Muita aiheita...
Fröbel
Tammisaaren rouvasväenyhdistys perusti pastori Uno Gygnaeuksen innoittamana Suomen ensimmäisen Fröbelin kasvatusperiaatteelle nojaavan lastentarhan. Cygnaeus itse ajoi samaa oppia kansankoulun pohjaksi. Hän saikin tähän hyvän tilaisuuden, sillä hänet määrättiin tammikuussa Suomen kansakoulujen tarkastajaksi. Hänen keskeinen työnsä oli nyt valmistella koulujen ja opettajaseminaarin käynnistämistä. Cygnaeus oli tehnyt tässä tarkoituksessa laajan kiertomatkan Eurooppaan.
Darwin
Charles Darwinin kehitysoppi, jonka hän julkaisi vuonna 1859, esiteltiin ensi kerran suomalaiselle yleisölle tänä vuonna, kun Wasabladet julkaisi 16. maaliskuuta kuvauksen "orgaanisen maailman luomishistoriaa koskevasta uudesta teoriasta". Kirjoittaja totesi tutkijoiden enemmistön olevan vielä Darwinia vastaan, mutta arveli, että hänen teoriansa tulisi saamaan yhä uusia kannattajia. Kehitysopista oli toki käyty keskustelua ylioppilaiden tilaisuuksissa. Kirkon asemaan se ei vaikuttanut mitenkään, koska kyse oli vain yhdestä luonnonopin teoriasta.
Lindelöf
Suomalainen matemaatikko Lorenz Lindelöf julkaisi ranskalaisen apotti Moignon kanssa teoksen Lecons de calcul des variations. Siitä tuli heti laajasti käytetty variaatiolaskennan oppikirjan Euroopan yliopistoissa.
Ukkosjohdatin
Turun tuomiokirkon torniin asetettiin ukkosjohdatin. Se oli ensimmäinen Suomessa valmistettu sähköjohto ja se valmistui lokakuun 17. päivänä.
Pursiseura
Huvipurjehdus yleistyi: tänä vuonna perustettiin Uudenmaan Pursiklubi.
Sivistystä
Turkuun perustettiin Sivistysseura. Se oli ensimmäinen tavalliselle kansalle, käsityöläisille, perustettu sivistysseura.
Tampereelle perustettiin lainakirjasto, jonka nimeksi tuli Tampereen kansankirjasto, joka oli myös tarkoitettu ns. tavallisten ihmisten sivistämiseksi. Tehtaanisäntä Nottbeck lahjoitti kirjastolle 100 kappaletta Isämeidän selityksiä. Kirjat lainattiin yleensä huutokaupalla. Ensimmäisenä vuonna lainoja oli peräti 9.762 kappaletta. Suosituin teos oli "Miten kopeekka kasvoi tuhanneksi ruplaksi". Tämän lisäksi Tampereelle syntyi työmiesten Lukuyhtiö, jonka saliin tilattiin maan sanomalehdet yhteisin varoin.