Outoja ajatuksia
Suomen valloitus
Amerikkalainen John Greenleaf Whittier julkaisi tänä vuonna runoelman The Conquest of Finland. Siinä Englannin laivasto ei pystynyt valloittamaan Suomea hävittämällä sen rannikoita, vaan yksi valkopurjeinen alus toi rahaa ja muita lahjoja, joiden avulla suomalaisten mielet käännettiin.
Setä Tuomo
Harriet Beecher-Stowen romaani Setä Tuomon tupa, lyhykäisesti kerrottu ja kuwauksilla walaistu ilmestyi Turussa. Snellman esitteli Litteraturbladissa tämän teoksen, jota aikaisemmin ei pidetty sopivana rahvaan lukea.
Materialismia
Wyborg-lehdessä aloitettiin keskustelu maapallon iästä:
"Oletetaan hiilikauden kasvien, joitten jätteistä kivihiili on muodostunut, vaatineen 22–¾ R lämpötilaa. Nykyään maan keskilämpö on 14–¾ alempi...
on täytynyt kulua 9 miljoonaa vuotta, ennenkuin maa on saattanut menettää lämpöä 14–¾ R vastaavan määrän... saamme tulokseksi nykyiseen geologiseen kauteen tultaessa suunnattoman sarjan 350 miljoonaa vuotta. Mihin joutuvat näitten lukujen edessä vanhat 6.000 vuotta ja niihin liittyvät maanluomisteoriat??"
Borgå Tidning vastasi Wyborgille:
"Moderni filosofia, jota myös Wiborg edustaa, ei ole totuuden filosofiaa eikä edusta oikeaa elämänviisautta. Se on humaniteetin verhon alla esiintyvä itsekkyyden asianajaja, Jumalan ja hänen totuutensa vastustaja yrittäessään nostaa langenneen ihmishengen Jumalan valtaistuimelle."
C.G. von Essen jatkoi virallisessa lehdessä:
"Jumalan erityiset ilmoitukset, toinen raamatussa ja toinen luonnossa, eivät saata olla ristiriidassa keskenään. Tämä on, voitaneen sanoa, jumalallinen mahdottomuus."
Orjuus
Maaliskuussa Aleksanteri puhui aateliston johtajille Moskovassa:
"Kumotakseni muutamat perättömät huhut, minä pidän tarpeellisena ilmoittaa teille, ettei minulla tällä hetkellä ole aikomus ryhtyä maaorjuuden poistamiseen; mutta ymmärrättehän itsekin, ettei maaorjien pitämisen tapa saata pysyä entisellään. Parempi on lakkauttaa maaorjuus ylhäältä päin kuin odotella sitä aikaa, jolloin se alkaa lakkauttaa itse itseään alhaalta päin. Minä pyydän teitä, hyvät herrat, harkitsemaan, millä tavoin tämä parhaiten kävisi päinsä, ja saattamaan minun sanani aateliston punnittaviksi."