Kulttuurilama
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuosikertomuksessa todettiin kovan ajan näkyvän myös hengenviljelyssä:
"Kaikkia edellisiä turmiollisempi yleinen katovuosi on taaskin kohdannut meidän isänmaamme parkaa, koettaen kansamme viimeisiä voimia ja uhkaten sysätä sen perikatoon. Tämmöisinä hirveinä aikoina, jolloin tuhannet nääntyvät elatusvarain puutteesta, sadat tuhannet ainosti kaikellaisilla luonnottomilla ravintoaineilla jatkavat viheliäistä elämätänsä, olisi ollut suuri syy pelätä keikkein hengen tarpeita tarkoittavien toimien lamautumista, lakkaamista. Myöntämättä ei voikaan olla, että kirjalliset harrastukset viime kuluneena vuonna ovat olleet vielä vähemmin suositut kuin ennen."
Kirjallisuus ja teatteri jäivät nälkävuoden arkisen draaman varjoon.
Wilhelm Bolin pohti tahdonvapauden ongelmaa professoriväitöskirjassaan Undersökning af läran om viljans frihet, jonka hän kirjoitti filosofian professuuria varten.
Kuvataiteilijoista Robert Ekman oli edelleen tuottelias. Hän jatkoi kansankuvauksen piirissä. Hän julkaisi ensimmäisen vihon kansanpuvuista ja maalasi arkea romantisoivan taulun talonpoikaistuvasta. Tänä vuonna valmistui uusi versio aiheesta Kreeta Haapasalo soittaa kannelta. Se oli idylli kansannaisesta, jonka arkisesta hädästä kumpusi kansanomaisen kulttuurin kaunis pohjasävel.