Muita aiheita...
Uutta maataloutta
Maaliskuussa annettiin johtosääntö lääninmaanviljelysneuvojille. Valtio palkkasi heidät opastamaan talonpoikia uudenaikaisessa viljelyssä. Uutta oli nurmiviljelyn suosiminen: pellossa kasvatettiin heinää karjan rehuksi. Näin voitiin pitää enemmän karjaa talven yli, mikä lisäsi maidon ja voin myyntiä. Voi teki kauppansa kasvavissa kaupungeissa. Huomattavia määriä meni vientiin, eniten Ruotsiin, Englantiin ja Venäjälle. Tänä vuonna kokonaisvienti oli 5,5 miljoonaa kiloa. Lisääntynyt vienti oli pois omasta kulutuksesta. Se toi kuitenkin rahaa, jolla voitiin ostaa viljaa ja muita haluttuja tavaroita.
Kahvia
Gustav Paulig aloitti toukokuussa siirtomaatavaroiden tukkukaupan Helsingissä. Tärkein artikkeli oli kahvi, jota tuotiin maahan ennätysmäiset 4,3 miljoonaa kiloa eli asukasta kohti noin 2,5 kiloa.
Liikepankki
Maan toiselle liikepankille eli Yhdyspankille vahvistettiin uudet säännöt. Pankki oli perustettu vuonna 1862, ja sen peruspääoma oli kolme miljoonaa markkaa. Pankin tehtäväksi määrättiin rahaliikkeen hoito, arvopaperikauppa ja lainaliike, "mutta mitään muuta kauppaa tahi jotakin teollisuusliikettä älköön pankki harjoittako".
Patenttioikeus
Maaliskuussa suomalaiset keksijät saivat vihdoin turvakseen patenttilain. Asetuksen 2. pykälän mukaan patentin voi saada:
"...uusille keksinnöille, jotka tarkoittavat käsityötä, teollisuutta tai taidetta; ja... vanhempain semmoisten keksintöjen parannuksille... Patenttia älköön annettako lääkkeittein valmistukselle tahi senlaatuiselle keksinnölle, että sen käytttäminen selvästi sotii voimassa olevaa lakia, yleistä turvallisuutta tahi hyviä tapoja vastaan. Ei myöskään kukaan voi patentin kautta saada yksinomaista oikeutta yleensä itselleen hödyksi käyttää uutta periaatetta..."
Ideoita ei voinut patentoida, ainoastaan niiden käyttösovelluksia.
Nurmes
Nurmeksen kauppalan perustamisasetus annettiin 5. joulukuuta:
"Tulevaan kauppalaan, jonka nimenä on oleva Nurmes, saavat hyvämaineiset henkilöt, jotka säädetyssä järjestyksessä itselleen ovat siihen hankkineet Kuvernöörin kirjallisen lupakirjan, määrättyä vuotuista maksoa vastaan kruunulle, asettua ja siinä harjoittaa kauppatahi tehdasliikettä taikka varustaa laivoja, niin kuin myös jokainen hyvämaineinen käsityöläinen siellä asumaan ruvetkoon ja voimassa olevain asetusten mukaan elinkeinoa harjoittakoon..."
–