Muita aiheita...
Tullit
Venäjä alensi elintarvikkeiden ja puolivalmisteiden tuontitulleja. Suomessakin alennettiin sen johdosta satojen tavaroiden tullia. Jos näin ei olisi tehty, suomalaiset kauppiaat olivat alkaneet tuoda tavaraa Venäjän kautta.
Suomessa voitiin näin pitkälti luopua ns. salaisesta tullitaksasta. Tämän erikoisen järjestelmän oli kehittänyt finanssipäällikkö L.G. von Haartman salakuljetuksen estämiseksi.Erikoinen tilanne johtui siitä, että Venäjällä tullit olivat aina olleet paljon korkeammat kuin Suomessa. Nyt tilanne alkoi tasoittua nopeasti.
–
Panimoita
Nuutajärven ruukin ja kartanon yhteydessä aloitti toimintansa panimo. Sen perustaja Adolf Törgren oli monessa mukana, sillä hän oli aloittamassa myös pellavatehtaan rakentamista Tampereelle.
Tänä vuonna perustettiin useita uusia panimoita, pääosin maaseudulle ja kartanoiden yhteyteen. Perustajat olivat kartanoiden ja ruukkien isäntiä, toiset myös korkearvoisia valtion virkamiehiä. Tämä näytti olevan ensimmäinen tulos talouselämän vapautumisesta.
Maatalousoppia
Osana maatalouden kehittämisohjelmaa senaatti päätti lääninagronomijärjestelmän luomisesta.
Itseoppinut maatalousvalistaja ja fennomaani Antti Manninen sai kenraalikuvernöörin kanslian päälliköltä S.H. Antellilta erikoisen tarjouksen. Antell ehdotti, että Manninen perustaisi hänen omistamaansa Jouhkolan kartanoon maatalouskoulun. Näin tapahtuikin. Manninen oli opiskellut tieteellistä maataloutta Mustialassa, vähän yliopistossa ja Ultunassa Ruotsissa. Hän oli julkaissut vuonna 1853 maamiehen oppaan nimeltä Taito ja toimi.
Ruuti
Ruutia sai vastedes valmistaa ilman lupaa. Myyntiä varten piti kuitenkin hankkia lupa. Ruudin valmistusta jopa helpotettiin vapauttamalla sen raakaaine salpietari tuontitullista.
Uusia tehtaita
Uusia tehtaita perustettiin tänä vuonna peräti 27. Näiden joukossa ei ollut yhtään suurtehdasta kuten viime vuonna. Sen sijaan panimoita oli paljon. Oluen tekoa ja kauppaa ei rajoitettu kuten viinan.