Menu
Maatyöläisperheen ruokavalio oli Itä-Suomessa seuraavanlainen (kulutus henkeä kohti päivässä):
- perunoita 791 grammaa
- juureksia ja vihanneksia 21 grammaa
- marjoja ja hedelmiä 46 grammaa
- lihaa 38 grammaa
- kalaa 41 grammaa
- kuorittua maitoa 304 grammaa
- täysmaitoa 84 grammaa
- voita 12 grammaa
- hilloa 3 grammaa.
- leipää 600 grammaa
Perheeesä ei syöty lainkaan munia, juustoa, kahvia tai sokeria, mitkä olivat varakkaampien, mutta myös kaupunkilaistyöväen herkkuja. Leivällä ja perunallakin tuli toimeen.1
Herrasväen illalliset olivat runsaita. Myös ruokalista laadittiin juhlallisen näköiseksi ruokahalua parantamaan ja tapahtumaa korostamaan. Väestön keskikulutus oli lähempänä maatyöläisen kuin tämän listan todellisuutta.