Liikenne
Luotsit ja majakat
Toukokuussa annettiin asetus Luotsimajakkalaitoksesta Suomessa sekä virastoille ohjesääntö. Luotsien ja majakoiden tehtävä oli opastaa merenkulkijoita. Ylihallitus oli kuitenkin sotilastapaan järjestetty virasto, vaikka se taloudellisesti ja hallinnollisesti oli senaatin alainen. Henkilökunta ei saanut antaa ulkomaalaisille tietoja väylistä, ja heidän piti myös vahtia, että rannikoilla ei ollut epäilyttävää toimintaa. Kaikkien ulkomaalaisten alusten piti käyttää luotsia, kun ne lähestyivät Suomen rannikkoa. Kaikilta kannettiin luotsi- ja majakkamaksu.
Luotsipaikkoja oli 91 ja kultakin luotsipaikalta oli monta reittiä. Erikseen määrättiin sisävesien luotsipaikoista ja niiden hallinnosta. Ensi vuoden alusta määrättiin perustettavaksi Saimaan ja Kallaveden luotsikunta. Kullakin luotsipaikalla oli vanhempi ja nuorempi luotsi sekä tarpeellinen määrä apulaisia, jotka soutivat luotsivenettä.Pietarin rata
Viipuri - Pietari-rata avattiin 13. helmikuuta. Asemien kellot asetettiin Pietarin aikaan, joka oli noin 20 minuuttia edellä Helsingin aikaa. Läntisellä rataosalla aikataulut tehtiin Helsingin ajan mukaan. Liikenne alkoi syyskuussa, kun Lahden ja Viipurin rataosa valmistui. Rata maksoi lopulta 22.161.246 markkaa ja 3 penniä.
Hangon rata
Helsinkiläiset kauppiaat Feodor Kiseleff, Julius Harff ja Adolf Wasenius jättivät viime vuonna hakemuksen radan rakentamisesta Hankoniemen ja Pietarin radan välille. Lisäksi he halusivat rakentaa sataman, siltoja ja muita tarpeellisia laitteita. Keisari antoi luvan, mutta ehdot olivat kovat, sisältäen mm. 430.000 markan takuutalletuksen. Osakkeita ei saanut kaupata ennen tammikuun 13. päivää tänä vuonna. Tarvikkeita rakentajat saivat tuoda tullivapaasti. Hanke kuitenkin viivästyi Saksan ja Ranskan sodan vuoksi. Uudet ehdot rautatien rakentamiselle hyväksyttiin tämän vuoden joulukuussa.
Uusi laivanvarustamo
Helsingfors Rederi Förlag perustettiin tänä vuonna.
Junaposti
Myös posti alkoi kulkea rautateitse. Keisari antoi tästä määräyksen 8. marraskuuta. Helsingin ja Pietarin välinen postiliikenne hoidettiin päivittäin Suomen ja Venäjän postilaitosten sopimuksella yhteisesti. Junaan tuli erillinen postivaunu. Suomen postitirehtööri määräsi siihen virkailijat.
Uusi kanava
Vääksyn kanava vihittiin käyttöön 1. päivä elokuuta. Se yhdisti Päijänteen Vesijärveen.