Vanhan Suomen metsät

Rafts of Timber. Kuvan teki englantilainen J.A. Atkinson 1804 ja julkaisi teoksessa A Picturesque Representation of the Manners, Customs and Amusements of the Russians II, London 1812. Museovirasto.
Vanhassa Suomessa oli kukoistavaa sahateollisuutta vuosisadan vaihteeseen asti. Venäjän laki ei asettanut yhtä tiukkoja rajoja sahaamiselle ja kaupalle kuin Ruotsin ja siksi Viipurin kuvernementtiin nousi sahoja. Niitä perustivat myös suomalaiset kauppiaat ja Suomen lahden rannikon kaupungit vaurastuivat puutavarakaupalla. Vuonna 1798 keisari Paavali kuitenkin kielsi puunviennin ulkomaille. Näin haluttiin vahingoittaa Englantia ja Ranskaa. Metsiä haluttiin säästää myös oman rautaja laivateollisuuden tarpeisiin. Päätös lamautti sahat ja lopetti tukkikaupan. Kauppiaita meni konkurssiin ja talonpojat eivät saaneet rahaa, jolla ostaa suolaa, rautaa ja muita tarvikkeita. Aleksanteri jatkoi
Paavalin politiikkaa.
Tukinuitosta oli tullut tärkeä elinkeino itäisen Suomen ja Kannaksen talonpojille. Puita ajettiin varsinkin sahoille Viipuriin. Tämän tukinuiton ikuisti Vanhassa Suomessa kulkenut englantilainen matkailija.