Draamoja

Runeberg

J.L. Runeberg sai metsästysmatkalla joulukuussa halvauskohtauksen. Se sitoi hänet vuoteenomaksi ja esti kirjoittamisen. Hänen näytelmänsä Kungarne på Salamis esitettiin saman kuun 12. päivänä.

Helsingin teatteri palon jälkeen 1863. Kuva: Museovirasto.

Helsingin teatteri palon jälkeen 1863. Kuva: Museovirasto.

Runebergin poika Walter, joka opiskeli kuvanveistoa Roomassa, sai Suomen valtion ensimmäisen taiteilijastipendin.

Murhenäytelmiä

Tänä vuonna ilmestyi Karl Bergbomin historiallinen murhenäytelmä Pombal och jesuiterna ilmestyi ja J. Wecksellin Daniel Hjortin suomennos. Se esitettiin ensi kerran viime vuonna.

Helsingin teatterielämä lamaantui, kun Esplanaadin länsipäähän rakennettu Uusi teatteri paloi 8. toukokuuta. Se ehti toimia vain pari vuotta, sillä uusi rakennus valmistui vuonna 1860. Tuolloin se oli saanut myös vakinaisen, ruotsalaisen, henkilökunnan.

Palo sai alkunsa ilmeisesti lämmityslaitteista –­ joiden takia oli juuri haluttu uusi teatteritalo. Talolla oli 87.000 ruplan palovakuutus, mutta se korvasi vain osan vahingoista. Teatterin omisti osakeyhtiö. Se päätti hetimmiten, että toiminta jatkuu ja talo rakennetaan uudelleen. Se myi uusia osakkeita ja ne menivät hyvin kaupaksi. Piirustukset tilattiin pietarilaiselta arkkitehdilta Bénoitilta. Uudessa rakennuksessa käytettiin vanhan palaneet kiviseinät.