Keisarillisen Majesteetin Armollinen Puhe
Suomen Suuriruhtinaanmaan Valtiosäädyille 1905-1906 vuoden ylimääräisiä valtiopäiviä lopetettaessa Helsingissä 18 (5) p:nä Syyskuuta 1906.
Suomen kansan edustajat.
Kutsuttuina te olette kokoontuneet ylimääräisille Valtio- päiville käsittelemään ehdotuksia perustuslakisäädöksiksi edustusoikeudesta, paino-, kokoontumis- ja yhdistymis- vapaudesta sekä erinäisiä lakiehdotuksia, jotka, vaikk'ei niillä ole perustuslain luonnetta, kohdistuvat valtiollisen elämän tärkeimpiin aloihin, kuten esimerkiksi edustajien vaalia Valtiopäiville koskevaan järjestykseen.
Yhdeksän kuukautisen, pitkällisen työn jälkeen olette te nyttemmin täyttäneet teille annetun tehtävän, ja olen Minä mielihyvällä havainnut että te olette suorittaneet työnne sillä asiantuntemuksella, tyyneydellä ja tasapuolisuudella, jota sen menestyminen vaati. Muutamat teidän käsiteltävinänne olleista lakiehdotuksista olen Minä jo hyväksynyt, ja olen Minä myöskin harkitseva niitä näkökohtia, joita te olette lausuneet muita ehdotuksia käsitellessänne.
Minä kiitän teitä näiden Valtiopäivien aikana Minulle useasti lausumistanne alamaisen uskollisuuden tunteista. Minä en epäile niiden vilpittömyyttä.
Näille ylimääräisille Valtiopäiville on viimeistä kertaa Suomessa kokoontunut se säätyeduskunta, joka on ammoi- sista ajoista hallitsijain kutsumuksesta myötävaikuttanut lainsäädäntötyössä. Nyt tämä eduskunta päättää toimintan- sa, valmistettuaan uuden Valtiopäiväjärjestyksen ja vaali- lain, ulottamalla valtiollisen vaalioikeuden kaikkiin kansa- laisiin heidän yhteiskunnalliseen asemaansa tahi muihin ehtoihin katsomatta. Minä toivon että nämä lait tulevat olemaan pysyväisenä perustuksena maan jatkuvalle kehi- tykselle oikeuden ja sivistyksen alalla.
Valitettavasti on viime aikoina muutamissa osissa maata työväen keskuudessa ilmennyt tyytymättömyyttä heidän taloudelliseen ja oikeudelliseen asemaansa. Toivon tämän levottomuuden ja mielten kuohun häviävän, niin pian kuin kansa näkee toivomustensa lainmukaisen harkitsemisen varmimmin johtavan niiden tyydyttämiseen.
Hallitus puolestaan, harrastaen lakien ja laitosten ajan- mukaista kehitystä, ei jätä alulle panematta sellaisia lain- säädäntötoimia, jotka tarkoittavat vähempiosaisten yhteis- kuntalaisten tilan parantamista. Minä toivon, että läheisessä tulevaisuudessa voidaan valmistaa Valtiopäiville annetta- viksi maanviljelys- ja teollisuustyöväen taloudellista asemaa käsitteleviä uudistusehdotuksia.
Sellaisena aikana kuin nykyinen, jolloin yhteiskunnalliset ja valtiolliset uudistukset ovat ulottuneet kansallisen elämän kaikkiin oleellisimpiin puoliin, on välttämätöntä, että kaikki rehellismieliset ottavat tehokkaasti osaa niiden tehtävien ratkaisuun, joita nykyiset olosuhteet esiintuovat. Vilpitön toivomukseni on, että hallitusvallan ja yksityisten kansalais- ten kesken syntyisi hyödyllinen yhteisvaikutus.
Yhdessä teidän kanssanne rukoillen Korkeimmalta Suomelle menestystä, julistan Valtiopäivät päättyneiksi.
NIKOLAI.