Tuberkkeli
Saksalainen Robert Koch löysi tänä vuonna tuberkkelibasillin. Löytöä pidettiin suurena saavutuksena, koska se antoi mahdollisuuden löytää keinot tuhoisaa tautia eli tuberkoloosia vastaan. Kochin mukaan taudin aiheutti bakteeri, joka levisi yskösten mukana ihmisestä toiseen.Tauti oli tuttu kaikkialla. Se levisi hyvin nopeasti viime vuosisadalla Euroopan suurkaupungeissa, ja oli sieltä tullut yhä enemmän myös pohjoiseen. Suomessa tauti oli siirtynyt rannikoilta sisämaahan. Viime aikoina se oli yleistynyt varsinkin maaseudulla ja kaupungeissa taas ehkä hieman lieventynyt.
Tautiin ei ollut lääkettä, ja se saattoi iskeä yhtä hyvin nuoriin kuin vanhoihin. Tuberkuloosia pidettiin erityisesti tehdastyöväen tautina. Syy tähän oli se, että suurissa työpaikoissa taudin ajateltiin tarttuvan helposti. Tehdastyöläisten kuolleisuus ei ollut kuitenkaan muita korkeampi. Huonot elinolot näyttivät kyllä vaikuttavan kuolleisuuteen, sillä kaikilla tartunta ei johtanut sairastumiseen eikä varsinkaan kuolemaan. Suomessa kuoli keuhkotautiin noin 5.000 ihmistä vuodessa.1
Tuberkuloosia oli montaa lajia, mutta vaikein, yleisin ja tunnetuin oli keuhkotauti. Sairastuneen keuhkoihin tuli nystyröitä, tuberkkeleita. Tämä sai aikaan hengitysvaikeuksia ja verisiä ysköksiä. Tuberkkeli tuhosi keuhkot vähitellen ja aiheutti siten kuoleman. Basilli eli myös muissa sisäelimissä.