Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Terveys :: 1884 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Terveys

Pikkulapset

Suomessa oli yli puoli miljoonaa alle 10-vuotiasta lasta. Tänä vuonna syntyi 78.000 uutta lasta. Alle vuoden ikäisenä näistä kuoli 15 prosenttia. Vain yksi sadasta lapsesta kuoli heti. Suurin lasten kuolleisuus oli 2-10 kuukauden iässä. Syynä oli useimmin ripuli, joka saatiin likaisesta maidosta tai vedestä.

Kuva: A. Heinricius (1884). SVTM.

Kuva: A. Heinricius (1884). SVTM.

Imeväiskuolleisuus oli korkea kaikissa yhteiskuntaryhmissä, kaikkein korkein kuitenkin aviottomien äitien lapsilla. Lapsista pyrittiin pitämään hyvää huolta. Suurimmissa kaupungeissa oli turvattomille lapsille hoitokoteja ja Helsingissä oli maan ensimmäinen lastentarha –­ varakkaiden lapsille.1

Tämä hyvinsyötetty lapsi kuvattiin Fagernäsin eli Niuvanniemen kartanossa Kuopion lähellä. Lasten aliravitsemus oli myös yleistä, mutta sen vaikutus sairastavuuteen ei ollut ylen suuri, sillä pahimpia tappajia olivat kulkutaudit.

Tehdastyöntekijät

Teollisuushallituksen intendentti teki tarkastuksen maan tehdaslaitoksissa ja kirjoitti raportissaan, että Tampereen tehtaiden työntekijöille ominaisia vaivoja olivat yleinen heikkous, anemia, mahakatarri, keuhkokivut, suonikohjut ja naisilla valkovuoto. Hän piti perussyynä ravintoa. Sen epäterveellisyys ei johtunut köyhyydestä, vaan siitä, että työntekijät eivät syöneet kunnolla. Asiaa oli yritetty korjata mm. perustamalla tehtaaseen ruokala, mutta menestys oli huono. Vatsavaivat komitea selitti "runsaalla makeisten nauttimisella". Huomautettiin, että "erääseen tehdaskaupunkiin tässä maassa" oli tuotu lähes 5.000 kiloa "konvehtia" Venäjältä.

"Suurin osa näistä tehdastyöläisistä, etenkin nuoremmat naispuolet, eivät pidä itsellänsä soveliasta eli tarkoituksenmukaista ruokaa. Varain puute ei liene tähän syynä, mutta kenties on liian vähän aikaa päivällisateriaa varten... Niille työntekijöille, joiden täytyy toimittaa ruokansa laittaminen, on vaikeata annettuna aikana ennättää saada ruoka kunnolla valmistetuksi; näin ollen ei ruoka pääse täydellisesti sulamaan eikä tule täysin määrin ruumiin hyväksi. Kahvi, joka on helposti laitettua ja aina käsillä sekä sen lisäksi erinomaisen haluttua nautittavaksi, tulee sentähden ynnä leivän kanssa monelle pääravinnoksi. Mahakatarrit ovat lähin seuraus siitä, mutta tärvääntyypä hermostokin."


  1. Suomen lastensuojelun historia.