitämistä piirisssään; alati pitää silmällä konstaapelien käytöstä virassa ja sen ulkopuolella sekä antaa heille tarpeellisia neuvoja ja määräyksiä; mikäli mahdollista saapua piirin poliisiasemalle sekä käydä läpi alaistensa palvelusmiesten ilmoitukset sattuneista tapahtumista ja toimittaa heidän asianaan olevat tiedustelemiset ja selvitykset sekä kaikesta, mikä saattaa antaa aihetta enempiin toimenpiteihin, laatia kirjallinen ilmoitus, joka seuraavana aamuna poliisimestarin määräämällä tunnilla on jätettävä kansliaan esiteltäväksi poliisimestarille; viivyttelemättä ilmoittaa kaikki sellaiset rikokset, jotka kuuluvat etsivään poliisiosastoon, sille osastolle sekä tärkeämmissä tapauksissa myöskin jommallekummalle poliisimestarinapulaiselle tahi poliisimestarille; sekä heidän alaistensa palvelusmiesten avulla pitää niitä päiväkirjoja ja luetteloja, joita poliisimestarin määräysten mukaan tulee olla joka poliisiasemalla.

32 §. Joka päivä Kuvernöörin määrättävällä ajalla pitää poliisimestarin ja poliisimestarinapulaisten, ellei tauti taikka muu laillinen syy heitä estä, saapua poliisikamariin ottamaan tietoa piirikomissariuksilta sekä etsivästä-, opetus- ja siveys- poliisiosastoista saapuneista kirjallisista ilmoituksista kuin myös vastaanottamaan komissariusten ja osastonjohtajain suullisia tiedonantoja kaikesta, mikä edellisen vuorokauden kuluessa on vartiomiehistön huomiota puoleensa vetänyt, sekä tämän kuin myös senkin johdosta, mitä muut henkilöt ovat ilmoittaneet, ryhtyä niihin toimenpiteihin, joita kunkin asian laatu vaatii.

Ministerivaltiosihteeri Plehwe.