Oikeanpuoleinen liikenne
Vuoden 1734 Kestikievariasetuksen mukaan vastaantulijaa piti väistää vasemmalta puolelta. Kuitenkin yleisenä tapana oli väistää oikealta puolelta:– "...eräissä Suomen paikkakunnissa on tullut tavaksi, että matkustajat, vastatuksin tullessaan, toisiansa väistävät kukin oikealle puolellensa". Niinpä nyt määrättiin yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi oikeanpuoleisesta liikenteestä.
"matkustajain tahi ajelijain kaupungeissa ja maalla pitää... neljän ruplan ja kahdensankymmenen kopeikan hopearahan sakonhaaskolla, vastatuksin tullessaan väistämän kukin oikealle puolellensa, niin että he esteettömästi saattavat päästä toistensa ohitse. Jota kaikki asianomaiset alaimaisuudessa noudattakoot."
Laivat
Yhteentörmäysten välttämiseksi laivojen piti pimeässä tai sumussa ilmoittaa itsestään tulilla ja muilla varoitusmerkeillä. Näistä tulista ja merkeistä annettiin yksityiskohtaiset ohjeet. Höyrylaivan piti yöllä ajaessaan kantaa mm. "kirkasta tulta etumaston nenään pannussa valkoisessa lyhdyssä", vihreätä tulta oikeanpuoleisella laidalla sekä punaista tulta vasemmalla. Etulyhdyn piti näkyä kirkkaalla ilmalla viiden peninkulman päähän ja "valaista 20 kompassiviivaa sisältävän näköalakaaren".1