Ohjeita
siviili- ja sotilasviranomaisten keskinäisestä suhteesta.
1. Kenraalikuvernööri, hänelle uskotun alueen siviili- hallinnon korkeimpana päällikkönä, sekä sotajoukkojen komentaja, piirinsä sotajoukkojen korkeimpana päällikkönä, nauttivat kukin alallansa yhtäläisiä oikeuksia.
2. Edelläolevan nojalla tulee Kenraalikuvernöörille ensimmäinen sija ja kaikki sitä vastaavat kunnianosotukset kaikissa juhla- ja julkisissa tilaisuuksissa, kirkollisissa ja muissa juhlamenoissa, joilla ei ole yksinomaan sotilaallinen luonne. Sotajoukkojen keskuudessa, katsasteluissa, paraadeissa, vahtiparaadeissa ja muissa tilaisuuksissa on sotajoukkojen komentajalla ensimmäinen sija; ja jos hän on rintamassa läsnä, eivät sotajoukot tee kunniaa Kenraali- kuvernöörille. Sotajoukkojen komentajan poissa ollessa tehdään kunniaa Kenraalikuvernöörille hänen arvonsa mukaan.
3. Kenraalikuvernöörin asunnon edustalle asetetaan parivahdit.
4. Hallitusviranomaisten toimeenpanemissa juhlatilaisuuksissa, joissa Kenraalikuvernöörille sekä siviilihallinnon ylemmille virkamiehille on osotettu erityiset kunniasijat, on sellainen valmistettava myöskin sotajoukkojen komentajalle.
5. Jos sotajoukkojen komentaja sotilaspiirissään saapuu sellaiseen paikkaan, missä Kenraalikuvernööri oleskelee, tahi päin vastoin, jos tämä saapuu paikkaan, jossa sotilaspiirin sotajoukkojen komentaja on asuntoa, käy saapunut paikalla asuvata tervehtimässä.
6. Kenraalit (sotajoukkojen komentajaa lukuunottamatta), ellei heillä ole korkeampaa arvoa kuin Kenraalikuvernööril- lä, sekä kaikki esiupseerit, joilla on vähintään rykmentin- komentajan arvo ja jotka pitemmäksi kuin kolmen vuoro- kauden ajaksi saapuvat paikkaan, jossa Kenraalikuvernööri asuu, käykööt paraatipuvussa hänen luonansa kunnia- tervehdyksellä. Ne kenraalit, jotka arvoltaan ovat Kenraali- kuvernööriä vanhemmat, käyvät häntä tervehtimässä "tavalliseen virkapukuun" puettuina.
Samaa on kuvernöörien (kaupunginpäällikköjen ja ylipoliisi- mestarien) sekä ylemmän poliisipäällystön (poliisimestarien, piiripäällikköjen, piiripoliisikomisariusten ja poliisikomisa- riusten) noudatettava piirin sotajoukkojen komentajan suhteen, kun he saapuvat paikkaan, jossa hän on asuntoa, jolloin, pukuun nähden, siviili- ja hovivirkamiehet noudatta- vat heille tässä suhteessa säädettyjä ohjeita
(Asetuskokoelma, III nidos, 1896, lisäys art:aan 531, "Ohjeita siviilivirkamiesten ohjesäännön-mukaisesta vaatetuksesta", 31 art:an 15 mom. ja maaliskuun 26 p:nä 1882 Kaikkein- korkeimmin vahvistetut "Ohjeet hovivirkamiehille heille säädettyjen erilaisten pukujen pitämisestä").
Muist. Asetuskokoelman vuodelta 1876 II nidoksen 1 osan 465 art:n mukaan on Moskovan Kenraalikuvernöörillä etusija kaiken sotilaspäällystön edellä, vaikka heillä olisikin korkeampi arvo kuin hänellä, lukuunottamatta kumminkaan ylikenraaleja ja virkamahdiltaan niiden vertaisia henkilöitä.
7. Kun Kenraalikuvernööri saapuu alaiseensa kaupunkiin, pitää, tulopäivänä, karnisoonipäällikön, paraatipuvussa, käydä Kenraalikuvernöörin luona kunniatervehdyksellä, jos hän on arvoltaan nuorempi kuin tämä. Karnisoonipäällikön, niin myös kaiken sotilaspäällystön ylimalkaan, jotka arvoltaan ovat Kenraalikuvernööriä vanhemmat, pitää, "tavallisessa virkapuvussa", käydä häntä tervehtimässä. Kunniatervehdyksellä ollessaan hankkii karnisoonipäällikkö tahi vanhin sotilaspäällikkö Kenraalikuvernööriltä lupaa muun päällystön esittämiseen hänelle, jonka jälkeen hän määrättynä aikana esittää kaikki kaupungissa olevat kenraalit ja jaotettujen sotajoukkojen komentajat. Niissä kaupungeissa ja kylissä, joissa ei ole kenttä- eikä paikallisen sotaväen hallituksia, käy saapuvan Kenraalikuvernöörin luona kunniatervehdyksellä vanhin siellä asuva esi- tai yliupseeri. Tätä kaikkea noudattaa lääninpääkaupungissa kuvernööri (kaupunginpäällikkö ja ylipoliisimestari) ja muissa paikoissa, paitsi lääninpääkaupungeissa, korkein poliisipäällystö, jos sotajoukkojen komentaja saapuu paikkaan, joka on hänen piirissään, niin myös sotaministerin tahi kenraalien, jotka ovat komennetut Kaikkeinkorkeimmas- ta käskystä, saapuessa. Tällöin on ensinmainittujen virka- miesten, pukuun nähden, noudatettava heille vahvistettuja määräyksiä (6 art.).
8. Edelliseen artiklaan otettuja ohjeita noudattaa sotilas- päällystö ministerien ja sellaisten esimiesten, joilla on sama toimivalta kuin ministereillä, sekä tarkastusta toimittavien senaattorien saapuessa virka-asioissa. Sitä vastoin esitetään, ministerien apulaisten saapuessa, heille ainoastaan nuorempi päällystö; jos saapuvalla on sotilas- arvo, tapahtuu kunniatervehdys paraatipuvussa, muussa tapauksessa "tavallisessa virkapuvussa".
9. Sellaisessa paikassa, missä on Kenraalikuvernööri, tulee niiden henkilöiden, jotka täyttävät komentajan tehtävät, Kenraalikuvernöörinhallitukselle kirjallisesti ilmoittaa sota- väen kokoamisista sekä sotajoukkojen ekseerauksista ja harjoituksista kasarmialueen ulkopuolella, niin myös jokaisen sotilashenkilön saapumisesta kaupunkiin. Sellaisista sota- joukkojen keskuudessa mahdollisesti sattuvista tapauksista, joilla on yhteyttä yleisen järjestyksen kanssa, ilmoittakoot sanotut henkilöt Kenraalikuvernöörille.
10. Sellaisissa paikoissa, missä piirin sotajoukkojen komentaja oleskelee, pitää vanhimman poliisipäällystön (ylipoliisimestarin, poliisimestarin, piiripäällikön, piiripoliisi- komisariuksen tahi poliisikomisariuksen) hänelle ajallansa ilmoittaa tulipaloista ja erinäisistä sotajoukkojen keskuu- dessa sattuneista tapauksista sekä niistä tilaisuuksista, joilloin sotilashenkilöt rikkovat lain säätämää järjestystä, jonka ohessa hänen on tälle lähetettävä jäljennökset niistä tiedoista, mitkä Kenraalikuvernöörille on jätetty saapuneista henkilöistä.
11. Missä sotilaspiirin sotajoukkojen komentaja oleskelee, ja missä ei ole Kenraalikuvernööriä, tulee ensimmäinen sija sotajoukkojen komentajalle kaikissa juhlallisissa kokouksissa ja juhlamenoissa.
Muist. Ajan ja paikan määrääminen juhlallisille kokouksille ja juhlamenoille sekä onnentoivotusten vastaanottamiselle juhlapäivinä on kokonaan paikkakunnan korkeimman siviiliviranomaisen vallassa.
12. Kaikista juhlallisista kokouksista sekä yhteiskunnallisista ja kirkollisista juhlamenoista, kansanhuveista ja muista sellaisista tilaisuuksista tulee
Kenraalikuvernöörinhallituksen ajallansa antaa tieto piiri- esikunnalle, ilmoittaen kokouksen ajan ja paikan. Jos sota- joukkojen on otettava osaa juhlamenoihin, on niiden aika ja paikka määrättävä siviili- ja sotilasviranomaisten kesken sitä ennen tehdyn sopimuksen mukaan.
13. Sotajoukkojen komentaminen juhlamenoihin, kirkko- paraateihin ja poliisin avuksi tapahtuu sotilaspäällystön toimesta, voimassa olevain sotilaallisten ohjesääntöjen perusteella. Sotilassoittokunnan komentaminen kansan- huveihin tapahtuu sitä vastoin siviili- ja sotilasviranomaisten kesken tehdystä sopimuksesta.
14. Näiden ohjeiden soveltamisessa osastonpäällikköihin, jotka ovat kahden korkeimman siviili- ja sotilasvirkamiehen alaiset, mutta joilla on ylhäisempi asema kuin kuvernööreillä ja divisioonanpäälliköillä, ovat alempana mainittavat säännökset noudatettavina:
a) hallitusviranomaisten toimeenpanemissa juhlallisissa kokouksissa pidätetään osastonpäälliköille erityiset kunnia- sijat samojen perusteiden mukaan, jotka paikallisen siviili- hallinnon korkeimpiin jäseniin nähden ovat noudatettavina;
b) niissä paikoissa, missä osastonpäällikköjä oleskelee, ja missä ei ole Kenraalikuvernööriä, tulee ensimmäinen kunnia- sija aina osastonpäällikölle kaikissa juhlallisissa kokouksissa ja juhlamenoissa;
c) osastonpäällikön läsnä ollessa ei tehdä kunniaa Kenraali- kuvernöörille, jos tällä on alempi arvo kuin ensinmainitulla;
d) saapuessaan paikkaan, missä Kenraalikuvernööri asuu, noudattavat osastonpäälliköt tässä edellä 6 art:ssa mainittuja ohjeita. Jos sitä vastoin Kenraalikuvernööri saapuu paikkaan, missä osastonpäällikkö on asuntoa, noudattaa jälkimmäinen 7 art:n määräyksiä,
e) jos osastonpäällikkö saapuu sen alueen lääninpääkaupun- kiin, johon hänen alaisensa sotajoukot ovat sijoitetut, tulee kuvernöörin (kaupunginpäällikön), jos hän arvoltaan on osastonpäällikköä nuorempi, puettuna virkafrakkiin ritari- merkkeineen, käydä viimemainittua tervehtimässä; jos kuvernööri (kaupunginpäällikkö) on sotilas, pitää hänen olla paraatipuvussa. Jos kuvernööri (kaupunginpäällikkö) arvol- taan on osastonpäällikköä vanhempi, käy jälkimmäinen ensin kuvernööriä (kaupunginpäällikköä) tervehtimässä, jonka ohessa hänen pitää olla paraatipuvussa, jos kuvernööri (kaupunginpäällikkö) on sotilas.
Kun kuvernööri saapuu paikkaan, missä osastonpäällikkö asuu, tulee hänen aina ensin käydä tätä tervehtimässä, ja
f) niissä paikoissa, missä osastonpäällikköjä oleskelee, tulee korkeimman poliisipäällystön ajallansa ilmoittaa heille kaikki juhlalliset kokoukset sekä yhteiskunnalliset ja kirkolliset juhlamenot, kansanhuvit sekä muut sellaiset tilaisuudet, niin myös tulipalot, häiritsevätkö sotilashenkilöt lain säätämää järjestystä, ja sotajoukkojen keskuudessa sattuneet muut tapaukset.
15. Yllämainittuja perusteita korkeimpain sotilas- ja siviili- viranomaisten keskinäisestä suhteesta sovelletaan myös asteittain heidän alaisiinsa viranomaisiin, se on kuvernöö- reihin (kaupunginpäällikköihin) ja divisioonanpäällikköihin.
Tässä suhteessa noudatetaan seuraavaa:
a) niissä paikoissa, missä ei ole kuvernööriä (kaupunginpääl- likköä), tai missä heidän ainoastaan tilapäinen sijaisensa oleskelee, tulee divisioonanpäällikölle ensimmäinen sija kaikissa juhlallisissa kokouksissa ja juhlamenoissa;
b) niille kuvernööreille (kaupunginpäälliköille), joilla ei ole sotilaallista arvoa, ei osoteta sotilaallista kunnioitusta; ja
c) jos kuvernööri saapuu paikkaan, missä divisioonanpäällik- kö asuu, tulee hänen käydä tätä tervehtimässä virkafrakissa ritarimerkkeineen; jos kuvernöörillä on sotilaallinen arvo, tapahtuu vieras-käynti "tavallisessa virkapuvussa"; jos kuvernööri on sotilas ja divisioonanpäällikkö on arvoltaan vanhempi, tapahtuu mainittu vieras-käynti paraatipuvussa. Samaa noudattaa myös divisioonanpäällikkö, joka saapuu paikkaan, missä kuvernööri (kaupunginpäällikkö) oleskelee.
16. Jos kuvernööri (kaupunginpäällikkö) saapuu paikkaan, mihin prikaatin- tahi rykmentinesikunta on sijoitettu, tulee karnisoonipäällikön, jos hän arvoltaan on kuvernööriä (kaupunginpäällikköä) nuorempi, viipymättä ilmoittautua hänelle, jolloin hänen pitää olla paraatipuvussa, jos kuver- nöörillä (kaupunginpäälliköllä) on sotilaallinen arvo, mutta "tavallisessa virkapuvussa", jos tämä on siviili-mies. Ne prikaatinpäälliköt, jotka arvoltaan ovat kuvernööriä (kaupunginpäällikköä) vanhemmat, käyvät häntä tervehti- mässä "tavalliseen virkapukuun" puettuina.
17. Prikaatinpäälliköt ja rykmentinkomentajat, niin myös jaotettujen sotajoukkojen muut komentajat, jotka pitemmäksi kuin kolmen vuorokauden ajaksi saapuvat paikkaan, missä kuvernööri (kaupunginpäällikkö) on asuntoa, ja joilla ei ole korkeampaa arvoa kuin tällä, ovat velvolliset ilmoittautu- maan hänelle, jolloin he, ellei kuvernööri (kaupunginpääl- likkö) ole sotilas, esiintyvät "tavallisessa virkapuvussa"; vastakkaisessa tapauksessa paraatipuvussa. Ne henkilöt, joilla on korkeampi arvo kuin kuvernöörillä (kaupungin- päälliköllä), käyvät häntä tervehtimässä, "tavalliseen virkapukuun" puettuina.
18. Kun kaupunkiin, missä ei ole kuvernööriä (kaupungin- päällikköä), saapuu divisioonanpäällikkö tahi prikaatin- komentaja, tulee paikallisen poliisin päällikön viipymättä ilmoittautua hänelle.
19. Paikallisen poliisin päällikön, joka on nimitetty kaupun- kiin, mihin osaston-, divisioonan-, rykmentinesikunta tahi jaotetun pataljoonan esikunta on sijoitettu, on sinne tultuaan heti käytävä osaston-, divisioonan- ja prikaatinpäällikön luona kunniatervehdyksellä; rykmentin- ja pataljoonan- komentajaa käydään sitä vastoin tervehtimässä. Jos paikallisen poliisin päällikkö on ylipoliisimestari, käy hän osaston- ja divisioonanpäällikön luona kunniatervehdyksel- lä, mutta sitä vastoin prikaatinkomentajaa tervehtimässä.
Samalla tavoin tulee jaotettujen sotajoukkojen ja muiden sotilaskomennuskuntain komentajain, saapuessaan johonkin kaupunkiin, käydä vanhinta paikalla olevaa poliisipäällystöä tervehtimässä.
20. Kaikkien edellämainituissa artikloissa lueteltujen siviili- ja sotilasviranomaisten, joita on käyty tervehtimässä, sen mukaan kuin näissä ohjeissa erityisille henkilöille on määrätty, pitää heti tehdä vuorokäyntinsä.
21. Linnain komentajat, jaotettujen (paikallis-, tarkk'am- puja-, sapööri-, linjajalkaväen- ja tykistön-) prikaatien päälliköt sekä kaikki jaotettujen sotajoukkojen komentajat pidetään, sekä oikeuksien että velvollisuuksien puolesta, mitä tulee heidän suhteesensa sen alueen paikallisiin siviili- viranomaisiin, johon heidän alaisensa sotajoukot ovat sijoitetut, näissä ohjeissa lueteltujen vastaavain henkilöiden vertaisina, nimittäin: 1 luokan linnain komentajat - osaston- päällikköjen, 2 ja 3 luokan komentajat sekä jaotettujen prikaatien päälliköt - divisioonanpäällikköjen, sekä lopuksi 4 luokan linnain komentajat, kaikki jaotettujen sotajoukkojen komentajat ja piirisotilaspäälliköt - rykmentinkomentajain vertaisina.
22. Karnisoonipäälliköt noudattavat, paikallisten siviili- viranomaisten suhteen, näitä ohjeita sen suoranaisen toimen mukaisesti, mikä heillä on.
23. Ne sotilashenkilöt, jotka ovat läänintoimistojen jäseninä, käyvät kuvernöörin (kaupunginpäällikön) luona kunnia- tervehdyksellä niiden määräysten mukaan, jotka paikallisiin siviiliviranomaisiin nähden ovat voimassa.