Lääkäri Pietariin
Suomen Passivirastoon Pietarissa perustettiin lääkärinvirka. Suomalaisen lääkärin, jonka tuli osata myös venäjää, piti käydä kaupungin hospitaaleissa, antaa lääkärinapua suomalaisille virkamiehille ja heidän perheillensä sekä "Pietarissa oleskeleville köyhille syntyperäisille suomalaisille". Tähän oli syytäkin, sillä mm. tänä vuonna Ohdan köyhiensairaalassa kuoli suomalainen kansanrunousmies Taavetti Europaeus.
Virastossa oli ollut lääkäri jo vuodesta 1858 sen omia tarpeita ja viraston asiakkaita varten. Nyt virka vakinaistettiin ja lääkärin toimi ulotettiin venäläisiin sairaaloihin ja kaikkiin Pietarin suomalaisiin. Pietarissa asui suomalaisia noin 25.000 henkeä, joten Pietari oli tavallaan toiseksi suurin suomalaiskaupunki. Määrä oli kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Kahden viimeisen vuoden aikana olot olivat tosin heikentyneet ja suomalaisilla oli ollut huonosti työtä. Tämä johtui lamakaudesta, joka vaivasi koko Eurooppaa.
Suomalaisia oli Pietarissa erityisesti käsityöläisinä, varsinkin kulta- ja hopeaseppinä, rakennusmiehinä, ajureina ja piikoina, sekä virkamiehinä, sotilaina ja opiskelijoina. Pietarissa oli suomalainen seurakunta, useita kouluja, yhdistyksiä ja useita suomenkielisiä lehtiä, kuten Pietarin WiikkoSanomat, Pietarin Lehti ja Inkeri.