Armollinen Asetus
poliisin järjestämisestä niissä kaupungeissa, joissa on täydellinen poliisilaitos.
Hänen Majesteettinsa Keisari on Suomen Suuriruhtinaan- maan Ministerivaltiosihteerin alamaisesta esityksestä Pietarhovissa ollessaan Elokuun 13/26 p:nä 1903 suvainnut, muuttaen Helsingin, Turun, Viipurin, Tampereen, Porin, Hämeenlinnan, Kuopion, Hangon ja Nikolainkaupungin poliisille voimassa olevat poliisijärjestykset, Armossa vahvistaa seuraavan Asetuksen poliisin järjestämisestä niissä kaupungeissa, joissa on täydellinen poliisilaitos.
I Luku.
Kaupunginpoliisin kokoonpanosta ja järjestämisestä.
1 §. Kaupungeissa, joissa on täydellinen poliisilaitos, hoitaa poliisin toimintaa, läänin Kuvernöörin ylivalvonnan alaisina, yksi poliisimestari, yksi sihteeri ja määrätty luku komisariuk- sia, ylikonstaapeleita ja konstaapeleita.
Sitä paitsi on muutamien kaupunkien poliisilaitoksissa: poliisimestarinapulaisia, yksi rikoskomisarius, yksi notarius ja yksi kanslisti.
2 §. Poliisimestarin ja poliisimestarinapulaiset nimittää virkaan Kuvernöörin esityksestä Kenraalikuvernööri. Muut kaupungin poliisin virkamiehet nimittää poliisimestarin esityksestä Kuvernööri. Poliisipalvelijat (ylikonstaapelit ja konstaapelit) asettaa poliisimestari.
3 §. Erityisten laitosten tahi yhtiöitten pyynnöstä sekä markkinoita ja muita erinomaisia tilaisuuksia varten ottakoon poliisimestari ylimääräisiä konstaapeleita, joitten palkkaus suoritetaan asianomaisten laitosten tahi yhtiöitten taikka erittäin siihen tarkoituksen määrätyistä varoista.
4 §. Kaupunkien poliisihenkilökunta otetaan sellaisista henkilöistä, jotka osaavat venäjää sekä paikallisväestön kieltä.
Sihteerillä tulee olla sama hakukelpoisuus kuin lääninkanslisteille ja lääninkonttoristeille on säädetty. Lainopillisesti sivistyneillä henkilöillä on kuitenkin etuoikeus sanottuun virkaan asetettaessa.
Rikoskomisarius otetaan ylemmän hallinto- tahi lainopillisen tutkinnon suorittaneista henkilöistä.
II Luku.
Kaupunginpoliisin velvollisuuksista yleensä.
15 §. Kaupunkien poliisin velvollisuuksiin kuuluu: pitää silmällä, että lakeja ja hallituksen määräyksiä noudatetaan; harrastaa yleisen rauhan, hyvän järjestyksen ja tavan sekä omaisuuden ja hengen turvallisuuden ylläpitämistä; estää kaikenlaisia tapaturmia; ehkäistä ja estää rikoksia sekä ryhtyä toimenpiteihin niitten henkilöin saattamiseksi lailliseen edusvastaukseen, joita epäillään rikollisista teoista.
16 §. Kaupunkien poliisin tulee erittäin pitää huolta juhla- päivien noudattamisesta sekä katsoa, että tarkasti noudate- taan niitä säännöksiä ja määräyksiä, jotka koskevat keisarillisten ja muiden juhlapäiväin juhlallista viettämistä, asianmukaisten lippujen käyttämistä sattuvissa tapauksissa ja juhlavalaistusta.
17 §. Poliisi on velvollinen valvomaan niitten säännösten tarkkaa noudattamista, jotka koskevat yleisiä kokouksia ja istuntoja sekä julkisia teatterinäytäntöjä, näytelmiä, huvituksia, konsertteja, arpajaisia, kirjallisuuden tuotteitten julkilukemista ja puheitten pitämistä sekä että itse julki- lukemista, konsertteja ja näytäntöjä älköön toimitettako ilman asianomaisten viranomaisten lupaa.
18 §. Poliisi katsoo, että väkeväin juomain valmistamista ja myyntiä koskevia asetuksia noudatetaan, ja pitää erittäin silmällä sekä semmoisia henkilöitä, jotka ovat epäluulon alaiset sellaisten juomain luvattomasta valmistamisesta ja myymisestä, että kaupungissa olevia ravintoloita, konditorioita, ruokamajoja ja muita ravintopaikkoja.
19 §. Yhdessä kaupungin satamamestarin ja satama- palvelijain kanssa valvoo poliisi satamajärjestyksen noudattamista ja antaa niille tarvittaessa semmoista virka- apua kuin siihen tahi muutoin järjestyksen voimassa pitämiseen saattaa olla tarpeen. Poliisi pitää sen ohessa silmällä, että yleisön käytettäväksi aiotut höyrylaivat, alukset tahi veneet eivät ota kuljettaaksensa enemmän matkustajia kuin siitä säädetyt määräykset sallivat.
20 §. Poliisin tulee huolehtia terveyden edistämistä ja tarkasti katsoa, että kaupungin katujen, torien, pihamaitten, makkien ja likakaivojen puhtaana pitämistä ei laiminlyödä, sekä yleensä valvoa niitten määräysten noudattamista, jotka terveydenhoidosta ovat yleisissä asetuksissa ja johto- säännöissä annetut.
21 §. Poliisin tulee valvoa, että säännöksiä höyrypannujen käyttämisestä kuin myös määräyksiä työväen suojelemisesta sekä ohjeita lasten käyttämisestä kaupassa, käsitöissä ja tehtaissa tarkasti noudatetaan sen mukaisesti mitä siitä voimassa olevissa asetuksissa on säädetty.
22 §. Poliisin tulee, sovelluttaen irtolaisiin ja kerjäläisiin nähden niitä sääntöjä, jotka laissa ja asetuksissa ovat siitä säädetyt, valvoa köyhäin elatusta koskevien johtosääntöjen ja määräysten noudattamista.
23 §. Poliisin velvollisuutena on katsoa, että annettuja yleisiä taksoja asianmukaisesti noudatetaan; että pituus-, astia- ja painomittoja koskevaa asetusta seurataan; että torikaupassa järjestystä ja kuntoa noudatetaan; ettei sitä harjoiteta muualla kuin sitä varten määrätyillä paikoilla eikä luvatto- malla ajalla; että metsästystä ja kalastusta koskevia voimassa olevia asetuksia ei rikota; että myrkyllisten, helposti syttyvien ja räjähtävien aineitten kauppaa koskevia määräyksiä noudatetaan; sekä ettei elinkeinoja luvattomasti harjoiteta.
24 §. Poliisin tulee ryhtyä poliisiviranomaisille kuuluviin toimiin henkikirjoitukseen nähden.
25 §. Poliisin velvollisuuksiin kuuluu sen valvominen, että kaupungin kulkuyhdistykset pidetään asianmukaisessa kunnossa ja valaistaan sekä että kaupungin yleiset istutukset, muistopatsaat, rakennukset kuin myös kaikki yleisesti käytettäväksi tahi kaupungin kaunistamiseksi aiotut kaikenlaiset laitokset suojellaan raiskaukselta. Poliisin tulee katsoa, että katukäytävät pidetään puhtaina kaikesta keskuusliikkeelle haitallisesta lumesta ja tarvittaessa hiekoitetaan.
26 §. Poliisin tulee pitää silmällä, että kaduille ja avoimille paikoille päin olevain porttien ja aitauksien ulko-osia rumentavat puutteellisuudet viipymättä poistetaan sekä että rakennustyöt kaupungissa suoritetaan sitä varten vahvistettujen ohjeitten mukaan.
27 §. Poliisin on pidettävä silmällä kuorma- ja pika-ajureita, vuokrasoutajia, kantajia, kaupunginlähettejä sekä omnibus-, höyryvene-, raitiotie- ja muunlaiseen yleisesti käytettäväksi aiottuun liikkeesen otettua palvelusväkeä, niin että he, säädyllisesti käyttäytyen, rehellisesti palvelevat niitä, jotka heidän apuaan pyytävät, sekä pitävät ajokalunsa, omni- businsa ja purtensa kelvollisessa kunnossa, ollen poliisin asia määrätä kaupungin pika-ajurien ulkovaatetuksen kuosi sekä heidän ajoneuvojensa laatu.
28 §. Poliisin tulee pitää silmällä kaupungin kestikievaritaloa ynnä siihen kuuluvia kyytimiehiä, kyytihevosia sekä ajokaluja ja muita kapineita kuin myös ratkaista matkustavain ja kestikievarinisännän tahi kyytimiesten välillä syntyviä riitaisuuksia.
29 §. Tapaturmain ehkäisemiseksi tulee poliisin estää hurjaa ajamista kaupungin kaduilla ja avoimilla paikoilla sekä heikolle jäälle menemistä.
30 §. Markkinoilla ja julkisissa huvituksissa sekä yleensä semmoisissa tilaisuuksissa, jolloin väkeä kokoontuu enemmältä taikka ajoneuvojen ahdinkoa syntyy, on poliisin ryhdyttävä tarpeellisiin varokeinoihin järjestyksen voimassa pitämiseksi ja tapaturmain estämiseksi.
31 §. Poliisi on velvollinen alati pitämään vaaria, että noudatetaan yleisen lain ja erityisten asetusten säännöksiä varokeinoista tulipaloa vastaan sekä tulenarkain aineitten kuljettamisesta ja varastoon panemisesta, kuin myös, tulipalon sattuessa, ryhtyä niihin toimiin, jotka voimassa olevassa kaupungin palojärjestyksessä ovat semmoisia tilaisuuksia varten säädetyt. Poliisin tulee myös katsoa, ettei kaupunkiin ilman asianomaista lupaa laiteta maaliin- ampumisrataa ja ettei luvatonta ampumista saa tapahtua.
32 §. Poliisin tulee estää eläinten rääkkäämistä, pitää vaaria että koirien ja muitten eläinten päästämisestä kaduille ja toreille säädettyjä ohjeita noudatetaan sekä saattaa lailliseen edesvastaukseen niitä henkilöitä, jotka ovat sanottuja ohjeita rikkoneet.
33 §. Kun ihmisiä tavataan ulkona kodostaan ja asunnostaan joko sairastuneina taikka juopuneina ja siten toisen avun tarpeessa sekä kun löydetään joku kuollut, on poliisin ryhdyttävä niihin toimenpiteihin, joita asianhaarat vaativat.
34 §. Poliisin tulee pitää silmällä matkustavia, jotka kaupun- kiin saapuvat, ja niistä pitää erityistä luetteloa sekä valvoa siirtolaisia ja siirtolaiskonttoreja.
35 §. Poliisin on sillä tavoin kuin palkkaussäännössä määrä- tään annettava virka-apua sille isännälle ja palkolliselle, jonka oikeus siihen on selvä, niin myös, jos ei siihen laillista estettä ole, tehtaanisännöitsijäin, käsityöliikkeenomistajain tahi laivanpäällikköjen ilmoituksesta ja heidän vastuullaan etsiskellä ja ottaa kiinni palveluksestaan karanneita työn- tekijöitä, oppipoikia ja merimiehiä sekä myöskin tuoda ne takaisin heidän palvelukseensa.
36 §. Hyvien tapojen ylläpitämisen edistämiseksi poliisin tulee ryhtyä toimiin estääksensa paritusta sekä muunlaista myötä- vaikutusta haureuteen, kuin myös pitää silmällä niitä, jotka yleisesti antautuvat haureuden välikappaleiksi, sekä valvoa heitä terveydenhoitoon nähden.
37 §. Poliisin velvollisuutena on estää ja ehkäistä rikoksia ja tulee poliisin sitä varten erityisen huomionsa alaisena pitää sellaisten henkilöin toimia, jotka ammattimaisesti myyvät ja ostavat tiettävästi varastettua tavaraa ja yleensä ovat tunnetut taipuvaisuudesta rikoksiin.
38 §. Kaupungin poliisilaitoksen valta ja velvollisuudet ovat rajoitetut kaupunkiin ja siihen yhdistetyn alueen piiriin.
Rikoksentekijöitä ja karkureja takaa ajaessaan on kumminkin kaupunginpoliisilla oikeus etsiskellä sellaisia henkilöitä kaupungin piirin ulkopuoleltakin sekä, noudattaen mitä laki säätää, vangita heidät.
39 §. Kaupunginpoliisissa palvelevat henkilöt ovat velvolliset antamaan toisilleen apua. Tarvittaessa on kaupungin- poliisilla oikeus vaatia apua muitten paikkakuntain poliisilta, ollen se velvollinen myöskin itse antamaan tarpeellista virka- apua sekä muitten paikkakuntain poliisille että kaupungin viranomaisille ja yksityisille henkilöille.
III Luku.
Kaupunkien poliisilaitosten, poliisivirkamiesten ja poliisi- palvelijain erityisistä velvollisuuksista.
40 §. Poliisimestari on kaupungin poliisilaitoksen päällikkö ja tulee hänen semmoisena valvoa hyvän tavan ja järjestyksen voimassa pitämistä kaikessa, mikä tämän Asetuksen tahi muitten asetusten mukaan on poliisin asia, sekä on vastuun- alainen kaikista niistä toimista, joihin poliisihenkilökunta hänen käskystään ryhtyy.
41 §. Poliisimestarin tulee opettamalla hankkia käskyn- alaisilleen ne tiedot, jotka heille ovat tarpeelliset virka- velvollisuuksiensa asianmukaiseen täyttämiseen, kuin myös alati tarkoin valvoa heidän virkatoimiaan sekä aika ajoin äkkinäisillä tarkastuksilla hankkia vakuutta siitä, ovatko he virassaan uutterat ja onko heillä poliisivirkaan tarvittavat ominaisuudet.
42 §. Kun tehty rikos tahi sen yritys on poliisille ilmoitettu, tulee poliisimestarin viipymättä vaatia saadaksensa tahi rikospaikalla itse hankkia selvitystä rikoksen laadusta, ryhtyä toimiin rikoksentekijän ja rikoksessa osallisten ilmi saami- seksi sekä, kun on laillista syytä, määrätä rikollinen tahi rikolliset otettavaksi säilyyn, josta ilmoitus on neljänkolmatta tunnin kuluessa asianomaiselle tuomioistuimelle tehtävä; ja on, jos tarpeelliseksi nähdään, erityinen tutkimus poliisi- kamarissa toimitettava. Törkeämmistä rikoksista ja kaiken- laisista semmoisista tapauksista, jotka ovat erittäin huomat- tavia, tulee poliisimestarin heti ilmoittaa Kuvernöörille, mainiten mihin toimiin ne ovat antaneet aihetta.
43 §. Jos väkeä kokoontuu yhteen ja väkijoukko osoittaa tahtovansa häiritä yleistä turvallisuutta tahi järjestystä eikä hajaannu poliisin kehotuksesta, tulee poliisimestarin viipymättä siltä tiedon saatuaan saapua paikalle ja ryhtyä niihin toimenpiteihin, jotka järjestyksen voimassa pitämiseksi saattavat olla tarpeen, sekä, ellei järjestys näitten toimen- piteitten kautta heti palaudu, viipymättä ilmoittaa asia Kuvernöörille. Kuvernöörin käskyä tahi määräystä odottaessaan poliisimestari on velvollinen epäjärjestyksen poistamiseksi ryhtymään kaikkiin asianhaarain vaatimiin toimiin.
...
52 §. Etsivän poliisin henkilökunnan ja erittäinkin sen komisa- riuksen sekä rikoskomisariuksen, missä semmoinen on, tulee etupäässä koettaa saada ilmi rikoksia ja, kun sellainen rikos on saatu ilmi, heti panna toimeen asianmukainen tutkimus, kerätä ja selvittää kaikki rikoksen yhteydessä olevat seikat, todistukset ja todistusaiheet, pitää huolta sellaisen selvi- tyksen säilyttämisestä, joka muuten helposti voisi hävitä, ja yleensä ryhtyä rikoksesta johtuviin toimenpiteihin, sekä heti kun tutkimus on loppuun saatettu poliisimestarille antaa täydellinen ja seikkaperäinen raportti kaikista tutkimuksen kautta ilmi saaduista seikoista, jotka saattavat asiaa selvittää. Tärkeämmissä tapauksissa pitää etsivän poliisin komisariuksen taikka rikoskomisariuksen itse toimittaa tutkimus rikospaikalla.
Paitsi sitä tulee etsivän poliisin ottaa kiinni irtolaisia sekä pitää silmällä sellaisia henkilöitä, jotka ovat saattaneet itsensä epäluulon alaisiksi ammattimaisesta varastetun tavaran kätkemisestä, pahantekijäin suojelemisesta taikka muunlaisesta rikoksen suosimisesta.
...
54 §. Siveyspoliisin tulee valvoa, että rikoksia siveellisyyttä ja säädyllisyyttä vastaan ei saa tapahtua sekä, sen mukaan kuin siitä on erittäin säädetty taikka vastedes säädetään, ryhtyä sopiviin toimenpiteihin kuppatautien levenemisen estämi- seksi. Niissä kaupungeissa, joissa ei ole siveyspoliisia, kuuluvat tässä artiklassa mainitut velvollisuudet etsivälle poliisille.
55 §. Virantoimituksessa ollessaan järjestys- ja keskuspoliisin komisariusten, ylikonstaapelien ja konstaapelien pitää käyttää heille määrättyjä virkapukuja taikka, milloin jostakin syystä niitten käyttämistä ei katsota sopivaksi, olla varus- tettuina säädetyllä virkamerkillä, jonka näyttäminen oikeuttaa heitä ryhtymään tarpeellisiin toimiin ja määräyk- siin. Etsivän poliisin komisarius, ylikonstaapelit ja konstaapelit sekä siveyspoliisin henkilökunta eivät käytä virkapukua ja tulee heidänkin olla varustettuina ylempänä säädetyllä virkamerkillä.
...