Sellutehdas
Maan ensimmäinen sulfaattiselluloosatehdas aloitti toimintansa Valkeakoskella. Tehtaalla oli suuria vaikeuksia saada aikaan hyvää selluloosaa, mutta tulevaisuus nähtiin lupaavana. Selluloosaa käytettiin paperin raakaaineena. Se saatiin aikaan keittämällä puuhaketta kemiallisessa liuoksessa, joka erotti puusta haitallisia aineita. Näin saatu massa kuivattiin arkeiksi samalla tavalla kuin paperi. Selluloosa siirrettiin sitten paperitehtaaseen jatkojalostusta varten.
Pääosa selluloosasta tehtiin puuhiomoissa. Hiomalla saatu massa oli karkeata eikä siitä voitu tehdä hienoa paperia, jonka raaka-aine oli lumppu. Selluloosa on puun kasvilustoa eli solukettoainetta. Lumpuissa eli kangasjätteissä se on lähes puhdasta, koska kangas on tehty kasveista kuten puuvillasta. Tätä raaka-ainetta oli kuitenkin vaikea saada riittävästi ja siksi selluloosaa tehtiin myös puusta. Kemiallisessa valmistuksessa puukuituja kuumennettiin ja pehmennettiin natriumsulfaatissa. Tällöin massasta irtosi öljy ja pihka.
Sulfaattiselluloosan ongelmana oli myös paha haju, joka häiritsi niin työntekijöitä kuin koko lähiseutua. Valkeakoskella oli toiminut puuhiomo ja paperitehdas jo vuodesta 1872. Ensimmäinen puuhiomo aloitti Tampereella vuonna 1865.