Merimiesten ruoka
Suomen meriekipaasin eli suomalaisen laivasto-osaston palkkasäännössä kuvattiin, mitä merimies syö. Samalla määrättiin, miten pilaantuvan ruuan määrän sai vähentää kokonaisuudesta:
"Laivaan annetusta meriprovisionista saa markkiintumisen ja pillaantumisen varaksi poisluettaa kuusikuukauteisen kampanjan ajalla jokaiselta sadalta puudalta ja sadalta vedrolta: viinasta kolme vedroa, ätikästä kaksi vedroa, lihasta kaksi puutaa, voista yksi ja yksineljäsosa puutaa, herneistä yksi ja kolmneljättäosaa puutaa, kryyneistä kaksi puutaa, korpuista neljä puutaa, ja suoloista puolineljättä puutaa...
... voinrääppeet eli runsut, korpun murska ja kuivan proviantin mureneet ylipään, ylöskootut hallitsijan huolenpidolla, pitää ynnä sen kanssa mitä näistä ruokakaluista varsin puuttuu, markiintumiseksi ja pillaamiseksi katsottaa ja säännöksiä myöten laillisesti sallitun pillaamisen räkninkiin otettaa; mutta jos puutos hallitsian tykönä ilmaantuu, pitää se raha, joka saadaan myydyistä rääppeistä, murskasta ja mureneista, käytettämän puutoksen täyttämiseksi."