Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Koulut :: 1800 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Koulut

Oppikoulut

Koululaitoksen perustana oli 1724 annettu koulujärjestys. Kunkin hiippakunnan tuomiokapituli toimi oman alueensa kouluhallituksena.

Valtion ylläpitämiä yliopistoon johtavia kouluja olivat Porvoon lukio, Turun katedraalikoulu sekä Porin, Hämeenlinnan, Vaasan, Oulun, Helsingin, Loviisan ja Kuopion triviaalikoulut.

Porvoon lukio oli kaksiluokkainen, Turun katedraalikoulu oli laajennettu triviaalikoulu, jossa oli viisi latinanluokkaa. Triviaalikouluissa oli koulujärjestyksen edellyttämät neljä latinanluokkaa ja apologistan luokka.

Lastenkoulut

Lisäksi oli parisenkymmentä lastenkoulua eli pedagogiota, joista taloudellisen vastuun kantoi kaupunki. Koulujärjestys ei sisältänyt pedagogioita koskevia säännöksiä.

Lastenkoulujen opetus oli maaseudun pitäjänkoulujen tapaan kansanopetukseen liittyvää alkeisopetusta, johon kuului lukuja kirjoitustaidon, kristinopin, raamatunhistorian ja laskennon opetusta. Näiden lisäksi oppiaineina saattoivat olla historian ja maantiedon alkeet, latina sekä eräät uudet kielet, jolloin opetuksen katsottiin vastaavan triviaalikoulujen alimpien luokkien opetusohjelmaa.

Maalaiskoulut

Kansanopetuksesta siis rahvaan lasten alkuopetuksesta vastasivat kirkolliset viranomaiset ja lasten vanhemmat.

Kirkkolain mukaan lapsille oli opetettava sisälukua ja kristinoppia. Opettajana toimi lukkari tai tätä tehtävää varten palkattu koulumestari. Alkuopetus oli rippikouluun valmistavaa opetusta.

Vuoden 1724 koulujärjestys ei määrännyt muita varsinaisia koulumaksuja kuin kirjoittautumismaksut kouluun ja lukioon tultaessa. Näistäkin maksuista varattomat oppilaat saattoivat saada vapautuksen.

Pro fide -seura julkaisi vuonna 1798 ehdotuksen kansanopetuksen parantamiseksi. Siinä esitettiin, että lukemisen ja kristinopin lisäksi rahvaalle tuli opettaa muitakin hyödyllisiä aineita kuten kirjoitusta, laskentoa, isänmaan historiaa, maantietoa, laulua ja kirjanpidon alkeita.

Viipurin koulut

Viipurin läänin koulut oli järjestetty palvelemaan virkamieskasvatuksen tarpeita.Tästä syystä nykykielten ja reaaliaineiden osuutta oli lisätty opetuksessa klassisten kielten ja teologisten aineiden kustannuksella. Viipurin kuvernementin kouluja johti Tarton yliopiston koulutoimikunta. Koulujen opetuskieli oli saksa.1


  1. Opetusministeriön historia II.