Hannu ja Riettu ym.
Hannu ja Riettu
Satuja suomennettiin ja julkaistiin paljon. Vuoden aikana ilmestyivät muiden muassa Satu Matkakumppanista ja Riettaasta Ruhtinasta, Satu Punasista Kengistä (Anderseniltä) ja Satu Hannusta ja Rietusta (Grimmin weljeksiltä).
Anjalan liitto
Carl Magnus Creutz, pernajalaisen kreivi Creutzin poika, julkaisi Tukholmassa nimellä Maunu Malnanen kirjan Anjalaförbundet, jossa hän puolusti suomalaisten upseerien menettelyä. Nämä tarjoutuivat liittoutumaan Venäjän kanssa, jos Suomi irroitettaisiin Ruotsista.
Oppikirjoja
Tänä vuonna ilmestyi monta uutta suomenkielistä oppikirjaa, kuten:
Suomen Maanopas, ynnä Johdatuksen kanssa Yhteiseen Maatietoon, Sunnuntai-Kouluin tarpeeksi.
Os-wiitta Yhteiseen ja Suomen Geografiaan.
Suomen Suuriruhtinanmaan Nykynen Tilasto. Yritös Alkeisja Rahwaankouluin tarpeeksi.
Jakov Grot julkaisi ruotsiksi venäjän kielen oppikirjan.
Tikkanen
Paavo Tikkanen toimi aktiivisesti suomenkielisen sivistyksen hyväksi. Hän toimitti sanomalehteä Suometar ja sarjaa Lukemisia Suomen kansan hyödyksi. Siinä julkaistiin mm. edellämainittu Suomen maantiede nimellä Suomen Suuriruhtinaanmaan nykyinen tilasto. Tikkanen vuokrasi myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapainon yhdessä Herman Kellgrenin kanssa ja osti kirjakaupan Helsingistä.
Johan Knutson, joka teki lukuisia maisemakuvia Topeliuksen kirjaan Finland framstäldt i teckningar, kuvasi myös arkisempaa elämää, tässä menoa majatalossa.
Näytelmiä
Antero Varelius julkaisi ylioppilaskomedian Vekkulit ja Kekkulit.
Johan Fredrik Granlundin mukailema ja suomentama huvinäytelmä Sisaren sukkeluus julkaistiin erillisenä kirjasena. Tarkoitus oli esittää se Helsingin teatterissa. Samainen herra oli aikaisemmin suomentanut Bellmanin juomalauluja ja sepittänyt virren Täällä Pohjan tähden alla.
Venäjän opetus
Heinäkuussa tarkennettiin määräyksiä venäjän kielen opettajien eduista. Siinä todettiin mm. että
"... synnyntösuomalaiset, jotka, päätettyä oppiharjoituksensa Aleksanderin-universiteetissämme, ovat läpikäynyt yhden kursin Venäjän kielessä, jossakin Venäjän Universiteetissä, vaan eivät ole siellä voittaneet oppinutta gradia, jota seuraa määrätty rangi, tulevat 10:nnen Luokan rangia nauttimaan heitä opettajiksi asetettaissa".
Opettajien pätevyydestä jouduttiin tekemään monia poikkeuksia, koska heitä ei ollut riittävästi.
Arabiassa
Saatuaan Helsingin yliopistolta Aleksanterin stipendin suomalainen tutkija Georg August Wallin lähti viime vuoden lopulla kolmannelle suurelle matkalle aikomuksenaan päästä El-Riadiin. Hänet huomattiin kuitenkin valepukuiseksi kristityksi ja hänen oli käännyttävä pohjoiseen kohti Bagdadia, minne hän saapui tänä kesänä. Hän jatkoi syksyllä matkaansa Persiaan, Basraan, mistä hän erään englantilaisen avulla pääsi Bagdadiin ja Syyrian poikki Damaskokseen ja Beirutiin.1